zájmena a číslovky

zájmena a číslovky

autor Barbora Teclová -
Počet odpovědí: 1

Zdravím!

Újs je zvláštní předmět. Už od začátku mi každé téma přijde šíleně těžké a tak těžké, že snad už žádné těžší nemůže být, ale pak přijde další téma, které tu laťku těžkosti vždy posune neuvěřitelným způsobem.  :-)) Tedy proti morfologii se mi zdá vše předtím opravdu jednoduché.
Morf. kategorie zájmen snad nebyly ve cvičení tak hrozné (kromě již zmíněného pl/pl. tant. u slova "vaše"), ale zápasila jsem s číslovkami. Nesprávně jsem určila slova "dvojité" a "polovina" jako číslovky, měla jsem za to, že to číslovky jsou.
Během cvičení jsem občas neměla jasno, které kategorie u kterých číslovek mám vlastně určit. Po prostudování řesení se mi však některé problémy osvětlily.

V odpovědi na Barbora Teclová

Re: zájmena a číslovky

autor Hana Dufková -
Barčo, děkuju za zprávu. Nechci být sarkastická, ale v duchu Vašeho příspěvku: a co teprve, až přijde syntax! Je to masakr, ale věřím, že to všechno do sebe nakonec zapadne.

Vaše: zájmeno samo je pro 2. os. pl., ale je shodným přívlastkem substantiva brýle, shoduje se tedy s ním v určitých kategoriích včetně čísla, proto plurale tantum.

Polovina: Ano, některé zdroje to jako číslovku chápou. Záleží tedy na kontextu, např. "moje drahá polovina" bude subst, ale někde to opravdu jako číslovka je. Není problém, pokud to tak budete chápat i zde.
Dvojitý: Tady si číslovku neumím úplně pěkně odůvodnit. Zdroje, resp. slovníky, uvádějí adjektivum. Jak jsem ale mockrát zdůrazňovala, tradičně se číslovky vymezují jen na základě sémantického rysu kvantovosti a to je kritérium dosti flexibilní.