KRIER, Laura, 2022. Shared Leadership and Effective Strategic Planning. Journal of Library Administration [online]. 62(7), 899-930 [cit. 2023-04-07]. ISSN 0193-0826. Dostupné z: doi:10.1080/01930826.2022.2117954
In reply to Anna Landrgottová
Re: Shared Leadership and Effective Strategic Planning
by Lenka Kalousová -
Se zájmem jsem si přečetla studii zaměřenou mimo jiné na vztah zaměstnanců knihoven k tzv. sdílenému vedení v akademických knihovnách. Nejprve jsem si ujasnila, zda se opravdu jedná o přenesení nebo lépe rozložení zodpovědnosti na všechny členy týmu či oddělení za stabilně odváděnou práci. Ráda jsem využila překlad a bodové zpracování kolegyně Landrgottové, díky kterému jsem se v textu lépe orientovala.
Studie je zajímavá tím, že se nevěnuje spolupráci v horizontální rovině, jež je právě pro knihovny klíčová, ale zvažuje úpravu vertikálního směru v případech delegování a také strategického plánování. Právě v těchto bodech nejsou čeští knihovníci příliš nadšenými podporovateli změn, proto byl zajímavý jeden z výsledků studie, který totéž potvrzuje u akademických pracovníků knihoven, ve srovnání s manažery jiných organizací.
Studie je zajímavá tím, že se nevěnuje spolupráci v horizontální rovině, jež je právě pro knihovny klíčová, ale zvažuje úpravu vertikálního směru v případech delegování a také strategického plánování. Právě v těchto bodech nejsou čeští knihovníci příliš nadšenými podporovateli změn, proto byl zajímavý jeden z výsledků studie, který totéž potvrzuje u akademických pracovníků knihoven, ve srovnání s manažery jiných organizací.