UčíTelka

UčíTelka

autor Tereza Čtvrtníčková -
Počet odpovědí: 25

Nápad České televize přijít s pořadem UčíTelka mi přijde super, jen mi přijde důležité (zejména pro mladší děti), aby se na něj dívali s rodiči, neboť některé aktivity nebyly pro jednotlivce vhodné. Bylo zde mnoho nápadů, jak si hrát s dětmi a přitom zapojit matematiku (ať už při čekání, při procházce, zkrátka kdykoliv). Určitě bych tyto bloky nesrovnávala s klasickou výukou, neboť zde byly pouze tři děti a paní učitelka děti předem neznala a nevěděla, co od nich může čekat. Trochu se domnívám, že to se nevyplatilo paní učitelce ve 4. třídě, která měla připravenou moc hezkou aktivitu na kombinatoriku, ale přišlo mi, že děti se trochu ztrácely. 

V odpovědi na Tereza Čtvrtníčková

Re: UčíTelka

autor Veronika Pastýříková -

Program, který vytvořila Česká televize, je určitě přínosný. Z bloků je jasné, že se učitelé zaměřují na individuální vzdělávání a snaží se zásobit rodiče nápady. Nějaké úlohy nejsou možné využít v běžné třídě nebo by bylo potřeba více času. Učitelé na obrazovkách aktivně zapojují i diváky. Po zhlédnutí celého vysílání je zjevný rozdíl mezi mladšími a staršími žáky 1. stupně. V 5. ročníku jsou žáci schopni plnit úkoly samostatně. Prvňáčci úkoly sami nesplní.

Protože je vysílání individuálně zaměřeno, myslím si, že je snadné upravit učivo pro žáky s IVP. Žáci s poruchami pozornosti si mohou častěji udělat přestávku, mají dopomoc dospělého, který ho povede nebo může být čas aktivit zkrácen. Pro nadané žáky je zde také mnoho možností.

 

V odpovědi na Veronika Pastýříková

Re: UčíTelka

autor Anežka Plívová -

Program ČT UčíTelka považuji za dobrý nápad, ale příjde mi, že je znát, jak je to všechno narychlo. Na druhou stranu je vidět, že tvůrci pořadu se učí, aktivně reagují na komentáře a program ze dne na den vylepšují. Oceňuji, že je zde plno nápadů, co s dětmi procvičit i doma "na koberci." Líbí se mi, že pomůcky a materiály dávají učitelé k dispozici všem. Jak už bylo zmiňováno přede mnou, je důležité, aby se koukali i rodiče, pro které jsou ty nápady určeny, protože s některými aktivitami si těžko děti samy poradí.

To, co bych vylepšila, jsou záběry kamery, kdy děti mají třeba odříkávat číselnou řadu a záběry jsou na děti, jak odříkávají a nikoliv na tu danou řadu. Obecně bych asi ubrala záběry na obličeje dětí, celou třídu z dálky apod. a zaměřila se na konkrétní činnosti, jako manipulace s věcmi, psaní, apod.

Možná by bylo zajímavé, kdyby místo třídy, kterou doma nikdo nemá, natáčeli v obýváků (dětském pokojíčku, v kuchyni u stolu apod.) a vyučování by probíhalo "jako doma." Více by se snažili zapojit věci, které jsou běžné pro každou domácnost.

Nechci, aby to vyznělo, že pořad haním. Naopak velice oceňuji každou snahu pomoci rodičům s domácí výukou. Tato neobvyklá situace je náročná pro všechny, avšak jako učitelé jí můžeme využít i jako pomyslný odrazový můstek a posunout výuku zase o kousek dál.

V odpovědi na Anežka Plívová

Re: UčíTelka

autor Magda Nosková -

Nápad ČT se mi velice líbí a určitě mi přijde přínosný. Program byl vymyšlen velmi narychlo, ale tvůrci se stále snaží program vylepšovat a reagují na podněty od diváků. To je určitě důležité ocenit. Určitě je nezbytné zapojení rodičů, to již zmiňovaly kolegyně výše.

Díky tomuto programu si ještě více uvědomuji, jak velký je rozdíl mezi dětmi na 1. stupni. Děti z prvních tříd potřebují určitě pomoc, ale zejména starší děti zvládají pracovat samostatně. Což je pro mě, jako pro začínajícího učitele, velmi přínosné. Jak zmiňovala kolegyně Tereza, výuku s tímto pořadem nelze srovnávat. Paní učitelka děti neznala, nemohla tedy předvídat zpětné reakce, a také měla ve výuce pouze tři děti.

