morfologie

morfologie

autor Martin Pavlíček -
Počet odpovědí: 1

Dobrý den,

morfologie (zvlášť určování morfologických kategorií některých číslovek a zájmen) mi přijde jako zatím nejtěžší látka ÚJS, i se zadaným cvičením jsem měl problémy a udělal jsem spoustu chyb, které jsem si ale potom uvědomil.

U zájmen mi v řešení ale nesedí to pl. tantum u "vaše", nemělo by to být jenom pl.?

Se slovy polovina a dvojité se v učebnici pracuje jako s číslovkami (jestli jsem to správně pochopil). Nebude v testu striktně vyžadováno jen jedno z možných zařazení (jen substantivum / jen číslovka; jen adjektivum / jen číslovka)?

V odpovědi na Martin Pavlíček

Re: morfologie

autor Hana Dufková -
Martine, děkuju za zpětnou vazbu a výborné postřehy.

Vaše: je posesivní zájmeno pro 2. os. pl., ale v daném kontextu je shodným přívlastkem podstatného jména brýle, a proto se s ním shoduje v kategoriích včetně čísla.

Ano, pochopil jste to správně a děkuju za tu poznámku. U poloviny, tím spíš třeba polovičky je to složité. Určitě by to některé zdroje v některých kontextech - a dost možná i v tomto - chápaly jako výraz pro vyjádření kvantovosti, a proto číslovku. Dvojitý ovšem jako číslovku neuvádějí žádné zdroje. Neměl jste spíš na mysli dvojí nebo dvakrát? Celé to krásně ukazuje, jaké má striktní slovnědruhové dělení místy trhliny.

V testu budou úkoly co možná nejjasnější, byť ne triviální. Všechno vždycky hodně záleží na kontextu. Můžeme to ještě doprobrat na zoomu, díky.