Svatební rituál

Svatební rituál

von Sylvie Řezáčová -
Number of replies: 9

Čtu text od Bowie a narazila jsem na část o symbolech ve svatebním rituálu (viz níže). Zajímalo by mě, na jaký rituál plodnosti zde naráží. Zároveň se mi nějak nezdá souvislost bílého dortu a těla nevěsty (zvlášť vezmu-li v potaz, že bílé šaty jsou běžné až od 19. století). Řekla bych, že i ve vymezené "křesťanské svatbě na Západě" je tolik variací, že takto vyložená symbolika není univerzální, a také nevím, z čeho vlastně autorka vychází. Zdá se vám popis odpovídající? Nebo máte nějaké zajímavé informace s tím související?

In reply to Sylvie Řezáčová

Re: Svatební rituál

von Kateřina Horská -
Díky za otevření diskuze. O tom, že házení rýže je rituálem plodnosti, který často bývá připojován k přechodovému svatebnímu rituálu, mluví právě Van Gennep, takže tady Bowie nejspíš vychází z něj.
Pokud jde o bílý dort a bílé svatební šaty, Bowie v poznámce odkazuje na knihu Wedding Cakes and Cultural History, takže na detaily bychom se museli podívat přímo do ní. (Nečetl náhodou někdo? Já bohužel ne.) Určitě máte pravdu, že to tvrzení je dost zobecňující, je to konec konců jen příklad. Symboly jsou samozřejmě historicky i kulturně proměnlivé a navíc i v jedné době a kultuře se může význam jednoho symbolu (třeba barvy) do určité míry měnit v různých kontextech.
Má k tomu ještě někdo nějaký postřeh? Co třeba symbolizují bílé šaty pro vás? Použily jste/použily byste tento symbol na vlastní svatbě? Je to pro vás něco čistě konvenčního (takže byste si je třeba vzaly, protože to babička od vás čeká a všechny tety taky), nebo by to mělo i osobní význam? 
In reply to Kateřina Horská

Re: Svatební rituál

von Dominika Syručková -
Myslím si, že v dnešní době přibývá takových žen, které si v den své svatby zvolí šaty i v jiných, ale velmi jemných odstínech (např. světle růžové, béžové), s barevnou výšivkou či jinými vzory. Není už také šokující, když místo šatů zvolí kalhotový bílý kostým. Záleží pravděpodobně také na tom, zda se jedná o první či druhou svatbu a koná-li se v kostele nebo na úřadě či jinde. Tradice bílých svatebních šatů je ale velmi silná a domnívám se, že i spousta mladých žen se představuje v bílých svatebních šatech, doplněné ale něčím osobním, co vyjadřuje jejich styl. Na svatbě mých rodičů se mamka převlékla večer do lidového kroje (jako i její kamarádky), ve kterém poté tancovala. To bylo zvykem u ní v rodině. Já bych to ale nedodržela, jelikož jsem v tom nebyla nějak vychovávaná a ani k tomu nemám vztah a neviděla bych ten osobní význam.
In reply to Kateřina Horská

Re: Svatební rituál

von Sylvie Řezáčová -
Děkuji za doplnění zdrojů. Symbolika, jak ji popsala Bowie, se mi moc nezdála, protože si myslím, že bílé šaty spíše než na panenství ukazují na nějakou tradici a dlouhodobý módní trend (usuzuji ze svateb, na kterých jsem byla). Já sama v bílých šatech nevidím nějakou zvláštní symboliku, spíš takový dresscode jako jsou černé šaty na pohřeb, a čistě esteticky se mi to líbí. Po krátkém rozhovoru s babičkou jsem také zjistila, že ona na své svatbě neměla dlouhé bílé šaty a dokonce ani jeden velký dort, který by se rozkrajoval (prarodiče se brali před více jak 60 lety a nebyli nijak v nouzi, aby si to nemohli dovolit). Tak přemýšlím, odkud se ta tradice u nás vzala. :)
In reply to Sylvie Řezáčová

Re: Svatební rituál

von Michaela Horná -
Nedávno jsem v knize Poklady lidového umění (Baran, Staňková 2019) četla, že dříve se nosily černé svatební šaty jako symbolika toho, že žena ztrácí svobodu. Dnes se často setkávám s nevěstami, protože šiji svatební šaty na zakázku. Bílá či jemně slonovinová barva jednoznačně vítězí, přestože původní symbolika panenství již mnohdy není na místě. Já osobně k celé svatbě přistupuji s velkým respektem, zároveň se mi třeba nelíbí tradice ve stylu rozbíjení talířů, přidělání koule k noze ženicha atd. Svatbu vnímám jako setkání rodiny a přátel za účelem oslavy lásky, kterou si má každý udělat po svém. Nejsem zastánce podřizování se rodině v takto důležitých okamžicích. "Pozveme ještě tyhle, protože nás taky pozvali / protože by se urazily" mi přijde neupřímné a nežádoucí. Stejně jako vzít si bílé šaty, které nechci, jen proto, že se to od nevěsty očekává.
In reply to Michaela Horná

Re: Svatební rituál

von Lucia Molnárová -
Táto téma ma veľmi zaujala, tak som sa rozhodla vyhľadať si k nej nejaké informácie. Symbolika nosenia bielych šiat na svadbu vôbec nie je taká dávna, ako by sa nám mohlo zdať. Dočítala som sa, že ešte pred 19. storočím ženy skrátka nosievali svoje najlepšie šaty. Myslím si, že išlo hlavne o slávnostnosť, než nejaké symboly skrz farbu. Osobne by sa mi páčilo, keby si nevesty obliekali šaty rôznych farieb, určite by to prinieslo oživenie a mohli by tak lepšie prezentovať svoje preferencie alebo vlastný štýl. Myslím si, že ide hlavne o svadobčanov, aby sa cítili príjemne a svoj veľký deň si užili bez prílišného sústredenia sa na nejaké normy.
In reply to Sylvie Řezáčová