Osobně tento pořad hodnotím kladně, určitě dá něco přínosného i mně. Z reakcí od rodičů svých žáků vidím, že je většina z nich také nadšena. Myslím, že v těchto nelehkých chvílích všichni oceňujeme jakoukoliv snahu a pomoc.

V odpovědi na Magda Nosková

Re: UčíTelka

autor Michaela Kaslová -

KOlegyně NOsková, podobně jako další hodnotí kladně přínos televize.

 

PRVNÍ ZÁVĚR K 30.4. 2020 

Podívejme se na vysílání, jako na krátkou vyučovací jednotku.

BYl jasný cíl?

Byly jasné podmínky?

Bylo cíle dosaženo?

Podle čeho se to dalo poznat?

Byly zvoleny vhodné postupy vzhledem k podmínkám?

Byla vy(o)světlena klíčová slova?

Kterými komunikačními kódy se komunikovalo?

Uvědomili si žáci dublování informace (pokaždé v jiném komunikačním kódu)? Pracovalo se tak cíleně?

Které metody řešení se používaly?

Které formy práce s používaly?

Umožnila jednotka propojení aktivit s tím, co již děti znají?

Došlo k využití: cílené komparace, analogie, zobecnění, ....

Dospěl žák na konci k tomu, že něčemu novému porozuměl?

Jak bylo hospodařeno s časem?

Na kolik částí byla jednotka rozdělena a v jakých byly proporcích?

JAk na sebe části navazovaly?  (gradace, kaskáda, izolovanost, kontrast, ...)

NA co byl kladen největší důraz?

Bylo to v souladu s cíli? S kterými?

Které druhy otázek byly použity?

S kterými jednotkami se pracovalo?

Které modely se využívaly?

Pokud žáci tvořili časoprostorové představy, pak se týkaly mikroprostoru, .....?

Pracovalo se cíleně s informacemi, s pravdivostí informací?

Byla akcentována vazba logika - jazyk a přesnost práce  a argumentace? A co dokazování a ověřování?

Propojovalo se téma s realitou? Vycházelo se od reality, nebo naopak šlo o aplikaci?

Vyjadřoval se učitel jednoznačně?

Volil vhodně slova?

Byli žáci "v pohodě"? Šlo o badatelské napětí? Nenudili se?

Uměli se žáci ptát?

Jak byla iniciována komunikace?

Měli žáci prostor pro formulaci otázek?

Byl v jednotce prostor pro tvořivost žáka?

.....

 

Pro analýzu učební jednotky (viz zimní semestr a 17.2.) je klíčová schopnost klást si otázky.

Jistě byste výše uvedenou řadu otázek ještě obohatili bez ohledu na to, zda jde o televizní učební jednotku či běžnou. 

Doporučuji shlédnout jednu učební jednotku pro 4. nebo 5. ročník a pohlédnout na ni jinak, než dosud (což byl více kolegiální pohled, který do značné míry soucítil s vystupujícím učitelem).

Berte to jako trénink (jako studenti jste leckdy ke svým vyučujícím na VŠ kritičtější než k těmto učitelům).

 

 

 

V odpovědi na Michaela Kaslová

Re: UčíTelka

autor Anna Bičíková -

Pro zaměření na 4. či 5. ročník jsem si vybrala "hodinu" s paní učitelkou Lenkou Ficovou, 5. května, 4. ročník. Tématem, které bylo již v přiloženém rozvrhu představeno, bylo: "Zaznamenáváme přímou úměrnost". Důvodem výběru právě této "hodiny" bylo, že příští školní rok budu vyučovat matematiku právě ve 4. ročníku a zároveň jsem chtěla získat případnou inspiraci, jak zapracovat téma funkcí i do nižších ročníků. 

Celá vyučovaná jednotka byla rozdělena do čtyř hlavních částí - úvod (představení účastníků, tématu, procesu/pokusů), prostor pro první pokus (měření, záznam), prostor pro druhý pokus (měření, záznam), zakončení (kontrola porozumění ze strany žáků - příklady přímé úměrnosti). Největší časový prostor byl věnován dvěma pokusům - zcela pochopitelně a cíleně (zkušenostní výuka, vzhledem k níže uvedeným podmínkám z postu učitelky "řízená"). Jednotlivé části byly samotnými úseky, které nespočívaly v žádné gradaci, jednalo se o zprostředkování dvou různých zkušeností. 

