V první otázce mi vadí způsob zadání (ne že bych ale neměla výtky k nabízeným možnostem odpovědí) – nejprve se ptá, co charakterizuje POHLED na češtinu (tedy ptá se na postoj k jazyku, ne?!), ale vzápětí se řeší užívání. Možná jde o nějaký můj subjektivní problém, ale myslím, že by toto mělo být od sebe odděleno. Chápu, že vyhodnocovat kvalitativní dotazník (tedy otevřené odpovědi) je náročné, ale vnímám to jako přínosnější, pokud zjišťujeme postoje k jazyku. Nabízené varianty se mi zdají „zavádějící“.
Zadání druhé otázky podle mě návodně vede k tomu, že podle zadavatele je spisovná čeština důležitá, což by mohlo ovlivňovat odpovědi – tedy zkreslovat výsledky.
Není mi jasné, proč se ve třetí otázce ptá plurálem, přijde mi to opět trochu „zavádějící“ – už proto, že např. první dvě otázky se ptají i na nějaké pořady, což je silně závislé na tom, kdo a jaké pořady sleduje (to ale z dotazníku nezjistíme). Nabízené varianty by měly být specifikované – např. ve škole (minimálně specifikovat stupeň).
U páté otázky mám problém se slovem „ovládání“. Vnímám rozdíl mezi užíváním a ovládáním. Bylo by například hezké, kdyby ho ovládat uměli úplně všichni (ve smyslu všichni občané ČR; už proto, že se ho učíme minimálně 9 let ve škole), ale užívání už je vázáno na komunikační situaci.
Otázka číslo šest mi vadí snad úplně celá – už proto, že je příliš obsáhlá, „nepřehledná“ atd. Souhlasím také s tím, že je nehomogenní a že přepis zřejmě respondenta ovlivní.
V sedmé otázce by podle mě mělo být specifikováno, zda jde o projevy psané, nebo o projevy mluvené.
Dvanáctá otázka – je zde pojem „nespisovná čeština“, ale ze zkušenosti vím, že za nespisovnou považují laici i hovorovou… Z výsledků nebude jasné, zda si rozdíl uvědomují. Dále třeba ve „třináctce“ se nedozvíme, v jakých situacích (konkrétně) to potřebují.
Pardon, ale „čtrnáctku“ bych označila jednoduše jako průšvih.
V patnácté otázce je nejprve vztah, pak představy – moc nechápu, proč tam není jen „…jeden z názorů, který Vám vyhovuje.“ V jednotlivých "názorech" se pak střídají „změny v kodifikaci“ a „změny v příručkách“. Myslím, že by to mohlo ovlivnit odpověď.
Člověk, který v „patnáctce“ zaškrtne první „názor“, má v šestnácté otázce odpovědět co?