Užití komunikačních kódů u nadprůměrných žáků bych volil z několika důvodů. Prvním z nich by bylo zjednodušení komunikace, které pro ně může být problematická. Komunikační kód tak pro žáka může být vstřícným gestem, které v něm může vzbudit pocit jistoty, který ho může motivovat k dalšímu objevování a rozvoji.
Druhá strana mince je ovšem srozumitelnost takového kódu a jeho udržitelnost vzhledem k budoucímu vývoji. Komunikační k´dy nemusí být srozumitelné pro ostatní učitele a tím se může u žáka zvyšovat frustrace, na kterou může v očích kolegů reagovat neadekvátně. Jak se mnohdy stává.
Tedy při toleranci komunikačních kódů nadprůměrného žáka, je nutné nerezignovat na jeho rozvoj v dalších schopnostech komunikace. Protože si myslím, že tu zásadně hrozí nebezpečí uzavření nadprůměrného žáka do oblasti, kde se cítí bezpečně a "správně" a omezení komunikace pouze na jakýsi komunikační kód. Je to velmi podobné ranné specializaci ve sportovním odvětví. Dítě bude do určité doby akcelerovat se svými schopnostmi, ale pro jednostranný rozvoj nebude dále stačit zpracovávat a vykazovat úspěchy v jiných oblastech důležitých pro život.
Stephen Hawking říkal o inteligenci, že: "Inteligence je schopnost přizpůsobit se změně." Tím, že nadprůmerného žáka nebudeme vystavovat výzvám - samozřejmě v láskyplné atmosféře a atmosféře přijetí - budeme vytvářet a podporovat jeho izolovanost.
Příkladem nám může být žák P - a jeho vystupování na poli sociálních vztahů a komunikace s ostatními. Žák nastoupil do školy v pěti letech, tedy patrně jako ne zcela ještě emočně a sociálně vyzrálá osobnost. A bylo odhaleno jeho nadání na matematiku, které bylo rozvíjeno a podpořeno. Dítě začalo docházet do třetí třídy na matematiku, což je jistě pro rozvíjení talentu pozitivní a je dobré, že žák P. nemusel tvrdnout v první třídě se svými schopnostmi. Na druhou stranu musíme přemýšlet i nad jinými oblastmi této změny. Tento malý člověk se ocitl ve společnosti dětí jiného věku a emoční a komunikační vyzrálosti. Nevím, jak na Vás, ale na mě by to působilo jako silně stresující faktor. Působilo by to na mě jako impuls pro to, abych se otevřel sociálním kontaktům a pěstoval svou komunikace, i když bych díky své operační inteligenci věděl, že to bude s největší pravděpodobností spojeno s neúspěchem? Myslím, že ne. Spíše bych šel cestou toho, co jsem pochopil, že mi vyslouží uznání a pozornost těch, kteří jsou pro mě v tutu dobu nejdůležitěší - to jsou dospělí (učitelé, rodiče). Uchyloval bych se pak více do oblasti, kde bych se díky úspěšnosti cítil bezpečně ( jak to odpovídá studiím Langmeiera a Matějčka - Výpravy za člověkem, Psychická deprivace v dětství).
Slovní zásoba dítěte od velmi rozvinuté ( nadprůměrné) v době nástupu do první třídy, stagnovala. Žák P. také zřejmě neměl důvod proč svou slovní zásobu rozvíjet, když mu stačil specifický jazyk pro získání pochopení, pozornosti a přízně.
Pochopení sama sebe bylo také závislé hlavně na zhodnocení žákova výkonu. Tím ale bylo pozitivní hodnocení/reflexe sebe sama navázáno pouze na oblast matematiky. Což z dlouhodobého hlediska asi nebude ideální a dítě to silně omezí ve smyslu schopnosti dosahování toho, co ho bude těšit.
Je třeba přijmout specifika nadaných žáků, ale je třeba stejně, jako s žáky s SPU, pracovat s nimi jako s celistvými lidskými bytostmi a ne jen jako s nadáním/diagnózou. I nadaní žáci, jak se správně poznamenává v úvodním textu by měli mít možnost zažít nezdar, zažít to, že jejich spolužáci vyluští úlohu, se kterou si nebude vědět rady. To vše ale samozřejmě v atmosféře, která bude laskavá a bude v ní otevřené místo pro diskuzi a možnost zpětné vazby a pojmenování pocitů nadprůměrného dítěte. Vyčleněním a přílišnou adroací v jedné oblasti se zanedbáním oblastí ostatních, vytváříme pouze prostor pro vývoj tzv. "fachidiota" ve smyslu Ladislava Hejdánka.