Po vzájemném představení žáků i paní učitelky, bylo zmíněno zaměření aktuálního setkání - bylo zmíněno obecně bez konkretizace cílů, očekávaných výsledků. Paní učitelka zmiňovala spíše vlastní proces (využití dvou pokusů, zaznamenávání do tabulky, tvorba grafu), který vede jistým směrem. Cíle jsem vnímala v souvislosti se zmíněným procesem jako skryté, nevyřčené, ale pro mě v danou chvíli i v závěru setkání jasné => žák je schopen zaznamenat měřené, zjišťované údaje do tabulky a tyto následně graficky zobrazit v podobě grafu. Žák je schopen vnímat závislost jedné veličiny na druhé veličině a s tímto porozuměním je schopen odhadovat další průběh grafického záznamu i záznamu v tabulce. V této souvislosti žák rozumí pojmu přímá úměrnost. 

Přítomní žáci se aktivně podíleli na zkušenostní výuce (dvou pokusech), byli vyzývání k zaznamenávání měřených údajů do připravené tabulky, do grafu a zároveň dokázali tyto údaje správně interpretovat. Závěrečné kontrolní otázky byly paní učitelkou zapojeny ke kontrole dosažení výše zmíněného cíle - některé ovšem nebyly vhodně formulovány, podobně jako některé příklady zmíněné přímé úměrnosti v průběhu učitelčina výkladu. Žáci sice chápali vztah mezi sledovanými veličinami, které své hodnoty mění stejným směrem - obě vzrůstají, obě klesají, ale díky nepřesným příkladům z praxe ze strany učitelky v závěru hodiny nepotvrdili skutečné porozumění pojmu přímá úměrnost. Nebylo zcela zřejmé zda žáci pochopili níže uvedené vztahy čím... tím... => 

Podmínky, které jsou v tomto pořadu nastaveny producenty, výrazně ovlivňují průběh celé "hodiny" - časové rozpětí, nutnost "napasovat" běžnou hodinu do polovičního času, výrazně snížený počet žáků (vzhledem k předchozím podmínkám vnímám jako v danou chvíli pozitivní), nemožnost přímého kontaktu s diváky TV. Vzhledem k těmto podmínkám (především časovým) by bylo vhodné se věnovat po danou dobu jednomu pokusu - ideálně s ponořováním "kostek" do akvária, zařadit více kroků tak, aby záznam v tabulce i v grafu poskytoval více důkazů o vzájemném vztahu mezi pozorovanými veličinami a zároveň by se každý žák mohl zapojit do vlastního měření, pozorování vícekrát. Umožnilo by to i divákům (rodičům, prarodičům) připravit v mezidobí podobnou tabulku a podobný graf pro své děti - jelikož nemohou být přímo účastny vlastního pokusu, mohly by alespoň díky připraveným záznamovým prostředím část aktivit provádět společně s žáky v TV. Tyto podmínky také výrazně rozdělují čas vlastní komunikace - více mluví učitelka než žáci. Bádání žáků je z časových důvodů "řízené". Ve skutečné třídě by jistě celý pokus probíhal s větším zapojením a ve větší samostatnosti žáků. Paní učitelka se snažila do dvacetiminutové hodiny zapojit více přímých zkušeností, které cíleně "řídila", aby se vše v daném limitu stihlo. Jak jsem již výše uvedla, vhodnější by bylo věnovat se jednomu pokusu, ale důkladněji - více přímé zkušenosti jednotlivých žáků. 

Hlavní proces celé hodiny byl zaměřen na měření sledovaných veličin (metoda měření), tyto se následně porovnávaly a zaznamenávaly do tabulky a grafu (evidence dat). Žákům celý tento proces řešení umožňoval využít již dříve získané znalosti a dovednosti - schopnost měřit výšku hladiny, schopnost zaznamenávat zjištěná data do tabulky, možnost využít při tvorbě grafu orientaci ve čtvercové síti.

Žáci v průběhu pokusů srovnávali jednotlivé kroky/části/fáze pokusu, svá srovnání/sledování ihned zaznamenávali - cíleně byla zařazena aktivita umožňující porozumění údajům, datům, jejich zaznamenávání a zpětné čtení. Přímou zkušeností (přímé měření) měli možnost sledovat analogii ve změnách konkrétních veličin. Tímto procesem byli schopni sami dojít ke zobecnění sledovaných jevů - viz níže (čím... tím...).

