Česká literatura podzimu 1938

Česká literatura podzimu 1938

autor Jan Wiendl -
Počet odpovědí: 0

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

zveřejňuji poslední tematický blok naší přednášky, a to problematiku české literatury podzimu 1938. Jde opět spíše o přehledově a interpretačně zaměřený blok, který po nástinu základních společenských a kulturních souvislostí vybírá několik  uměleckých textů a na nich deklaruje určité charakteristické postupy zvláště české poezie, jejích tendenčních a „obranných“ figur a uměleckých gest, které zakládají určitý nový rámec pro společensky angažovanou slovesnou tvorbu.

Pro rozšíření doporučuji číst příslušné pasáže z Dějin české literatury IV. (Red. Z. Pešat a E. Strohsová, Praha 1995); též in: http://www.ucl.cas.cz/edicee/index.php?expand=/dejiny/hcl/dcl1-4.

Jako v předešlých případech, i nyní doporučuji Vaší pozornost publikaci PAPOUŠEK, V. A KOL. Dějiny nové moderny III. Lomy horizontál (Praha 2017), zde zvláště kapitolu Jiřího Brabce Spisovatelé „ve věku železa a ohně“. Česká literatura a její souvislosti v předválečné době.

Dále doporučuji Vaší pozornosti dvě  nedávno vydané publikace, které se zaměřují na období tzv. 1. republiky a mj. mapují i její tragické finále na podzim 1938 z hlediska kulturních a literárních souvislostí. Jde o publikace HÁJKOVÁ, D; Horák, P.: Republika československá 1918-1938 (Praha 2018) a ŠÁMAL, Petr a kol.: Literární kronika první republiky (Praha 2018).

Jakkoli do sféry tzv. „druhé“ republiky již v přednášce nezasahuji, doporučuji Vaší pozornosti ojedinělou publikaci Jaroslava Meda Literární život ve stínu Mnichova (1938-1939) (Praha 2010), která v širokých literárních a kulturních souvislostech mapuje sféru politických a kulturních změn, předcházejících událostem protektorátu a války.

 

Pokud jde organizaci příštího – prodlouženého – výukového týdne, prosím projděte si případně dosud zaslané materiály, popř. zápisky z prvních realizovaných přednášek tohoto semestru, pokud byste potřebovali, budu k dispozici v průběhu celého tohoto týdne na mailu.

 

Jan Wiendl