Je 13 let adekvátní hranice pro užívání sociálních sítí?

Je 13 let adekvátní hranice pro užívání sociálních sítí?

autor Veronika Vohlídková -
Počet odpovědí: 3

Průřezové téma: Mediální výchova

Tematický okruh: Fungování a vliv médií ve společnosti / Kritické čtení a vnímání mediálních sdělení

Články k diskuzi: 

1) https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/socialni-site-internet-studie-univerzita-palackeho_1905310648_zlo

2) https://www.e-bezpeci.cz/index.php/pohledem-vedy/1568-vice-nez-polovina-ceskych-deti-mladsich-13-let-pouziva-sluzby-ktere-jsou-pro-ne-nevhodne?fbclid=IwAR0RlS0Af7nyoYX3u6rpWJmTTsSjR4ywDUFca91Vz8_Sj6qJKmCr0Y9QTbM

Pozn.: společná práce s Anežkou Novákovou

V odpovědi na Veronika Vohlídková

Re: Je 13 let adekvátní hranice pro užívání sociálních sítí?

autor Aneta Kučáková -
Věková hranice 13 let mi rozhodně nepřijde adekvátní, protože děti v tomto věku si ještě neuvědomují všechna rizika sociálních sítí. Za vším vidí především zábavu a nepřemýšlí nad následky. Myslím, že zvýšení věkové hranice při registraci by však nebylo efektivním řešením, vzhledem k tomu, že se tato informace dá jednoduše obejít. Největší problém vidím v tom, že samotní rodiče nemají přehled, jaké sociální sítě jejich děti používají a už vůbec se nezajímají o vstupní věkovou hranici pro jejich používání. Setkala jsem se s tím, že dítě si založilo Facebook v 10 letech, a když jsem o tom mluvila s jeho matkou, tak mi řekla, že v tom nevidí problém, dokud jsem ji nesdělila všechna rizika s tím spojená. Takže možná by stálo za to směřovat osvětu primárně na rodiče např. prostřednictvím přednášek na jednotlivých školách.
V odpovědi na Veronika Vohlídková

Re: Je 13 let adekvátní hranice pro užívání sociálních sítí?

autor Jiří Landsmann -
Na tuto otázku se mi velice těžko hledá jednoznačná odpověď. Obecně bych řekl, že věková hranice 13 let je poněkud nízká. Ovšem svou roli může sehrát více faktorů. Tím hlavním faktorem je, podle mě, kontrola ze strany rodičů a také určitá mentální vyspělost dítěte. Pokud rodiče dítě svědomitě kontrolují a zároveň jsou přesvědčeni, že jejich dítě chápe rizika spojená se sociálními sítěmi, klidně ať si svůj profil založí už ve 13 letech. Spíš bych se však přikláněl k tomu, aby děti vstupovali na sociální sítě až od pozdějšího věku. Je zkrátka pravda, že rizika spojená s užíváním sociálních sítí jsou vysoká.
V odpovědi na Veronika Vohlídková

Re: Je 13 let adekvátní hranice pro užívání sociálních sítí?

autor Alena Franková -
Souhlasím s Anetou, že věková hranice je nízká a děti si dost možná neuvědomují všechna rizika se sociálními sítěmi spojená, ovšem zvýšení věkové hranice by asi nepřineslo kýžený efekt – kdo na sociální síti být chce, ten pravidlo jednoduše obejde. Obejití pravidel by v takovém případě bylo asi ještě snazší než pořízení alkoholu partičkou nezletilých... Účelnější by se mi tedy zdálo cílit osvětu jak na rodiče, tak na samotné děti, aby dokázali případným nástrahám čelit.