Povinně volitelné předměty

Povinně volitelné předměty

autor Martina Karásková -
Počet odpovědí: 10

Hezký den přeji,

ráda bych se zeptala ohledně povinně volitelných předmětů. Ačkoliv jsem si prošla většinu návodů a doporučení, stále si nejsem jista, z jakých předmětů mohu jako student prvního ročníku v distanční formě vybírat. Z webové stránky https://bakalar.fhs.cuni.cz/SHV-200.html jsem si z kombinované formy vybrala pro mě nejzajímavější předměty: úvod do sociologie, sociální psychologie, úvod do psychologie a problematika skeletového překladu, nicméně jsem následně zjistila, že reálně z těchto předmětů mohu vybrat jen "úvod do sociologie", jelikož sociální psychologie a úvod do psychologie se bohužel kryje se seminářem kontrolované četby (Descartes, Favier, Iggers), který je dle jedné studentky FHS povinný. Nicméně tento seminář povinné četby není uveden ani v přehledu povinných předmětů, tudíž nevím proč jsem od ní obdržela informaci takovou, že na tomto semináři musím být přítomna a chtěla bych si to upřesnit.

Dále mi studentkou FHS bylo řečeno a doporučeno, že mám povinně volitelné předměty vybírat tím způsobem, že si v SISu vyfiltruji předměty YB v zimním semestru a následně očima hledat, kde je v závorce uvedeno (kombinovaná forma). To jsem tedy učinila, přičemž mi z toho zůstalo na výběr pouze z 8 předmětů (viz. příloha), pokud je to tak správně? Ale zase tyto vyfiltrované předměty neobsahují předměty "sociální psychologie" a "problematika skeletového překladu", tudíž tomu nerozumím a mám v tom tak trošku zmatek, z čeho tedy mohu vybírat a jak si předměty ideálně filtrovat :)). Opravdu moc ráda bych si zvolila ten úvod do psychologie a sociální psychologii, ale nejsem si jista, jestli to mohu zvolit namísto toho semináře kontrolované četby?

Moc děkuji předem za odpověď a omlouvám se za tak rozsáhlý dotaz :)

S pozdravem Martina Karásková

V odpovědi na Martina Karásková

Re: Povinně volitelné předměty

autor Hedvika Novotná -
Dobrý den,

nastupujete nyní do prvního, nebo do druhého ročníku?
Zde: https://bakalar.fhs.cuni.cz/SHV-67.html najdete poměrně podrobný návod, co kdy máte jako distanční studentka udělat, přičemž první ročník se od druhého celkem razantně liší...
V odpovědi na Hedvika Novotná

Hezký den,
nastupuji do prvního ročníku, přičemž ve zmíněném odkazu není však podrobně vysvětleno, jaké povinně volitelné předměty si mohu zapsat a jaké nikoliv.... je tam přehled všech povinně volitelných kurzů, ale bohužel nemohu dohledat konkrétní "návod" na to, jaké si mohu vybrat a které nikoliv...

autor Martin Vrabec -
Dobrý den,
semináře kontrolované četby povinné nejsou. Kompletní nabídku pro distanční formu studia (i na letní semestr) máte v harmonogramu soustředění, víc toho není. V některých případech se Vám kvůli prerekvizitám nepodaří zapsat kurz určený v harmonogramu pro 2. ročník a nemá to ani velký smysl, neměla byste na co chodit v druháku a už i tak toho budete mít v prváku na plnění dost.

autor Hedvika Novotná -
Dobrý den,

v prvním ročníku máte předepsané povinné úvody (do historie, filosofie, spol. věd. a hum. studií) + prosemináře (k interpr. textů a akad. dovednostem). K nim navrhuji zapsat si semináře kontrolované četby a tím byste měla první ročník naplnit. Předměty jako Úvod do sociologie, úvod do psychologie a sociální psychologie, jsou určeny studentům 2. ročníku, tedy si je nyní zapsat nemůžete.

autor Adéla Vinterová -
Já mám pocit, že úvod do psychologie a sociální psychologie je možné si zapsat až po splnění úvodu do společenských věd I. a II....tedy v druhém ročníku. A semináře kontrolované četby povinné nejsou. Jsou povinně-volitelné a jsou vhodné pro distanční studenty, jelikož se dají splnit pouze přečtením té knihy a pak se na ní napíše seminárka.
V odpovědi na Adéla Vinterová

Aha, děkuji za informaci. A prosím jak se dozvím, že si např. tyto dva předměty nemohu napsat, jelikož nejprve musím splnit úvod do spol. věd I. a II.? Omlouvám se, že se takto vyptávám, ale skutečně jsem do teď nedohledala žádný návod k tomu, z jakých povinně volitelných předmětů si skutečně mohu vybírat.
Moc děkuji!

autor Adéla Vinterová -
Když se přihlásíš do SISu a vyhledáš si ten daný předmět např. tedy úvod do psychologie, vpravo je vypsáno garant, vyučující apod. a také je tam napsaná prerekvizita. Prerekvizita znamená, jaký předmět musíš mít splněný, aby sis mohla ten např. úvod do psychologie zapsat. Je to srozumitelné?

Ahaa, rozumím... :)). A jestli to tedy chápu vše správně, tak povinné předměty se mi zapíší automaticky a ty povinně volitelné si zapíšu ideálně v této podobě: Seminář kontrolované četby (každý seminář je za 3 kredity, tudíž celkem 9) a pak Kořeny evropské tradice I. a II. (celkem za 6 kreditů), což je celkem 15 a je to dostatečné pro min. počet kreditů za semestr i s rezervou. Je to tak? Případně ještě jeden předmět bych si tam přidala pro jistotu asi že? Moc děkuji!!!

autor Adéla Vinterová -

Skvělý, tak jsem tak nějak doma :D ! Případně je ještě nějaký doporučovaný povinně volitelný předmět kromě těch co jsem zmiňovala? Opravdu moc děkuji za informaci a ujasnění :)!