recenze - zpětná vazba

recenze - zpětná vazba

autor Kateřina Geberlová -
Počet odpovědí: 0

Utrpení z nesmyslnosti života - Viktor Frankl (L. Martinčíková)

Kniha "A přesto říci životu ano" (otevřela jsem si recenzi Verči Vlk.) představuje patrně nejznámější knihu od Frankla. Knihu, kterou si vybrala Lucka jsem nečetla a tudíž jsem si ji pro zpětnou vazbu a získání představy o ní vybrala. Stejně jako ve Verčině recenzi i zde zaznívá ze strany Frankla kritika, až odsuzování všeho, co nepatří do Logoterapie. To autora staví do nelichotivého světla a v kombinaci s mou přečtenou knihou od Horneyová (Ženská psychologie) se nelze ubránit myšlence, že oponovat lze i s jistou dávkou korektnosti. Horneyová často a směle konfrontuje své myšlenky a hypotézy s Freudem. Ale nečiní tak nijak útočně. Jako se tomu děje v této publikaci a může v konečném důsledku odrazovat od čtení. Vedle toho takto nastavená rétorika čtenáře přivádí k otázce, co je skryto za takovou potřebou ostré kritiky? 

Vedle negativních stránek této knihy, lze jistě souhlasit s tezí o smyslu života - smysl života musí člověk najít jakožto jedinečnou a pomíjivou zkušenost. Pokud jej nenalezne dle Frankla jej čeká jen nelichotivý osud v podobě závislostního, agresivního nebo kriminálního chování. Toto považuji za cenné myšlenky.

Já jsem OK, ty jsi OK s podtitulem Úvod do transakční analýzy - Thomas A. Harris (A. Paták)

Knihu, kterou si vybral Adam, mám v plánu si někdy v budoucnu přečíst. Transakční analýza se mi jeví jako velmi zajímavý koncept, i jsem uvažovala o nějakém doplňkovém výcviku v TA. Z Adamovy recenze jsem vyrozuměla, že i kdyby čtenář nic nevěděl o Berneho TA, tak zde nalezne všechny potřebné informace (historii, vymezení pojmů, vymezení vůči ostatním směrům apod.) a je tedy snazší pochopit myšlenky, se kterými přichází Harris. Pozitvně vnímám Adamovo upozornění na komplexnost textu, hodno dalšího zpracování. Představa o populárně naučném textu by mohla vzniknout velmi snadno, ač je text určen široké veřejnosti. Oceňuji, že je recenze psaná s ohledem na klady i zápory textu. Přečtením recenze jsem získala představu o knize a stále platí, že si ji časem ráda přečtu.