opakování

opakování

autor Magdalena Titlbachová -
Počet odpovědí: 1

Dobrý den,

jaké by se prosím určilo číslo u sloves ve tvaru vykání (např. jste uřícen, počkejte)? Taky si nejsem jistá slovotvorným postupem od slovesa vysvětlit... je nějaké světlit (osvětlit, nasvětlit) nebo rovnou na světlo/světlý? A ještě při určování čísla zvratného si (např. dáme si pauzu, dát si pauzu) by se postupovalo jak?

Děkuji moc za váš čas.

V odpovědi na Magdalena Titlbachová

Re: opakování

autor Hana Dufková -
Majdo, děkuju za velmi dobré otázky.

U vykání je to složitější, kopíruju vysvětlení ze skript (lepší bych asi nevykoumala): "Při vykání vyjadřují některé slovesné tvary plurál (např. Pojďte, pane…), jiné jsou v kategorii čísla nekonzistentní, tzn. část slovesného tvaru (pomocné sloveso) vyjadřuje plurál a část (příčestí) singulár (vyhrál jste)." U POČKEJTE tedy plurál (významově singulár), u JSTE UŘÍCEN plurál pomocného slovesa + singulár plnovýznamového slovesa.

VYSVĚTLIT: Existuje hypotetické neprefigované -světlit, které je základem prefigovaných tvarů. Takže v rozboru by buď mělo být zohledněno, že -světlit se dnes uplatňuje jen v prefigovaných tvarech, případně by v tomto případě podle mě šlo chápat VYSVĚTLIT jako "učinit světlým", tedy rovnou od SVĚTLÝ.

U "dáme si pauzu" a "dám si pauzu" bych u SI číslo odlišovala, z kontextu je odvoditelné. Tvary jsou sice formálně stejné, ale není to deixe jako u osobních zájmen v 1. a 2. osobě, proto je číslo vyjadřováno podle širšího gramatického kontextu.