Posměch

Posměch

autor Markéta Krompolcová -
Počet odpovědí: 6

Dobrý večer,

obracím se na vás s žádostí o radu. V našem veslařském klubu jsou děti z vyšších i nižších sociálních vrstev. Sportovní vybavení jako jsou lodě, vesla apod. poskytuje klub, sportovní oblečení si ovšem musí děti, resp. jejich rodiče, obstarat samy. Nejednou se stává, že jedno dítě je oblečeno v nejnovějších modelech drahých sportovních značek, naproti tomu jsou tam jedinci, kteří mají obyčejné bavlněné legíny a tričko. Některé děti si pak dělají legraci z těch, kteří nemají oblečení s logem nějaké proslulé firmy. Nejedná se rozhodně o šikanu, je to spíš takové dětské pošťuchování, ale není mi příjemné u toho být a nic neříct, trochu to korigovat chci. Co s tím? Samozřejmě se snažím vysvětlit, že někdy se značkové od neznačkového oblečení liší opravdu pouze logem a přemrštěnou cenou. To si obvykle k srdci vezme dítě, které je cílem posměchu, ale narážky druhých to nezastaví… Nutno podotknout, že toto chování se vyskytuje vždy jen u nových členů, kteří se tolik neznají a přicházejí s představou, že drahé oblečení je pro ně zárukou úspěchu. Někdy se stane, že se z dítěte s ‚obyčejným‘ oblečením stane úspěšnější veslař než ze ‚značkového‘ dítěte, kterému záhy klesne hřebínek. Tato problematika zatím vždy po čase vyšumí a z dětí se dokonce stanou třeba i parťáci. Jenže pak přijde nová skupina a problém se vyskytne znovu.

Děkuji

Markéta

V odpovědi na Markéta Krompolcová

Re: Posměch

autor Lucie Mazourová -

Ahoj,

napadlo mě, že by bylo třeba fajn, kdybyste rodičům dětí řekli, jaké přesně oblečení mají děti mít. Kdyby měli všichni stejné oblečení, tak by všichni byli na tzv. "stejné vlně" a nikdo by se třeba nikomu neposmíval a ani by nikdo neměl důvod se na někoho tvářit blbě.

Přeji ti hodně štěstí, ať už to vyřešíš jakkoliv!

Lucka

V odpovědi na Markéta Krompolcová

Re: Posměch

autor Kamila Blažková -

Ahoj, 

s tímto problémem mám také zkušenost, ale naštěstí jen krátkou. Těsně po tom, co jsem začala v našem klubu trénovat, se nechala udělat klubová tréninková kolekce, kterou všichni dostali - samozřejmě za nějakou malou částku, většinu nákladů platil klub. Tímto se můj problém, jak na to mezi dětmi reagovat vyřešil sám. Vedla jsem holčicí tým, takže jsme se chtěli i trochu odlišit od kluků (barevně), proto jsme tuto kolekci řešili především s rodiči a nakonec jsme dospěli k názoru, že si uděláme raději kolekci vlastní. Řešilo se to ale úplně stejně - přes klub. Jsme ale malé město a poměrně malý klub, takže je mi jasné, že to takhle nejde vyřešit vždy a všude... Navíc, pokud už od klubu dostávají jiné vybavení... 

Ale třeba by se to dalo nějak lépe promyslet a realizovat :)

Kamča 

V odpovědi na Markéta Krompolcová

Re: Posměch

autor Jana Krátká -

Dobrý den,

děkuji za téma do diskuse.

Pořídit klubovou kolekci je jistě nejjednodušším řešením, avšak ne vždy lehce realizovatelným.

Souhlasím s Vaším postupem - upozorňovat na fakt, že nejdražší oblečení ze mě neudělá nejlepšího veslaře.

Dejte vědět, zda byla klubová kolekce schválena :-)

Zdravím, 

Krátká

V odpovědi na Markéta Krompolcová

Re: Posměch

autor Markéta Krompolcová -

Dobrý den,

moc si vážím vašich návrhů na řešení této situace.

Rodičům nově příchozích členů říkáme, že na tréninky jsou zcela dostačující legíny, kraťasy a sportovní tričko např. z Lidlu, které je cenově dostupné. Přesto však přichází některé děti v drahém oblečení. Z mého pohledu je to opravdu zbytečné vyhazování peněz, jelikož děti rostou 'jak z vody' a mnohdy si oblečení poničí při manipulaci s lodí. Pokusím se informaci o doporučeném oblečení zdůrazňovat. 

Klubová kolekce je skvělé řešení, bohužel ne v mém případě. Dle pravidel musí být na závodech posádka lodi oblečena ve stejném klubovém oblečení. Závody se konají venku během téměř jakéhokoli počasí, kolekce tedy musí obsahovat jak letní, tak i teplejší kousky (celkem tak 10ks). K tomu všemu neodmyslitelně ještě patří veslařská kombinéza, která je v Čechách vyráběna pouze jednou značkou (Atex). Tato značka obléká i českou reprezentaci a její oblečení má vysoké pořizovací ceny.  Jak jsem psala výše, klub poskytuje lodě a vesla, loď pro 8 závodníků stojí okolo milionu korun českých, jeden pár vesel minimálně dvacet tisíc- tzn. klub má velké finanční výdaje při 75 závodnících a nemá finance na pořízení oblečení svým členům. Klubová kolekce v našem případě přináší tedy spíše další problémy, jelikož je pro mnoho rodičů těžce dostupná.

Markéta

V odpovědi na Markéta Krompolcová

Re: Posměch

autor Barbora Kročáková -

Ahoj,

z tvého příspěvku cítím, že máš (nebo chceš mít a budeš, pokud se jedná o nově příchozí) hezký vztah a je tedy jednoduché někdy tento problém trochu nadlehčit a čekat, až se vlna přežene ( jak píšeš). Podle mě je to stejně závažná situace, jako když šikana pokračuje a je potřeba děti dostatečně ochránit. Jak oběť, tak agresora(ve chvíli, kdy se věc začne řešit, aby se vše neotočilo o 180°). Může se jednoduše stát, že to agresor přeťápne a není cesty zpět, i kdyby si vše stokrát uvědomil. Z mé zkušenosti nám vždy nejlépe (a nejrychleji) zafungovala přímá konfrontace rodičů. Samozřejmě jemnou formou a anonymně (neukazujeme komu kdo co dělá). Často o chování svého dítěte nemají ani potuchy a děti se zaleknou i jen toho, že se to řeší. Moje postřehy jsou však ze školního prostředí a rivalita dětí i rodičů (případně motivace v komunitě zůstat) je samozřejmě jiná. A nikdy to není pro nás příjemná situace.

Bára

V odpovědi na Markéta Krompolcová

Re: Posměch

autor Radka Rutar -

Dobrý večer ve spolek,

já takovéhle situace řešila tím, že pokud mi k provozování sporu stačilo obyč. třičko a legíny, tak jsem se oblékala do nich. Za A) jsem byla ten vedoucí (vzor), který ukázal, že není důležité být "IN", ale něco umět a za B) jsem tím byla přirozeně solidární s těmi co na to neměli nebo nemohli.

Nicméně chápu, že některé sporty potřebují alesoň základní vybavení v nějaké kvalitě, takže to nemusí vyhovovat veslařskému klubu, apod.

r