Chcela by som vyskúšať odstrániť časté záškoláctvo u žiakov na strednej odbornej škole strojníckej, kde vykonávam svoju pedagogickú prax. Je to trieda, kde sú prevažne chlapci. Počas praxe som sa stretla s vysokou absenciou na vyučovacích hodinách. Záškoláctvo je konkrétne v triede 1.B časté a zrejme to je signálom, že učiteľský štýl nie je ideálny. K tomuto zrejme prispievajú zlé medziľudské vzťahy medzi pedagógmi na pracovisku a taktiež aj vonkajší faktor, čiže rodina. Všimla som si, že niektorí rodičia svoje deti veľmi preceňujú a dehonestujú prácu učiteľa. Rodičia tu často bojkotujú komunikáciu so školou , ale môže to byť niekde aj naopak. Myslím si, že záškoláctvo by sme mali vnímať ako reakciu žiaka, ktoré nie je schopné riešiť svoje problémy, ide o obraz jeho psychického stavu. Rodičia by mali tieto prekážky odstrániť, alebo zmierniť.
Myslím si, že by bolo vhodné osloviť riaditeľku školy, aby prispela k prvému kroku k náprave a aplikovať preventívne programy, snažiť sa zlepšiť vzťahy medzi učiteľmi v škole a komunikáciu s rodičmi a uplatniť konkrétne opatrenia v školskom poriadku.
Je veľmi dôležité odstrániť záškoláctvo, lebo v dlhodobom horizonte sa chodením poza školu znižujú šance na budúce uplatnenie, v najhoršom prípade žiak , ktorý absentuje, školu nedokončí.