Povinné předškolní vzdělávání

Povinné předškolní vzdělávání

by Marie Dědičová -
Number of replies: 8

HVO:  Jaký je pohled učitelů mateřských škol, základních škol, rodičů, speciálních pedagogů a psychologů na povinné předškolní vzdělávání?

VO 1: Jaký je rozdíl v názorech učitelů mateřských škol, základních škol, rodičů, speciálních pedagogů a psychologů na povinné předškolní vzdělávání?

VO 2: Jak se změnilo vzdělávání v mateřské škole po zavedení povinného předškolního vzdělávání podle daných skupin?

VO 3: Jak se změnila diagnostika školní připravenosti po zavedení povinného předškolního vzdělávání podle daných skupin?

In reply to Marie Dědičová

Re: Povinné předškolní vzdělávání

by Jaroslava Swoboda -
Byla jsem s Maruškou ve skupině a o svém výzkumu mi povídala,
moc se mi líbí, jak to zkonkretizovala na různé profesní skupiny.
VO2 , jak se změnilo vzdělávání je možná na první pohled obecné, možná "přístup ke vzdělávání žáků"? Ale nejsem si jistá :-))
In reply to Jaroslava Swoboda

by Jaroslava Swoboda -
Děkuji za reakci. Také se těším, že se mi tato disertace dostane do ruky. Jsem maminkou předškolačky, mám několik přátel předškolních pedagogů, obecně je to zajímavé téma!

by Anna Nožičková -
Dobrý večer,
také mi připadaly otázky zprvu obecnějšího charakteru, ale dokážu si představit, že oblastí a aspektů, na které se budete zaměřovat je více a budete je i dále specifikovat. Otázky mi připadají velice dobře formulované a výzkumem zodpověditelné. Sama se těším na výsledky výzkumu.
Zdravím.
In reply to Anna Nožičková

by Marie Dědičová -
Dobrý den,
mnohokrát děkuji, přesně takto to také vnímám. Zatím ani přímo nevím, jaké další oblasti se při rozhovorech objeví, proto jsou výzkumné otázky ponechány na obecnější rovině :)

by Vlastimil Hubert -
Opravdu se mi líbí téma, srovnání je velmi zajímavé a už teď mi zajímají výsledky. :) Každopádně otázku VO2 vnímám za příliš širokou. Bude důležité stanovit oblasti porovnání. Možná blíže specifikovat (např. oblast financování - zavedení školného atd. ). Super!

by Karel Starý -
Děkuji všem za vitální diskusi. Souhlasím, že otázky mají hodně široký záběr. Jako riziko takového přístupu vidím, že se nepodaří odpovědět dostatečně do hloubky. Přemýšlel bych na Vašem místě o zaměření. U VO 2 může být úskalím, že od zavedení povinného předškolního vzdělávání již uplynula určitá doba, časový odstup ale může být i výhodou. Zvažte, jaké skupiny aktérů Vám mohou poskytnout nejbohatší data. Co ředitelé MŠ?