Re: Svatební rituál

von Kateřina Horská -
Výborný tip na rozhovory s babičkami, také se té své zeptám :-) Jak to tedy měla ta vaše? Pochází z města, nebo z vesnice? 
K dnešnímu vnímání: Rozhodně máte pravdu, že naprostá většina dnešních párů nevolí bílé šaty proto, aby tím symbolicky vyjádřili nevěstino panenství. S tím bychom se možná občas setkali jen v určitých prostředích, třeba v silně věřících katolických rodinách na Moravě. Na druhou stranu - abych také přispěla svou zkušeností :-) - já jsem se ve svém okolí opakovaně setkala s tím, že nevěsty přesně z těchto důvodů bílé šaty odmítaly (výroky jako "Nejsem žádná panna." "Už mi není osmnáct." apod.). Možná tuto symboliku dnes vnímají víc ty ženy, které si bílé šaty neberou, než ty, které si je berou? 
Ale klidně je možné, že bílé šaty na svatbu opravdu vznikly jako módní trend a s panenskou nevinností se asociovaly až později a pouze v některých prostředích. Je to zajímavá otázka; bohužel já na ni neodpovím, dějiny svatební módy nejsou zrovna moje specializace. Ale určitě nejsme první, kdo se nad tím pozastavil. Takže nebude problém to zjistit, stačí zadat příslušná hesla třeba do UKAŽ nebo jiného vyhledávače odborných textů a strávit hodinu nebo dvě nad tím, co vypadne. Nechce si to někdo vzít jako bonusový úkol (třeba jako náhrada za nějaký zapomenutý) a pak se tady s námi podělit o to, co zjistil? :-) Otázky, které nás zajímají: Odkud se tradice bílých šatů na svatbu v našem prostředí vzala a jak se vyvíjelo vnímání tohoto symbolu? Jak vnímají lidé tuto symboliku dnes (pokud na to existují nějaké výzkumy)?
In reply to Kateřina Horská

Re: Svatební rituál

von Sylvie Řezáčová -
Babička pochází z Brna, z poměrně dobře finančně zajištěné, ale ne výrazně věřící rodiny. Dědeček naopak z vesnice z věřící rodiny, proto také druhý den po obřadu na radnici šli na mši do kostela. Babička měla na svatbě kratší krémové šaty a dort na ní prý snad ani nezbyl :D. Osobně bych řekla, že mělo vliv tehdejší prostředí socialismu, kdy asi nebylo úplně snadné pořídit si krásné bílé šaty. To je další důvod, proč bych řekla, že "tradice" dlouhých bílých šatů nebude (alespoň u nás) tak dlouhá.
In reply to Kateřina Horská

Re: Svatební rituál

von Michaela Horná -
Já pouze ze školy a z různých výstav vím, že bílá barva svatebních šatů je spojována s královnou Viktorií (svatba v roce 1840). Následovala rakouská císařovna Sissi a francouzská královna Evženie. Do té doby platilo, že čím chudší nevěsta, tím světlejší a levnější materiály. Barvení bylo nákladné a u vyšších vrstev se používaly hlavně brokáty a samety, což s bílou barvou moc nešlo dohromady. Měšťané napodobovali styl aristokracie a je se zase snažili kopírovat obyčejnější lidé. Ale mohlo to být i trestné - kdyby měla chudá žena šaty bohaté paní, bralo by se to jako podvod. Nicméně poté přišly války, takže ženy byly nuceny vdávat se skromně - vzaly si třeba tmavé nedělní šaty s bílým límečkem.
Zdroje jsem bohužel nestihla dohledat, je to pouze to, co si pamatuji z Dějin módy na střední škole nebo z výstav. Tak snad alespoň malá informační vsuvka :)
In reply to Kateřina Horská

Re: Svatební rituál

von Klára Soukupová -
Osobně mi bílé šaty symbolizují právě "čistotu, panenskost" nevěsty, což je i důvodem, proč je mi tento zvyk trochu nesympatický. Když jsem četla vyfocený úryvek v knížce, nemohla jsem se ubránit pocitům, že jsou zmíněné zvyky především způsobem, jak demonstrovat ženě roli, kterou by měla podle konvencí jako manželka naplňovat - být "čistá", plodná a ideálně mít co nejvíce dětí. Oproti tomu jsem se nedočetla ani o jednom, který by kladl podobný nárok na muže a na to, co musí v manželství splňovat (samozřejmě je možné, že existují, nejsem znalá ve svatební tradici a budu si muset toto téma více načíst, přesto mi nepřijde, že by byl některý z nich tak výrazný a zásadní - objevující se téměř na všech svatbách - jako bílé šaty a svatební dort). Abych to shrnula, myslím si, že jsou tyto tradice založené na konvencích vytvářejících tlak na manžele trochu přežité - nevěsta samozřejmě může nosit bílé šaty a mít bílý dort, neměla by se tím ale rozumět její "čistota" ale to, že se jí prostě líbí bílé šaty.
To je i důvod, proč bych se osobně v bílých šatech pravděpodobně nevdávala, ačkoliv by to ode mě příbuzní očekávali.