Zájmena a číslovky

Zájmena a číslovky

autor Magdalena Titlbachová -
Počet odpovědí: 1

Dobrý večer,

chtěla bych moc ocenit prezentace, výklad mi přijde velice zajímavý, naučný a moc mě celá problematika baví. Nicméně to bohužel neznamená, že nechybuji. Ráda bych ještě doplnila jeden nešvar, který by stál za zmínku u té vložky s číslovkami v kombinaci s procenty, kilogramy atd. Sama jsem ho objevila teprve před pár lety, když jsem ve zprávách zaslechla větu: ,,Na horách napadlo devatenáct celých jeden centimetr sněhu." Dost mě překvapilo, že se centimetr neváže k hlavnímu číslu, ale k desetině. Popravdě bych neměla problém vyslovit totální paskvil "pět celá jedna centimetrů", ale možná je to jen záležitost místního nářečí.

Mám větší problém s určováním zájmen než číslovek. Například určit pád u zvratných zájmen se a si. Jaký by byl prosím rozbor zvratného se v první větě ve cvičení? Dále mě například překvapil vzor naše u osobního zájmena je (vyčistí je - ty brýle). Chce to ještě hodně tréninku. :)

Omlouvám se za příspěvek po termínu a přeji hezký den.

Majda 

V odpovědi na Magdalena Titlbachová

Re: Zájmena a číslovky

autor Hana Dufková -
Majdo, děkuju za příjemnou zpětnou vazbu.

Ta podoba, kterou jste zaslechla, je spisovná, ale v běžné praxi se samozřejmě používá těch variant víc. Některé se gramaticky dobře odůvodnit nedají, některé vcelku i ano. Takže vyslovovat to rozhodně můžete! Záleží ovšem na stylu projevu a kontextu, u těch zpráv by to asi bylo příznakové.

Zvratné se u "neobejde se" je součástí slovesného tvaru a určíme ho tedy v jeho rámci jen poznámkou o reflexivu tantum (v tomto významu × neobejde ani barák), není to samostatný větný člen.