Cvrček a mravenci

Cvrček a mravenci

autor Simona Karlová -
Počet odpovědí: 1

Cvrček a mravenci

Knížka cvrček a mravenci je leporelo, které vypráví zjemněnou verzi bajky o kobylce a mravenci. Cvrček celé léto a podzim hraje na housle a užívá si všeho, co se v přírodě nabízí. Varování mravenců, že přišel čas dělat zásoby na zimu, lehkomyslně odmítá. Když přijde zima a hlad, cvrčka to málem stojí život, mravenci ho vezmou do mraveniště a o zásoby se s ním podělí. Na příběh můžeme navázat debatou o tom, jak se kdo připravuje na zimu, kdo v zimně spí, kdo putuje do teplejších krajin a kdo třeba na podzim umírá. K porovnání můžeme přečíst i Ezopovu bajku, ve které mravenec hladové kobylce řekne, že „když jsi v létě zpívala, tak v zimně tancuj“ a potom diskutovat o tom, která verze se dětem víc líbí a proč. 

Leporelo bych po vyprávění umístila do dětské knihovničky, aby si ji děti mohly samostatně prohlédnout. Na stránkách uvidí ilustrovaný přechod léta do zimy a budou si moci prohlédnout proříznuté stránky, kterými je vidět na následující stránku. 

NOVÁK, Jiří Zdeněk. Cvrček a mravenci. 5. vyd. Ilustroval Vojtěch KUBAŠTA. Bratislava: Mladé letá, 1972. Leporela (Mladé letá).

V odpovědi na Simona Karlová

Re: Cvrček a mravenci

autor Veronika Laufková -
Milá SImono,
díky za připomínku klasiky - je stáole na pultech knihkupctví k dostání a děti láká Kubaštovými ilustracemi i příběhem(tématem) - je zkrátka nadčasová! A navíc jako leperolo vydrží dlouho bez potřeby "léčení".

Tímto máte své úkoly splěnné, díky moc za Vaši práci v semestru,
Veronika