Úprava textu

Úprava textu

autor Jana Mrázková -
Počet odpovědí: 5

Zdravím,

v průběhu psaní práce mě napadalo několik dotazů na formální správnost. Možná se s tím setkává více studentů, proto píši do fóra.

Dvě závorky za sebou:

  • (Zákon č. ... Sb., § 3, 3), a)) nebo (Zákon č. ... Sb., § 3, odst. 3 písm. a) nebo ???
  • Dle Asociace poskytovatelů sociálních služeb (dále jen APSS) (2019) je ... nebo Dle Asociace poskytovatelů sociálních služeb (dále jen APSS, 2019) je ...
  • Když končím větu závorkou a za tím je v závorce odkaz na literaturu, je to v pořádku? příklad:

         ... jiní aktéři (např. média) (Ahmadjian a Robinson, 2001).

Seznam literatury:

  • Jak nejlépe citovat legislativu? Vyhovuje tato forma?: příklad:

Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. In: Sbírka zákonů České republiky. 14.3.2006, částka 37. ISSN 1211-1244. Dostupné také z: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-108

  • pokud v celém seznamu literatury používám formát JMÉNO. ROK VYDÁNÍ. a poté odkazuji na příspěvek na webu, mohu psát ROK/DATUM dozadu? Např. WHO. Beds in nursing and residential care facilities. total [online]. 20 September 2016 [cit. 8.12.2019]. Dostupné z: ...
  • je vhodnější mezi dva autory psát čárku nebo spojku „a“, případně musí být u zahraničních zdrojů „and“, nebo používat českou spojku u všech?
  • Až budeme naše finální verze BP tisknout, je třeba odebrat hypertextový odkaz u „Dostupné z:“? Nebo můžeme nechat a tisknout modře podtrženě?

Další:

  • když překládám část anglického textu a chci tuto přeloženou část doslovně použít ve své práci, musí být v uvozovkách?
  • Scott (2001) tvrdí, že „ ..." (s. 15). nebo Scott (2001, s. 15) tvrdí, že: „ ..."
  • jaké odsazení odstavců se lépe hodí pro BP? Mezery mezi odstavci nebo odsazení prvního řádku?
  • pokud se jedná o hodnoty v řádu milionů, mohu použít tuto formu? příklad: 2,9 mil.
  • Mohu požívat zkratku (ibid.), pokud odkazuji na stejný zdroj vícekrát za sebou?

 

Předem děkuji za odpověď.

J.M.

V odpovědi na Jana Mrázková

Re: Úprava textu

autor Magdalena Mouralová -

Díky za konkrétní dotazy do fóra :-) 

1) Dvě závorky za sebou - takto )) - by nikdy neměly být (obecně žádná dvě stejná interpunkční znaménka se nikdy nemají vyskytovat za sebou). Pokud to jde, doporučuji text přeformulovat, aby k tomu nedošlo, např. odkaz na zdroj dát na začátek nebo konec věty, informaci se závorkou přesunout z konce věty, použít jiné interpunkční znaménko  (pomlčku, vsuvku oddělenou čárkami). Pokud to nepůjde, pak je nutné pro jednu ze závorek použít jiný typ (hranatou, špičatou).

Dvě na sebe navazující závorky (a) (b) také nejsou ideální a pokud to jde, zkuste větu přeformulovat. Ale zásadní to není.

2) Obecně citace - podle opatření děkanky byste v bakalářkách měli citovat dle normy ISO 690. K tomu existuje řada návodů, kde jsou ukázky pro různé typy dokumentů, např. z jinonické knihovny (https://knihovna.jinonice.cuni.cz/images/help/navod_citace_priklady.pdf). Najdete tam citace zákonů, umístění letopočtů, inteprunkci...Hypertextové odkazy se odstraňovat nemusí, ale mohou.

3) Doslovný překlad - pokud je doslovný, pak do uvozovek a někam do poznámky původní znění. Bez uvozovek ve chvíli, kdy budete parafrázovat.

4) Správně je: Scott (2001, s. 15) tvrdí, že: „ ..." 

5) Oddělení odstavců - oboje je možné, do českého textu se podle mě lépe hodí odsazení prvního řádku. Pozor na to, že se takto odlišují jen odstavce psané stejným stylem, tj. pod nadpisem, ale i pod tabulkou apod. se neodsazuje.

6)  2,9 mil. je asi ok, v textu bych asi rozepsala ty miliony, v tabulce klidně se zkratkou.

7) ibid. může být použito víckrát za sebou, lze použít, i s jinou stranou. Místo "ibid." lze použít také české slovo "tamtéž".

MM

V odpovědi na Magdalena Mouralová

Re: Úprava textu

autor Libuše Reichelová -

Pochopila jsem tedy správně, že pod jakýmkoliv nadpisem, který je odlišený od zbytku textu se první věta neodsazuje? 

Děkuji,

L.R.

V odpovědi na Libuše Reichelová

Re: Úprava textu

autor Magdalena Mouralová -

Ano, je to tak. Můžete mít jako součást stylu nadpisu několikabodovou mezeru za odstavcem, takže tam bude nějaké oddělení. Ale první řádek se skutečně pod nadpisy neodsazuje, koukněte se do nějakých knih. Zároveň to je drobnost a chybuje v tom polovina akademické obce (myslím, že je to špatně i v šabloně závěrečných prací). Nikdo vám za to hodnocení zhoršovat nebude, ale na druhou stranu není důvod, abyste to dělali špatně jen proto, že to dělají ostatní :-) Nicméně rozhodně to řešte až při finálních úpravách. 

MM

V odpovědi na Magdalena Mouralová

Re: Úprava textu

autor Jana Mrázková -

Ještě bych se ráda zeptala: Jaká velikost písma se doporučuje u podnadpisů? Platí to samé, co u hlavních nadpisů (tedy alespoň vel. 15, když text je 12), nebo mohou být menším písmem?

V odpovědi na Jana Mrázková

Re: Úprava textu

autor Magdalena Mouralová -

Já doporučuji šetřit formátováním a obecně používat co nejméně různých velikostí a různých řezů. Takže bych různé úrovně nadpisů odlišovala především víceúrovňovým číslováním. Ale tohle je také věc vkusu, všechna tato pravidla jsou jen doporučeními.

MM