Měla by se v ČR zavést eutanázie?

Měla by se v ČR zavést eutanázie?

autor Jiří Landsmann -
Počet odpovědí: 13

Průřezové téma: Osobnostní a sociální výchova

Tematický okruh: Mezilidské vztahy

Očekávaný výstup: reflektuje vlastní empatičnost, pokouší se podívat na svět též očima druhého; respektuje jiné lidi jako svébytné osobnosti; respektuje svým chováním práva druhých lidí

Tematický okruh: Hodnoty, postoje, praktická etika

Očekávaný výstup: identifikuje postoje a hodnoty jiných lidí prostřednictvím jejich promluv a chování; v životních situacích se rozhoduje se zřetelem k mravnímu rozměru

Doprovodné materiály: 

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/nejsme-popravci-ceta-zni-z-hospicu-k-eutanazii-smrt-zde-prin/r~0536a2008b6a11e998d70cc47ab5f122/ (pracovali bychom s druhým až sedmým odstavcem)

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/1904126-je-otazkou-casu-kdy-dozrajeme-k-zavedeni-eutanazie-tvrdi-profesor-pafko (video by bylo dobrovolné)

Pozn.: Vypracováno společně s Gabrielou Libovou

V odpovědi na Jiří Landsmann

Re: Měla by se v ČR zavést eutanázie?

autor Jitka Dvořáková -
Dle mého názoru, tato otázka není vůbec jednoduchá. Je pro mě velmi složité, na ni jednoznačně odpovědět. Zda jsem pro zavedení eutanázie v ČR či nikoli. Já osobně vidím několik záporů, ale i několik pozitiv.

Jako jeden z pozitivů vidím, že pokud nemocný člověk trpí velkou bolestí a zároveň nemoc je nevyléčitelná, eutanázie, tedy „…úmyslné zabití člověka, ať již aktivním nebo pasivním způsobem, někým jiným než člověkem samotným (=lékařem) na jeho vlastní žádost.“ (Munzarová, 2005, s. 49), může nemocnému člověku pomoci zbavit se bolestí, utrpění…
Jako další pozitivum pro zavedení eutanázie jsou náklady, zdravotní péče o nemocného, který je těžce a nevyléčitelně nemocný. Tyto náklady by se mohly využít ve prospěch nemocných, kteří mají naději na uzdravení a netrpí nevyléčitelnou nemocí.

Co se týče negativ/záporů pro zavedení eutonázii je několik. Nedávno jsem se o tématu eutanázie bavila se sestrou a ta řekla „Pokud se v ČR zavede eutanázie, bude počet jedinců o podstoupení eutanázie stoupat“. Myslím si, že by lidé eutonázii nechtěli podstoupit kvůli nevyléčitelné nemoci, bolesti a nesnesitelného utrpení, ale důvodem žádosti by mohla být také i obava z osamělosti, ale třeba i ztráty samostatnosti.
Další důvod o nezavedení eutanázie by mohl být takový, že nebude trpět jen nemocný člověk, ale také blízké osoby daného člověka. Blízké osoby s tím nebudou souhlasit a nebudou a nedovedou se smířit s tím, že by jejich blízký člověk „najednou nebyl“.

Jak už jsem psala na začátku, odpověď na to, zda by se měla zavést eutanázie v ČR je dle mého názoru velmi složitá a komplikovaná.
V odpovědi na Jiří Landsmann

Re: Měla by se v ČR zavést eutanázie?

autor Tomáš Tvrz -
Jsem spíše pro. Mám pro to ale jen jeden argument - každý má podle mě právo naložit se svým životem, jak chce, pokud tím nikoho neomezuje. Nicméně rozumím i protiargumentům o zneužitelnosti - obzvlášť v tak korupčním prostředí, jako je ČR. Zcela zásadní podmínkou by podle mě muselo být, že dotyčný by musel být plně svéprávný a důvod jeho rozhodnutí by musel být podpořen a schválen z více než jednoho odborného (lékařského) hlediska. Důvodem by mohly být jen nevyléčitelná nemoc a silné bolesti.
Před zavedením této normy by bylo podle mě potřeba vést diskusi o těchto tématech:
- Jak se k tomu postaví lékařská etika?
- Jak by byl zdravotnický personál právně chráněn?
- Jak přecházet tomu, aby se z eutanázie nestal byznys?
- Jak předcházet zneužití (ze strany zdravotníků a rodinných příslušníků)?
- Můžeme se inspirovat státy, kde mají s eutanázií zkušenost?
Tyto otázky jsou pro mě směrodatné. Naopak se neztotožňuji s jedním z hlavních argumentů věřících o nedotknutelnosti lidského života jakožto božího daru. Rakovina varlat je možná boží záměr, ale především jde o obrovskou životní zkoušku, kterou (podle mě) nemusí všichni podstupovat až do konce. Je ale fér zmínit, že právě jeptišky jsou ty, které se o pacienty v LDN apod. starají zdaleka nejvíce, a to právě díky poslání, které přijaly za své. I tak bych ale eutanázii uzákonil - samozřejmě po vyřešení všech výše uvedených (a určitě mnohých dalších) otázek.
V odpovědi na Jiří Landsmann