V prvním pokusu žáci sledovali počet kostek (balíčků kostek) a rostoucí hladinu vody v cm. Ve druhém pokusu měřila paní učitelka váhu dětí a sledován byl i počet žáků na váze ( k tomuto pokusu mám komentář níže). K dispozici byly v předstihu připravené pomůcky - akvárium s vodou, precizně zabalené kostky do balíčků (zajištěna shodná váha balíčků), speciální váha, interaktivní tabule pro záznam měřených údajů. Česká televize má na svých stránkách k dispozici i rozvrh hodin, ve kterém účinkující učitelé informují i pomůckách, které si mohou diváci nachystat v předstihu - zde toto vázlo, připravená byla pouze prezentace. Diváci tyto uvedené pokusy mohli opravdu spíše sledovat jako inspiraci pro následnou odpolední aktivitu. Zapojit se mohli až v případě záznamu - tabulka, graf.

Druhý pokus s váhou byl zvolen pro představení přímé úměrnosti dost nevhodně - váha každého přítomného žáka s největší pravděpodobností nebyla přesně 30 kg, paní učitelka příslušné hodnoty na této staré váze pravděpodobně upravovala pro účely využití v rámci daného tématu. Ve skutečném třídním kolektivu by jistě s tímto pokusem neobstála - určitě by se některý žák ozval, že při "včerejší" lékařské kontrole mu zdravotní sestra naměřila váhu 27 kg. První pokus s precizně připravenými balíčky kostek  byl pro představení přímé úměrnosti mnohem vhodnější. 

Paní učitelka velmi vhodně začala společnou hodinu pátráním po prekonceptech přítomných žáků - kdo již zná pojem přímá úměrnost, kdo jej alespoň zaslechl. Celkově pracovala paní učitelka s vysvětlováním pojmu přímá úměrnost v provázanosti na reálné situace - udávala žákům příklady, které sice vycházely ze stejných změn sledovaných údajů/veličin - obojí vzrůstá či obojí klesá, ale, jak jsem již zmínila výše, ne vždy se jednalo o vhodný příklad přímé úměrnosti. Velmi dobře využila příklad z reálné situace - nákup housek: čím více housek koupím, tím více zaplatím peněz. Pro děti hůře představitelná mohla být situace - čím déle jdu, tím více metrů ujdu (děti mohou namítat, že mohu zpomalovat při únavě, půjdu sice dlouho, ale metry již nebudou přibývat tak, jako zpočátku). Velmi vhodně zdůrazňuje zájmena čím..., tím... V okamžiku práce s grafem používala pojmy osa x a osa y - bez předchozí kontroly znalosti těchto pojmů (prekoncepty). Okamžitě si toto uvědomuje a vrací se k vysvětlení těchto pojmů - zápis dvou veličin (každá veličina na jedné ose). 

V tabulce pro záznam údajů a stejně tak na ose x pro záznam hodnot by bylo vhodnější použít označení celkový přírůstek v cm (hladina vody). Tato nepřesná informace během samotného záznamu zmátla i druhého žáka v pořadí zaznamenávání - dívka chtěla zapsat opět jenom přírůstek o příslušnou hodnotu v cm, učitelka ji vyzývá k zápisu celkového přírůstku => nutná srozumitelná dohoda, srozumitelný/přesný název v tabulce i v grafu. 

Největší důraz byl kladen na správný záznam měřených údajů do tabulky a následný přenos do grafu - vypozorování společné změny sledovaných veličin (časté zdůrazňování zájmen čím.. tím..). Paní učitelka tato zájmena zdůrazňuje pro pochopení směru změn sledovaných veličin  - kolikrát se změní jedna veličina, tolikrát se změní druhá veličina. 

