Vystavení traumatu

Vystavení traumatu

autor Tomáš Farkaš -
Počet odpovědí: 0

Vybral jsem si neziskovou organizaci Dětské krizové centrum (https://www.ditekrize.cz/).

Tato organizace může pomoci sociálně aktivizačními službami. Poskytuje odbornou psychosociální pomoc rodinám s dětmi, jejichž vývoj je ohrožen dlouhodobým dopadem nepříznivé sociální situace, důsledkem týrání, sexuálního zneužívání, zanedbávání či jiném ohrožení na zdravém vývoji a všestranném rozvoji. Nabízí podporu v prevenci, sociálně právní ochranu dětí i právní poradnu.

Web je přehledný, nabízí linku důvěry a ambulantní služby. Stránka působí přátelsky a pozitivně, což je podle mě důležitý první krok, když se dítě rozhoduje, zda pomoc využije. Na webu jsou k přečtení i příběhy dětí, kterým pomohli.

Edit:

Mnou vybrané služby cílí na kategorii A, tedy vystavení traumatu a působí hlavně preventivně. Cílí na ohrožené děti a jejich rodiny.

 

Adekvátní intervenci a pomoc nabízí například pro : 

  • rodiny s dětmi zasažené sociální patologií; dysfunkční rodiny
  • rodiny s výskytem faktorů rizikových pro vývoj dítěte – domácí násilí, závislosti, nezaměstnanost rodičů, závažné, somatické či psychické onemocnění člena rodiny
  • děti z rozpadajících se rodin – zejména v rámci vyhrocené před rozvodové, rozvodové a porozvodové problematiky
  • děti z rodin, kde lze předpokládat snížené dovednosti či schopnosti rodičů při péči o dítě – s nedostatečně rozvinutými rodičovskými kompetencemi; děti zanedbávané, deprivované
  • rodiny s dětmi výchovně náročnými, s poruchami chování

Služby mají rozdělené do kategorií primární, sekundární a terciární prevence. 

Primární prevence probíhá zejména formou odborných seminářů, preventivních, informačních a osvětových akcí, dále formou konzultací a edukačně preventivních přednášek určených pro děti, dospělé nebo specifické profesní skupiny.

Sekundární se zaměřuje na rizikové jedince a skupiny osob, u nichž je zvýšená pravděpodobnost, že se stanou pachateli nebo oběťmi trestné činnosti či neadekvátního zacházení. Dále se zaměřuje na sociálně patologické jevy (např. drogové a alkoholové závislosti, šikanu, dysfunkčnost v rodině, výskyt rizikových faktorů v prostředí dítěte aj.) a na duševní zdraví či poruchy a nemoci.

Terciární prevence zahrnuje činnosti cílené na již identifikované oběti, pachatele, ohrožené subjekty. Cílem terciární prevence je předcházení dalšímu vystavení dítěte ohrožujícím faktorům, atakám fyzického, psychického a sexuálního násilí.