Adam Hůlka - překlad úryvku o Le Guin

Adam Hůlka - překlad úryvku o Le Guin

autor Adam Hůlka -
Počet odpovědí: 0

Jednou z předních spisovatelek amerického státu Oregon byla Ursula K. Le Guin, rozená jako Ursula Kroeber. Narodila se roku 1929 v kalifornském městě Berkeley a ze svých čtyřech sourozenců byla nejmladší a zároveň také jedinou dívkou. Jejími rodiči byli Alfred Kroeber, prominentní a vlivný americký antropolog, a spisovatelka Theodora Kroeber, široce známá díky svým zprávám o Ishim, posledním členovi kalifornského indiánského kmene Yahi.

Domov rodiny Kroeberovy byl místem knih, hudby, vyprávění a diskusí. Dům byl vyroben ze sekvoje vždyzelené, která se vyskytuje pouze na území USA. Jejich letním sídlem byl starý ranč pojmenovaný Kishamish, který se nacházel v kopcích údolí Napa. Toto sídlo také sloužilo jako skvělé místo pro shromažďování vědců, spisovatelů, studentů a kalifornských indiánů. Mytologie a legendy byly nedílnou součástí rodinného života Kroeberových. Le Guin si připomíná, že „byla vychována tak, aby se nad věcmi zamýšlela, zpochybňovala je a užívala si života.“

Le Guin chodila na státní školy v Berkeley, bakalářské studium absolvovala na Radcliffe College a magisterský titul získala na Kolumbijské univerzitě. Poté se začala věnovat doktorátu v oboru francouzské a italské renesanční literatury. Roku 1953 se díky Fulbrightovu stipendiu vydala do Francie. Při plavbě na lodi Queen Mary potkala historika Charlese Le Guina, který byl též stipendistou Fulbrightovy nadace. Po pár měsících se spolu v Paříži vzali.