Re: Měla by se v ČR zavést eutanázie?

autor Ondřej Dědič -
Již Platón ve svém dialogu Kritón skrze postavu Sókrata říká, "že totiž nemá být pokládáno za nejcennější věc žíti, nýbrž dobře žíti." Pokud člověk vyhodnotí, že nemůže žít dobře, určitě by měl mít možnost svůj život důstojně ukončit. Nyní má člověk právo se neléčit (informovaný souhlas, dříve vyslovené přání), takže je možné nechat člověk zemřít. Proč by tedy také nemělo být možné ukončit jeho život aktivní přispěním? Nedomnívám se, že je v tom tak velký rozdíl z hlediska etiky. V lékařské etice je však mnoho odborníků, kteří argumentují z křesťanských pozic, což diskusi o eutanázii brzdí.
V odpovědi na Ondřej Dědič

Re: Měla by se v ČR zavést eutanázie?

autor Lukáš Pištěk -
Ano, samozřejmě. Ale je podstatné, aby byla právně ukotvena a aby bylo ošetřeno vše proti jejímu zneužití. Např. pokud by někdo chtěl eutanazii podstoupit k samotnému procesu by musel být nezávislý svědek, apod. Právem každého člověka je nakládat se svým životem libovolně a na tom to vše stojí. Eutanazie je podle mě vždycky lepší než sebevražda oběšením, skočením pod vlak, apod. Zde vždy trpí i okolí.
V odpovědi na Jiří Landsmann

Re: Měla by se v ČR zavést eutanázie?

autor Martin Poppr -
Zkusím nastínit pár argumentů proti.

- Musela by se změnit Hippokratova přísaha.
- Museli by se najít lékaři ochotní eutanázii vykonávat. Toto téma moc nesleduji, ale mám za to, že lékařská obec je většinově proti.
V odpovědi na Martin Poppr

Re: Měla by se v ČR zavést eutanázie?

autor Tomáš Tvrz -
Protiargument nabízejí státy, kde eutanázie funguje.
V odpovědi na Tomáš Tvrz

Re: Měla by se v ČR zavést eutanázie?

autor Martin Poppr -

Vůči ČLK by to asi nefungovalo. https://www.nasezdravotnictvi.cz/aktualita/lekari-odmitaji-snahy-zavest-eutanazii-mame-lecit-ne-zabijet-vzkazuji

To už je asi průchodnější aby eutanázii neprováděl lékař. Jaký je reálný postoj lékařů nevím, ale dovedu si představit, že kdyby ČLK vylučovala ze svých řad lékaře provádějící eutanázii, dokáže její provádění zcela zablokovat, byť by to bylo de iure legální.

V odpovědi na Martin Poppr

Re: Měla by se v ČR zavést eutanázie?

autor Tomáš Tvrz -
Rozumím. Většina diskusí tohoto úkolu jsou vlastně jen o úpravách právních norem, viz prakticky všechny kontroverzní otázky vztahující se k homosexuálům. Tyto úpravy by ale měly být podřízeny idejím - vím, že to zní strašně dementně. Výrazně liberální státy (Nizozemsko aj.) jsou liberální z toho důvodu, že jsou takto nastaveni jejich občani. To si zvolí zástupce a ti tvoří legislativu. Já tento úkol chápu jako otázku, jak bychom tyto právní normy měnili. To, že něco nejde, protože to neumožňuje zákon, je logické. Chci tím říct, že to, co psal Ondřej Dědič, je vlastně to jediné podstatné. Legislativa, technické otázky apod. jsou na další diskusi. Jinak ČLK je pro mě stejně tak legrační parta jako školské odbory. Jsem už starý pán, a pamatuji doby, kdy byl v jejím čele David Rath...
V odpovědi na Tomáš Tvrz

Re: Měla by se v ČR zavést eutanázie?

autor Martin Poppr -
Souhlasím, že naše diskuze by měla být teoretická a ne moc technicistní či právní. Já jsem se toho zde ale držel, myslím, jen jsem poukázal na to, že eutanázii musí také někdo provést. Proto se kromě dobrého žití pacienta rázem nutně bavíme i o dobrém žití vykonavatele jeho smrti. To podle mě musí v debatě o eutanázii zaznít.

