Citace

Citace

autor Magdalena Burešová -
Počet odpovědí: 1

Dobrý den,

 

mám několik dotazů k citacím.

 

1. Pokud mám v textu odkaz v této podobě: (OECD/European Observatory on Health Systems and Policies: 2019), který je tudíž velmi dlouhý, mám ho nějak krátit, nebo nechat v této podobě?

 

2. Trochu podobný dotaz - Pokud odkazuji na organizaci, jejíž zkratka je známá (např. WHO, MPSV apod.), mohu ji v textu nechat v této zkrácené podobě a do zdrojů ji rozepsat v podobě World Health Organization? Případně nechat i v seznamu zdrojů ve zkratce?

 

3. Pokud v práci čerpám od jednoho autora ze stejného roku, ale z jiných prací/stránek, mám odkaz v textu nějak rozlišit? Například (ÚZIS: 2019a) a (ÚZIS: 2019b)? Nebo není třeba a mohu nechat u obou jen (ÚZIS: 2019)?

 

4. Jak v textu ocitovat tabulku (či graf), kterou jsem vytvořila na základě dat někoho jiného? Stačí do titulku tabulky napsat Zdroj: Autorka na základě dat ČSÚ: 2019, či se používá jiný způsob?

 

Předem děkuji!

V odpovědi na Magdalena Burešová

Re: Citace

autor Magdalena Mouralová -

Hezký den,

předně se moc omlouvám za prodlevu v odpovídání. Všechna avíza a emaily z Moodlu mi začaly padat do spamu (nevím, zda se měnil fakultní spamfiltr, dříve se mi to nestávalo). Děkuji také Janě Mrázkové za upozornění.

A nyní již k dotazům:

ad 1 - u dlouhých názvů se v textu používá jen první slovo nebo dvě. U uvedeného příkladu bych ještě možná zvážila, zda jako odpovědnou instituci neuvádět je European Observatory..., zvlášť pokud máte více zdrojů od OECD.  Je to podle toho bez pochyby dohledatelné a jasně identifikovatelné. OECD bych pak uváděla jako "nakladatele" Do textu Pak European Observatory...

 

ad 2: znění v textu a v seznamu by mělo odpovídat, aby se dalo párovat. Většinou se tak uvádí ve zkratce i v seznamu zdrojů.

 

ad 3: ano, dělá se to přesně tak, jak uvádíte, tedy rozlišováním pomocí malých písmen přidaných za letopočet. Nerozlišování je chyba, protože by nešlo určit, na jaké ze zdrojů odkazjete.

 

ad 4: Pokud je to Vaše tabulka z dat někoho jiného, pak se uvádí k tabulce Zdroj: Autorka na základě dat ČSÚ 2019 (tato by měla být normálně odkazovaná a v seznamu). Osobně to nepíšu do titulku ale pod tabulku, nicméně to asi není nijak předepsáno, důležité je, aby tam někde ten zdroj byl. Pokud by se jednalo o cizí tabulku, kterou jsou třeba jen přeložila nebo drobně upravila (třeba zkrátila či pod.), pak se píše Zdroj: ČSÚ 2019, upraveno/přeloženo/zkráceno autorkou. Nezapomínejte přitom, že tabulky, grafy, schémata jsou na konkrétních místech zdrojů, měli byste uvádět strany nebo jejich čísla v původním zdroji.

MM