Akčný plán - záškoláctvo

Akčný plán - záškoláctvo

autor Blanka Bilovská -
Počet odpovědí: 2

Chcela by som vyskúšať odstrániť časté záškoláctvo u žiakov na strednej odbornej škole strojníckej, kde vykonávam svoju pedagogickú prax. Je to trieda, kde sú prevažne chlapci. Počas praxe som sa stretla s vysokou absenciou na vyučovacích hodinách. Záškoláctvo je konkrétne v triede 1.B časté a zrejme to je signálom, že učiteľský štýl nie je ideálny. K tomuto zrejme prispievajú zlé medziľudské vzťahy medzi pedagógmi na pracovisku a taktiež aj vonkajší faktor, čiže rodina. Všimla som si, že niektorí rodičia svoje deti veľmi preceňujú a dehonestujú prácu učiteľa. Rodičia tu často bojkotujú komunikáciu so školou , ale môže to byť niekde aj naopak. Myslím si, že záškoláctvo by sme mali vnímať ako reakciu žiaka, ktoré nie je schopné riešiť svoje problémy, ide o obraz jeho psychického stavu. Rodičia by mali tieto prekážky odstrániť, alebo zmierniť.

Myslím si, že by bolo vhodné osloviť riaditeľku školy, aby prispela k prvému kroku k náprave a aplikovať preventívne programy, snažiť sa zlepšiť vzťahy medzi učiteľmi v škole a komunikáciu s rodičmi a uplatniť konkrétne opatrenia v školskom poriadku.

Je veľmi dôležité odstrániť záškoláctvo, lebo v dlhodobom horizonte sa chodením poza školu znižujú šance na budúce uplatnenie, v najhoršom prípade žiak , ktorý absentuje, školu nedokončí.

V odpovědi na Blanka Bilovská

Re: Akčný plán - záškoláctvo

autor Daniela Vančurová -
Záškoláctví je na každé škole. Nicméně co čtu u Vás, tak se to týka převážně jedné třídy. Váš pohled na daný problém je zajímavý a abych pravdu řekla vůbec by mě nenapadlo, že problém může být i jinde, ne v žácích samotných.
Jsem velice zvědavá na názor vedení školy, pokud to s ním budete řešit a přinesete nějaké návrhy. Velice by mě zajímalo jak se k tomu postaví.
Máte pravdu s tím, že dlouhodobé chození za školu snižuje šanci na další uplatnění jak v pracovním tak osobním životě.
V odpovědi na Blanka Bilovská

Re: Akčný plán - záškoláctvo

autor Michaela Macal -
Dobry den paní kolegyně, ano záškoláctví je ve všech školách zastoupeno, někde více někde méně. Já učím na střední škole v Ústí a a máme problém s žáky kteří mají pocit že když jsme soukromá škola nemusí do ní chodit a my jim ty známky budeme dávat asi zadarmo. náš pan ředitel to řeší až když má žák 300 a více zameškaných hodin, jelikož dokud platí nějak extra to neřeší. Pak tam máme i takové žáky které rodiče ještě omlouvají a dělají jim alibi abychom je nevyloučili jelikož oni sami nevědí co s takovým dítětem mají dělat. Máte pravdu v tom že se musí začít hlavně v rodině a pokud rodiče nebudou chtít spolupracovat žádná opatření školy jim nezabrání v záškoláctví.