Cvičení

Cvičení

autor Klára Černá -
Počet odpovědí: 1

Dobrý večer,

také děkuji za cvičení, morfematika už mi dělá mnohem méně problémů, se slovotvorbou jsem ale v tomto cvičení měla větší potíže. Měla jsem problém hlavně s určením správného výrazu, ze kterého dané slovo pochází. 

Např. u slova stravovací jsem určila jako výchozí slova stravování, stravovat a strava, správně ale bylo strávit a trávit nebo u slova omluva jsem určila slovo mluva, ale správně bylo omluvit mluvit. 

Je při tomto určování lepší držet se významové návaznosti nebo posloupnosti stavby slov (snad to vysvětluji srozumitelně, myslím tím, že např. u slova omluva mi dávalo smysl jít nejjednodušší cestou a určit nejbližší slovo, ke kterému by byla pouze přidána předpona, tedy slovo mluva)?

Děkuji za Váš čas

V odpovědi na Klára Černá

Re: Cvičení

autor Hana Dufková -
Kláro, děkuju za podrobnou reflexi.

Myslím, že nejjistější je cesta začít u významu a pak posloupnost slov ověřit i na jejich formě. Omluva je totiž výsledkem omluvení (se), stejně jako malba je výsledkem malování a prosba výsledkem prošení. Formální kontrola zase může pomoct při ověření jednotlivých kroků, např. pokud by stravovací bylo ze stravování, kam by se podělo to -ání? To by přece muselo být stravovánací. U morfematiky se jen dělí na základní stavební kameny, u slovotvorby se sleduje sled jednotlivých kroků při samotné stavbě slova.