Vystavení traumatu

Vystavení traumatu

autor Kateřina Hřídelová -
Počet odpovědí: 1

Vybrala jsem si organizaci Dětské krizové centrum (DKC) - https://www.ditekrize.cz 

Dětské krizové centrum je nestátní nezisková organizace specializovaná na odbornou pomoc týraným, sexuálně zneužívaným či zanedbávaným dětem. DKC je stále jediné pracoviště v ČR specializované na pomoc sexuálně zneužitým dětem. DKC pomáhá všem dětem i dospívajícím z celé České republiky. O pomoc může požádat každý a to hned několika způsoby. Zatelefonováním na nonstop linku důvěry, napsáním do online chatu, zatelefonováním zdarma přes internet, napsáním emailu na linku důvěry nebo osobně přijít přímo do krizového centra. DKC ovšem můžou kontaktovat i rodiče, prarodiče, pěstouni či další osoby pečující o děti z celé ČR. 

Kromě poskytování služeb ohroženým dětem a jejich rodinám, DKC působí i na poli prevence. 

Preventivní činnost v DKC je realizovaná na úrovni primární, sekundární a terciární. Primární prevence může pomoci především ve zvýšení informovanosti o syndromu CAN se záměrem umožnit jedincům rozpoznat včas takovou situaci, adekvátně věku vyhledat pomoc a usilovat o řešení. Sekundární, pak pomáhá a zaměřuje se už na rizikové jedince a skupiny osob, u nichž je zvýšená pravděpodobnost, že se stanou pachateli nebo oběťmi trestné činnosti či neadekvátního zacházení. Zaměřuje se také na sociálně patologické jevy, na duševní zdraví či poruchy a nemoci. Terciární, má za úkol předcházení dalšímu vystavení dítěte ohrožujícím faktorům, atakám fyzického, psychického a sexuálního násilí, navození a udržení takových změn v prostředí dítěte, prostřednictvím kterých dochází k minimalizaci či eliminaci rizikových faktorů. 

Dětské krizové centrum také vydává různé preventivní materiály jako jsou např. videa na youtube nebo tištěné materiály (ve formě komiksů), které lze objednat z jejich stránek. Což by dle mého názoru mohl být dobrý a užitečný materiál do škol. 

V odpovědi na Kateřina Hřídelová

Re: Vystavení traumatu

autor Kateřina Hřídelová -
ÚPRAVA ÚKOLU:
Organizace Dětské krizové centrum cílí na kategorii A - vystavení traumatu. Cílí na ohrožené děti a jejich rodiny. DKC poskytuje dětem odbornou pomoc, ale také se věnuje prevenci traumatu u dětí.

DKC je pro děti, které měly přímou zkušenost s opakovanými a závažnými epizodami interpesonálního násilí či byly jejich svědkem velice vhodná. Hlavně z důvodu, že dítě, které se cítí v nebezpečí dokáže kdykoliv a úplně samo centrum kontaktovat na lince důvěry, která funguje nonstop. Dítě se někdy může dostat do situace, kdy si neví rady nebo prožívá něco, s čím by se rád někomu svěřil. Může se však stydět o tom někomu říci či mít obavy z reakce okolí, někdy nemusí být snadné najít ta pravá slova či někoho, kdo by ho vyslechl. Ať už je jeho problém jakýkoliv na DKC se může vždy obrátit. Dítě může napsat krátký dotaz, zavolat a centrum mu poskytne odbornou pomoc zcela zdarma. Psycholožky, které jsou v centru hlavně mladšimi dětmi označovány za ,,tety” pozorně vyslechnou to, co dítě zažívá, co se v jeho situaci děje, jak se cítí a pomůžou mu s hledáním možného řešení jeho problému.

DKC poskytuje těmto dětem krizovou pomoc. Cílem krizové pomoci je zajištění ochrany dítěte před dalším interpersonálním násilím, před potrestáním za odtajnění okolností týrání, zneužívání či jiného ohrožení, stabilizace emočního stavu dítěte a dalších členů jeho rodiny, v neposlední řadě též sladění péče o ohrožené dítě s dalšími institucemi. V závažných případech DKC často spolupracuje společně s policii nebo ,,sociálkou”.
DKC dále poskytuje sociálně aktivizační služby, ambulantní služby, sociálně právní ochranu dětí a právní poradnu.

Velké plus také vidím v tom, že pokud dítě chce může se rozhodnout zůstat v anonymitě. Dítě, které je vystaveno násilí může mít strach a tuto možnost rádo využije, protože to v něm vyvolá ještě větší pocit bezpečí. V zařízení je pak dítě evidováno jen pod křestním jménem nebo přezdívkou a městské části nebo okresu/kraji kde žije. V DKC s dětmi pracují psychologové nebo sociální pracovníci.

Web DKC je přehledný a dá se v něm velmi rychle a dobře zorientovat. Což pro dítě, které potřebuje pomoc a váhá zda ji využije je velmi přínosné, protože veškeré infromace si snadno najde.

Prevence DKC zahrnuje zejména aktivity související s procesem socializace, sociální integrace, sociálních dovedností a kompetencí, dále se jedná o změnu podmínek pro dítě, které ho ohrožují.
Vydávají preventivní materiály - ve formě youtube videií, komiksů nebo informačních letáků. Jsou dělané hravou formou a děti, se s nimi mohou dobře identifikovat.
Dále mě velmi zaujal projekt ,,Tvůj parťák v nesnázích”, který má zvýšit informovanost o dostupné pomoci dětem v tíživé situaci. Zároveň má vytvořit příležitost poskytnout pomoc těm, kteří sami problémy nemají, nicméně se v běžném životě setkávají s těmi, kteří problém řeší. Parťákem tohoto projektu je medvídek (logo centra), se všemi dostupnými kontakty pro děti, které potřebují pomoc, ale nemají se kam obrátit. Poskládáním a darováním tohoto medvídka můžeme dítěti, které je vystaveno traumatu pomoci vystoupit ze ,,začarovaného kruhu”. Vytisknout lze na jejich webu.