Čínský čajový rituál

Čínský čajový rituál

autor Jana Tauschová -
Počet odpovědí: 2
V odpovědi na Jana Tauschová

Re: Čínský čajový rituál

autor Sára Capranicová -
Už jak z názvu tohoto rituálu vyplývá, podívala bych se pro zařazení tohoto rituálu spíše na východ.
Dočetla jsem se, že pití čaje bývalo zpočátku považováno spíše za lék než za běžný nápoj. Vlivem jeho léčebných účinků (medicíny), procesem přípravy (soustředění, uvolnění mysli) a také jeho chuti (prožitku), můžeme pak sledovat rozšíření jeho užívání.
S příchodem buddhismu začali čajový rituál provádět buddhističtí mniši jako "prostředek stimulace mysli a povzbuzení při meditačních cvičeních".
Tím, že se na tyto hodnoty (harmonie, opečovávání mysli, meditaci...) zaměřují i v jiných náboženských směrech, předpokládám, že bychom tento rituál mohli přiřadit k vícero možnostem, nejenom buddhismu. Mohli bychom ho najít v hinduismu, taoismu, konfuciánství a pravděpodobně dalších. Postupně také jako určitou tradici i při nenáboženských příležitostech. Čaj se stal součástí životního stylu, proto jsme ho (tradiční čajový rituál) dnes schopni stále ještě zahlédnout mimo příslušníky určitého náboženského směru či hnutí.
Podobně jako na pití kávy bychom mohli/můžeme na pití čaje nahlížet jako na příklad sociologické imaginace.
V odpovědi na Jana Tauschová

Re: Čínský čajový rituál

autor Jaroslava Markusová -

Čínská společnost je provázána tradicí čaje a je úzce spojena s taoismem, buddhismem či konfucianismem. Buddhističtí mniši využívali pití čaje k usnadnění meditace a sebe-kultivace. Pití čaje vedlo k větší výrobě nádob k přípravě, což zpopularizovalo čínský porcelán. 
V čínské tradici se nalévání čaje používá jako znak respektu, formální omluva, či při oslavách svatby.