Slovotvorba

Slovotvorba

autor Zuzana Springlová -
Počet odpovědí: 1

Zdravím!

Se slovy, která kolegové zmiňují, jsem měla stejný problém. Upřímně jsem měla za to, že slovo "převodovka" není univerbizace. Uvedla jsem, že vychází ze slova převádět, abych tam nacpala "d". Jak velký rozdíl je mezi slovy, která jsou dokonavá a nedokonavá (převést x převádět), má to vliv na slovotvorbu? Také jsem se sekla na docela jednoduchém slovu "slovníkářský". Neurčila jsem, že vychází ze slovníkář, ale ze slovníkový. Slovníkář mě také napadl, ale myslela jsem, že takové slovo neexistuje. U morfologie stále trochu zápasím s vynechanými členy, ale výsledek je rozhodně oproti minulému týdnu lepší.

Ze začátku jsem se slovotvorbou měla docela veliké problémy. Například ve cvičení v prezentaci jsem neměla správně ani jedno slovo. Měla jsem tendenci nejdříve odstranit prefixaci nebo negaci. Význam slova "veršotepec" jsem si musela najít, nikdy jsem to neslyšela. Slovotvorbu jsem pochopila až, když jsem obě prezentace poslouchala potřetí, takže moc děkuji, že jste prezentaci namluvila, protože z přednášky samotné bych tomu nejspíš nerozuměla. 

Chtěla jsem se Vás ještě zeptat, kam řadit zkratky jako s. r. o., a. s. atp., ale během psaní dotazu mi to došlo.

Přeji hezký zbytek večera.

V odpovědi na Zuzana Springlová

Re: Slovotvorba

autor Hana Dufková -
Zuzko, děkuju za podrobnou zpětnou vazbu a otázky.

Ta převodovka byla opravdu složitá, vidím, že překvapila nejednoho/nejednu z vás. Je to ukázka toho, jak taková slova vznikají, ale nebojte se prosím, že by v testu byly výrazy, kde byste se neobešli bez nějaké speciální mimojazykové znalosti.
K vidovým dvojicím: právě stavba sloves se z tohoto hlediska do odvozených výrazů velmi zřetelně a systémově promítá. Od převést by bylo převedený, od převádět převáděný, od snést snesený, od snášet snášený, od obsloužit obsloužený, od obsluhovat obsluhovaný. Na těch adjektiv z trpných příčestí je to vidět dobře, funguje to tak ale všude. Kdyby Vás napadly konkrétní případy, prosím, sepište si je, probereme je, na všem konkrétním je to vidět nejlíp.
Mám chuť se omluvit, že jste ty prezentace musela slyšet tolikrát, já bych se tedy třikrát fakt slyšet nechtěla.

Jen pro jistotu: jsou to grafické zkratky.