Jak to vypadá v alternativní škole?

Jak to vypadá v alternativní škole?

autor Markéta Pourová -
Počet odpovědí: 1
Jak to vypadá v alternativní škole?

Mluvila jsem telefonicky se svou sestřenicí, která má vlastní alternativní školu, založenou hlavně na práci podle Jenského plánu. Ptala jsem se, jak u nich vypadá výuka. Vzhledem k tomu, že škola nečítá dohromady více než 20 žáků, je výuka možná o něco jednodušší. V této škole se zatím děti i rodiče s distanční výukou perou velmi dobře. Děti jsou totiž jednak poměrně dost počítačově gramotné, a také samostatné ve studiu. Při klasické výuce byly vždy zvyklé si neznámé informace vyhledávat na internetu či v knížkách. Mají také svůj plán učiva, které musí za určité období zvládnout, ale pořadí úkolů a tempo práce si volí a plánují sami. Na dálku to probíhá tak, že děti si stále hlídají svoje plány, zjistí, že z plánu nesplnili například savce, napíšou učiteli, a ten jim pošle odkazy na materiály na internetu, či na knížky, jiné zdroje, pomáhá, pokud žák požádá a odpovídá na otázky. Jejich přístup mi přijde efektivní a inspirativní.

 

PS.: Také jsem narazila na zajímavý článek:
V odpovědi na Markéta Pourová

Re: Jak to vypadá v alternativní škole?

autor Tereza Škachová -

Děkuji Markéto za příspěvek.

Alternativní školy často pracují s vlastní motivací dětí (děti si volí, co se budou učit) a jak píšete, plánují si žáci sami i pořadí úkolů a tempo práce.

Myslím, že to je jedna z věcí, která teď v distanční výuce hodně leze na povrch, že učivo v klasické škole je často odtržené od reality, nedává dětem moc smysl a o to je teď celé samostudium náročnější.

Ovšem i v klasické škole je možné volit učivo smysluplně a respektovat individuality dětí. Je naštěstí mnoho takových příkladů. Budoucnost je ve vašich rukách. :-)