Paní učitelka se snaží udržovat i oční kontakt s diváky u TV, komunikuje s dětmi u obrazovek i prostřednictvím jistého jména. Vhodné by bylo tato jména průběžně střídat - děti (ale spíše by se to týkalo mladších žáků) by měly skutečný pocit, že paní učitelka mluvím přímo k nim. Kromě očního kontaktu nebylo díky hygienickým opatřením možno sledovat další projevy mimiky jako jednoho z komunikačních kódů. Některá podpůrná slova ("Paráda") doprovází i gesty - komunikace v těchto dvou kódech (slovo, gesto) je pro žáka jasná, podtržená. Rovněž při úvodním příkladu (děti ve vaně) spojuje svůj monolog (slova) s obrázkem, ilustrací (pro žáky velmi názorné, srozumitelné). Zda si žáci uvědomovali toto dublování informací,  bylo těžké vypozorovat z nějaké neobvyklé reakce; naopak vždy reagovali okamžitě a přirozeně. Je otázka, zda si běžně uvědomujeme dublování přijímaných informací - osobně jsem nad tímto příjmem nikdy nepřemýšlela ani v případě mé vlastní osoby. Nicméně v případě použitých ilustrací/obrázků bylo toto dublování jistě cílené - "pojistka" porozumění slovní informaci. Stejně tak je to i s provázáním mluveného slova a psaného textu na interaktivní tabuli. Časový stres je zřetelný v závěru (kontrolní otázky), kdy propojuje slova s gesty naznačujícími skryté RYCHLE, RYCHLE. 

Prostor pro otázky je na začátku lekce - práce s prekoncepty, v závěru hodiny - kontrola porozumění. V průběhu lekce jsou to spíše "řečnické" otázky směřující k urychlení práce, k urychlení zápisu (časové podmínky) - jak bude vypadat graf? (nabízí si již sama odpovědi - čas ji tlačí). Úsečka, kruh, polopřímka, přímka? Následně učitelka hovoří o polopřímce i o přímce bez upřesnění rozdílu (v prvním grafu polopřímka, v druhém grafu "zase přímka")=> v závěrečné kontrole porozumění se toto negativně projevuje v odpovědi jednoho z žáků v TV - zřetelná nejistota v odpovědi - přímka? polopřímka? Učitelka si uvědomuje své nepřesné vyjadřování a napravuje - polopřímka nebo přímka v závislosti na tom, zda mohou veličiny jít do záporných hodnot.

Zkušenostní pojetí hodiny je velmi ovlivněno podmínkami - chybí skutečné bádání, napětí, radost z objevu (časový prostor je nedostačující). Žádné otázky ze strany žáků - převažuje komunikace ze strany paní učitelky. Žádný prostor pro kreativitu žáků - cíleně řízená hodina, naprosto v souladu s podmínkami, které v danou chvíli jsou platné => inspirace pro domácí aktivity, pro třídní aktivity (jiné podmínky - především časové).

Vhodně paní učitelka zakončuje hodinu směrem k divákům u TV - hledání příkladů přímé úměrnosti v jejich okolí, doporučený odkaz na stránky školní inspekce. 

 

V odpovědi na Anna Bičíková

Re: UčíTelka

autor Michaela Kaslová -

Vybrala jste si zajímavou hodinu. V mnohém se s vámi plně shoduji.

Zde bych se ovšem více pozastavila nad dvěma aspekty:

a) řeč učitelky (přímá úměrnost není totéž co funkce rostoucí/klesající), mělo odeznít KOLIKRÁT VÍC - TOLIKRÁT VÍC (kolikrát míň - tolikrát míň) .

b) k tomu žáci dospívají každý jinak: někdo potřebuje slyšet celou sérii uspořádaných dvojic čísel (ne graf), jiný potřebuje vidět tabulku s oněmi dvojicemi, přičemž dle mých zkušeností je více účinná tabulka "vertikální" než "horizontální", která se vyskytuje v učebnicích; žáci s horšími pozorovacími schopnostmi do ní potřebují zasahovat ještě barvou.

V hodině se rozhodně nedostali tak daleko, aby dokázali této první zkušenosti využít v jiném prostředí, natož vztahu přímé úměrnosti využívat s plným zapojením funkčního myšlení.

Pro některé žáky je potřeba v úvodu ověřit, zda rozlišují KOLIKRÁT VÍCE  a o KOLIK VÍCE (třikrát více, o tři více). Když se to neudělá, je vhodné na to upozornit.

Máte tam pěkné postřehy. Dle mého, k plnému uvědomění chybí ještě více mluvy ze strany žáků, což se mělo promítnout do závěru jako úkol /návod, doporučení.

Práci máte splněnou, jen v klidu glosujte kolegy.

 

V odpovědi na Michaela Kaslová

Re: UčíTelka

autor Zuzana Jánošková -

Matematika, 5. třída

Datum: 28.4.

