Vystavení traumatu

Vystavení traumatu

par Anna Forejtová,
Nombre de réponses : 0

Jako jednu z organizací, které pomáhají dětem, jsem našla organizaci s názvem Dětské krizové centrum, s názvem jejich stránky www.darujme.cz, kde mají přímo i odkaz na toto krizové centrum. 

Toto centrum je nestátní nezisková organizace, která se specializuje na odbornou pomoc týraným, sexuálně zneužívaným nebo zanedbávaným dětem. Zabývá se zejména krizovou pomocí, ochranou dětí, diagnostikou a terapií syndromu týraného, sexuálně zneužívaného a zanedbávaného dítěte. Poskytuje odbornou pomoc dětem a jejich rodinám. 

Tato organizace provozuje i non-stop Linku důvěry. Za 25 let existence pomohli jeho pracovníci více než 6300 dětem a jejich rodinám. Linka důvěry přijala více než 60 000 kontaktů. 

Stránky této organizace se mi velmi líbily, protože jsou přehledné a dá se v nich dobře zorientovat. Na této organizaci se mi líbí i to, že mají preventivní programy. Jejich prevence zahrnuje zejména aktivity související s procesem socializace, sociální integrace, sociálních dovedností a kompetencí, dále se jedná o změnu podmínek pro dítě, které ho ohrožují.

Tato organizace by se tedy dala využít, pokud by u dítěte došlo k vystavení traumatu. Pokud dítě mělo přímou zkušenost s opakovanými a závažnými epizodami interpersonálního násilí nebo bylo jeho svědkem. Jak jsem již psala, zaměřují se na primární prevenci, mají i své vlastní komiksy, které jsou ilustrovány právě pro děti. 

Jejich pomoc se zaměřuje více směry, mají Linku důvěry, děti můžou napsat do online chatu Linky důvěry a v neposlední řadě mají sídlo v Praze, takže děti můžou kdykoliv dětské krizové centrum navštívit v případě, že potřebují pomoc. Líbí se mi, že místo, kam děti můžou přijít vypadá z fotek bezpečně, přátelsky, takže pro děti by to tam mělo být příjemné. Pomáhají dětem v případě, že děti jsou fyzicky nebo psychicky týrané, dětem, kteří se prošli sexuálním zneužíváním, někdo jim ubližuje, sami si chtějí ublížit, mají z něčeho strach a ve spoustě dalších problémech.