cvičení

cvičení

autor Magdalena Titlbachová -
Počet odpovědí: 1

Dobrý den,

obecně snad můžu říct, že už jde všechno mnohem lépe než minulý týden. Slovesa jsou takřka bez problému. K zájmenům a číslovkám mám ještě pár otázek. Existují nějaké ohebné násobné číslovky? Proč jsme ve cvičení ve větě "Máme pro vás tip, jak si vyrobit obal.." u slova vás jako číslo určili pl. a ne pl. tantum? A naopak u si máme sg. tantum a já moc nerozumím proč. V učebnici je potom ve spojení "od dvou hodin" určeno dvou jako pl. a ne pl. tantum, opět nerozumím, jestli to vztáhnout k hodinám, nebo má být číslovka dvě vždy pl. tantum.

Děkuji moc za prezentace i odpovědi.

V odpovědi na Magdalena Titlbachová

Re: cvičení

autor Hana Dufková -
Majdo, děkuju za reflexi a otázky.

Násobné číslovky: Ano, jsou takové, které se skloňují adjektivní deklinací. Samozřejmě tam panuje ta vůle, co jako číslovku ještě chápat, zdroje se různí, uvedu tedy jen bez hlubšího komentáře ty typy sklonných číslovek, které mezi násobné řadí Nový encyklopedický slovník češtiny (https://www.czechency.org/slovnik/N%C3%81SOBN%C3%81%20%C4%8C%C3%8DSLOVKA): dvojitý, jednoduchý, trojnásobný.

Vás: Rozdíl mezi sg. a pl., tedy mezi vy ve funkci tykání a vykání, nepoznáme v samotném zájmenu, ale jen ve shodě u slovesa nebo přívlastku, které jsou na něm závislé. Jinak ale platí, že to je zájmeno osobní pro 2. os. pl.

Si: Máte pravdu, skvělá poznámka! Tam můžeme kontextově rozlišovat pl. a sg.

Od dvou hodin: Ano, i tady jste si všimla dobré věci. Plurale tantum lépe odpovídá pojetí číslovky dva, byť je to de facto tvar duálový. Takže ano, plurale tantum by bylo v pořádku.