Vítězslav Nezval: Pantomima

Vítězslav Nezval: Pantomima

autor Jan Wiendl -
Počet odpovědí: 0

Vážené kolegyně, vážení kolegové, v souvislosti s naší přednáškou věnovanou České literatuře 20. st. I přecházím k dalšímu tématu, konkrétně k Nezvalově Pantomimě, kterou jsem chtěl „prolistovat“ jako zátupkou různorodých postupů a technik typických pro poetistické umění. Prosím, přečtěte si průběžně alespoň několik statí z bezpečně dostupných elektronických zdrojů, na něž jsem v minulých týdnech odkazoval, tedy na Heslář české avantgardy (http://kramerius-vs.nkp.cz/view/uuid:4fa56980-3c0e-11e9-a543-005056827e52?page=uuid:80d88e58-cae5-4c75-ac63-0b266d463c2b) a antologii Avantgarda známá a neznámá I. (http://www.ucl.cas.cz/edicee/data//antologie/avantgarda/AVA1/AVA1.pdf)

 

Heslář české avantgardy

Abeceda (Vojvodík); Exotismus, básnický cestopis (Veberová), Film, sedmé umění (Hanáková), Osvobozené divadlo (Jochmanová), Realizované básně a knihy a objekty (Vojvodík), Voiceband (Jochmanová).

 

Avantgarda známá a neznámá

Malířství a poezie (Teige), Vančura (Nové umění), Teige (Moderní umění a společnost), Honzl (Divadlo a literatura), Teige (Poetismus), Nezval (Papoušek na motocyklu čili o řemesle básnickém), Teige (O humoru, klaunech a dadaistech)