Pro mě teda lékařský stav legrační není, nevybavím si jinou profesi, která by kladla tak velký důraz na etiku své práce. Že byl v čele ČLK David Rath neznamená vůbec nic, stejně jako že byl v čele Středočeského kraje nebo Ministerstva zdravotnictví. Bylo by to signifikantní, kdyby se stal prezidentem ČLK po návratu z vězení, ale to se na 100 % nestane.
V odpovědi na Martin Poppr

Re: Měla by se v ČR zavést eutanázie?

autor Tomáš Tvrz -
S Rathem máš pravdu. Problémy, které by eutanázie přinesla lékařům, jsem zmiňoval hned v prvním komentáři. V mediálním prostoru prezentují své názory samozřejmě i lékaři, kteří jsou pro eutanázii. Chápu, že nemůže nikdo nutit zdravotníka, aby "stiskl tlačítko", ale také si nemyslím, že by byl problém s exekucí jako takovou. Když to vyjádřím hodně punkově: po důkladné právní přípravě by se vždycky někdo našel - sám pacient, příbuzný, zdravotník neodmítající eutanázii.
V odpovědi na Jiří Landsmann

Re: Měla by se v ČR zavést eutanázie?

autor Gabriela Libová -
Vzhledem k odpovědím ve fóru je zřejmé, že je toto téma problematické samo o sobě, proto ho řadíme ke kontroverzním. Lidé se v názorech hodně liší a mnoho lidí je přesně ve středu (ani zcela pro, ani zcela proti), a proto je tak obtížné se k tématu jasně vyjádřit a sdělit jasné stanovisko. Výsledek, zda se u nás eutanázie zavede či nikoliv, znát v nejbližší době asi nebudeme. Každopádně diskuze ve veřejném prostoru značí, že toto téma není tabu a lidí otevřených k používání této metody (ošetřené právně, aby nedošlo ke zneužití) přibývá.
Za nebezpečné v hodinách považujeme, aby žáci nestáli v diskuzi pouze tvrdohlavě za svým názorem, ale snažili se podívat na věc i z jiné perspektivy a vzít v úvahu i názory ostatních bez nějakých osobních útoků a zesměšňování (což je i cílem očekávaných výstupů).

(Landsmann, Libová)
V odpovědi na Jiří Landsmann

Re: Měla by se v ČR zavést eutanázie?

autor Ondřej Vasiluk -
Z mého pohledu by povolená být měla.
Je to rozhodnutí každého člověka a v určitých případech, kdy někdo trpí bolestmi a podobně to může být určité vysvobození.
V případě sebevraždy se nakonec také nikdo neptá, zda ji smí spáchat. (Jsem si vědom toho, že je to trochu něco jiného.)
Nejvíce s tím sympatizuji v případě, kdy je člověk třeba ochrnutý a nechce tak žít, ale sám si život vzít nemůže a žádným jiným "legálním" způsobem to není v dnešní době možné.
- Nechci opakovat ostatní argumenty, které jsou ze již napsány a s většinou z nich souhlasím.
V odpovědi na Jiří Landsmann

Re: Měla by se v ČR zavést eutanázie?

autor Klára Vlková -
Souhlasím s předchozími komentáři kolegů, kteří se kloní k tomu, že eutanázie jako taková by měla být povolena. Rovněž se kloním k názoru, který zde předestřel kolega Dědič skrze Platóna, totiž že je důležité hlavně dobře žít. Proto si myslím, že by mělo být v moci člověka rozhodnout o svém osudu, Zároveň ale souhlasím s názory, které zde zaznívaly také, totiž že je nezbytně nutné, aby bylo vynikající právní zakotvení a ošetření nezneužívání eutanázie, neboť se děsím představy, jaké by mohly být důsledky toho, kdyby ji chtěl někdo zneužít.