Závěrečná esej

Závěrečná esej

autor Ekaterina Toropova -
Počet odpovědí: 3

V závěrečné eseji bych chtěla analyzovat frazémy, které jsou spojeny s láskou, a to na základě analýzy korpusu (SYN v9 (větší) nebo SYN2020 (menší). Jaký korpus přesně zvolím bude asi záležet na počtu výskytů, které dostanu).

Chci vypsat slova, která jsou spojena s láskou (srdce, milý, láska atd.) a následně dohledat v korpusu všechny výskyty těchto slov ve frazémech. Případně udělat statistiku, které frazémy jsou nejčastější (podle frekvence v korpusu). U těch nejpopulárnějších (nebo nejzajímavějších) uvedu význam a dohledám, jestli existují analogické frazémy v mém rodném jazyce.

V odpovědi na Ekaterina Toropova

Re: Závěrečná esej

autor Ivana Bozděchová -
Téma je dobré, ale pozor: když budete hledat kolokace s uvedenými vybranými slovy, jak odlišíte frazémy? Jak budete zadávat frazémy v korpusu? Pokud vím, není to možné. Navrhuji, abyste frazémy excerpovala ze Slovníku české frazeologie a idiomatiky.
V odpovědi na Ivana Bozděchová

Re: Závěrečná esej

autor Ekaterina Toropova -
Děkuji za radu, ještě o tom budu přemýšlet!
Zkusila jsem vyhledat frazémy s konkrétním slovem v korpusu pomocí frazémové anotace, pokročilý dotaz např. [word="láska" & col_type=".*[HZ]"]. Frazémová anotace není dostupná ve všech korpusech, ale dívala jsem se na to v korpusu SYNv10 a tam je hodně výskytů.