Anna-Marie Janotová – medailonky

Anna-Marie Janotová – medailonky

autor Anna-Marie Janotová -
Počet odpovědí: 0

Experiment Člověk (1983) – původní český

  • Autor v původním českém textu předpokládá, že cílová skupina čtenářů se orientuje ve vědeckofantastickém žánru. Například není vysvětlen slovní obrat space opera. Rovněž není naznačen rozdíl mezi cenami Nebula a Hugo. Cena Hugo je udělována za díla napsaná po celém světě, Nebula pouze za americká díla.
  • Při uvádění názvů knih není dodržena konzistentnost. První tři knihy jsou uvedeny v původním znění s českým překladem v závorce, ale poslední kniha je uvedena pouze v českém překladu. V případě knih The Left Hand of Darkness a The Dispossessed neodpovídají přeložené názvy českým názvům pod kterými byly knihy v Česku vydány.

Gwilanina harfa a jiné povídky (2020) – přeložený český

  • Překladatel medailonku předpokládá, že cílová skupina čtenářů bude mít povědomí o kalifornském indiánském kmeni Yahi, což ale nemusí být pravidlem. Dále předpokládá, že se čtenáři orientují v americkém školním systému a nerozlišuje ceny Hugo a Nebula
  • Jinak je ale překlad, oproti původnímu českému textu, dobře uchopitelný i pro ty čtenáře, kteří se neorientují v oblasti vědeckofantastického žánru.