Vystavení traumatu

Vystavení traumatu

autor Světlana Fleischmannová -
Počet odpovědí: 0

Nevím, zda si k tématu vybírám vhodnou organizaci, ale když se řekne "organizace pomáhající dětem v ohrožení", vybaví se mi Klokánek (odkaz zde). To z toho důvodu, že moje základní škola, do které jsem chodila na druhý stupeň (ZŠ Campanus na Chodově) s Klokánkem spolupracuje a tak k nám do třídy během mého studia na krátkou dobu chodily hned tři děti z Klokánku (s jednou holčičkou, která u nás byla asi tři měsíce, jsem dokonce seděla v lavici).

Klokánek je organizace, kterou zprostředkovává spolek Fond ohrožených dětí. Jde o zařízení, které poskytuje dětem jakousi náhradu domova po dobu, než se krizová situace v rodině dítěte vyřeší (např. se zlepší finanční situace rodiny, dokončí se soudní řízení atd.) nebo dokud nebude pro dítě nalezen "nový domov" (pěstoun, jiný rodinný příslušník apod.). Výhoda Klokánku je ta, že děti nejsou vrženy do většího kolektivu. Obvykle jejich život v Klokánku vypadá tak, že je dítě přiděleno do bytu nebo domku s dalšími třemi až čtyřmi dětmi, o které se starají a vlastně s nimi žijí vychovatelky "tety" (od holčičky Nikoly, se kterou jsem seděla v lavici si pamatuji, že se u nich střídali dvě tety vždy po týdnu). 

Pokud je od rodiny odebráno více dětí, nejsou sourozenci rozdělováni a jdou do jednoho klokánkového bytu společně. Zkrátka Klokánek se snaží poskytnout dětem důstojný a bezpečný domov, který je má co nejméně ještě více "rozhodit".

Tuto organizaci řadím pod kategorii A: Vystavení traumatu, jelikož Klokánek se snaží děti traumatům (nebo spíše dalším traumatům) uchránit. Každopádně dítě, jež si prošlo nejistou nebo přímo patologickou rodinou situací může vykazovat celou škálu kritérií z textu Štěpánka a kol. 

Klokánek je zkrátka organizace, která již reaguje na to, co mohlo dítěti VTP způsobit (týrání, zanedbávání, zadlužení nebo závislí rodiče) a snaží se děti před těmito vlivy uchránit.