Vyučující: Veronika Matějová

Téma: zlomky

Tuto část jsem si vybrala proto, že považuji zlomky za velmi náročné téma  a chtěla jsem se inspirovat, jak s ním pracovat.

 

Nazvala jsem téma „zlomky“, i když paní učitelka nazvala hodinu jako „Počítání se zlomky“ a jako cíl uvedla sčítání, odčítání a možná i násobení. Osobně si myslím, že cíle dosaženo rozhodně nebylo a dost mě v závěru pobavila otázka paní učitelky, jestli si žáci myslí, že by teď už dokázali odčítat a sčítat zlomky.

Paní učitelka měla velmi hezkou úvodní aktivitu, kdy měli děti doplňovat „zlomky“ do celé pomocí manipulace se zlomkovými kostičkami. Bohužel od ní odešla a přitom na dětech bylo vidět, že tomu moc nerozumí. V podstatě se spokojila se s tím, že chybějící polovinu doplnili kostičkou ½. Myslím si, že kdyby dostaly větší prostor na „hraní si“ s touto pomůckou, na hledání, že by se možná dostavil i nějaký wow efekt a možná i nějaký objev jak to vlastně funguje a třeba i jak ty zlomky sčítat či odčítat.

Zároveň si myslím, že zlomky jsou opravdu velmi náročné téma a pokud bych jako učitelka viděla, že děti mají problém s pochopením zlomků jako takových, tak bych početní operace s nimi zatím vypustila a věnovala bych se lepšímu pochopení samotných zlomků. Samozřejmě chápu, že v televizi se jedná o pořad, který má předem stanovená pravidla a že paní učitelka není ta, která „drží v rukou otěže“.

Přesto si myslím, že paní učitelka nevyužila dostatečně možností a nedala možnost dětem objevovat. V podstatě používali jenom jednu pomůcku (a úlohy a koláčové grafy na interaktivní tabuli), i když tam paní učitelka jich měla k dispozici více. Úlohy byly typově stejné, nenašla jsem v nich žádný potenciál k objevům. Jedinou možnost objevovat jsem spatřila v úvodní úloze, ale tu, jak jsem psala výše, paní učitelka vůbec nevyužila. O nějakém propojení s tím, co děti znají, se vůbec nedá mluvit. To rozhodně neproběhlo. Myslím, že paní učitelka vůbec nevěděla, co děti vlastně znají. (Na začátku hodiny se tedy paní učitelka zeptala, k čemu se používají zlomky v životě, ale z mého pohledu to byl jenom takový dotaz naoko a k ničemu se to dál nevyužilo.) Rovněž se nedá mluvit ani o nějaké analogii nebo zobecnění. Možná se pletu, ale myslím si, že žáci k ničemu novému nedospěli. A badatelské prostředí nebo prostor pro tvoření žáka? Já jsem ho tam tedy opravdu neobjevila. Troufám si tvrdit, že přes to, že výuka trvala pouze 20 minut, tak se stihli i nudit.

Připadám si teď trošku až trapně, protože se snažím odpovědět na všechny ty otázky, které bychom si měli klást a já vlastně nevím, co napsat. Vybrala jsem si holt špatný díl. Protože ať se snažím alespoň na něco odpovědět „ANO, BYLO TO TAM“, tak to prostě nevidím.

Rozdělení hodiny? Když nepočítám to, že paní učitelka řekla moderátorce cíl hodiny, pak tedy proběhla nějaká výuka a na konci zase moderátorce zhodnotila výuku a v podstatě prohlásila, že teď už děti umí sčítat a odčítat zlomky, tak tam žádné dělení nebylo. Nepostřehla jsem žádnou gradaci, kaskádu a už vůbec ne kontrast. V rámci té výuky došlo maximálně k tomu, že celek má dvě poloviny, 4 čtvrtiny a 6 setin a že když sečtu tři čtvrtiny dohromady, tak jsou to tři čtvrtiny a že celek můžu zapsat i jako dvě poloviny. Ale rozhodně to nebyl pro děti žádný velký objev. Jestli se uměli žáci ptát nebo jestli měli příležitost k formulaci otázek? Já se obávám, že neměli moc na co se ptát.

Paní učitelka sice pořád naváděla žáky, ať si ty příklady manipulací tvoří s kostiček, ale vlastně se tou jejich manipulací vůbec nezabývala. Neptala se jich. Nezajímala se o to, jak na to přišli, jestli to nejde udělat jinak,… Úkoly, které se tam řešily, byly podle mě, na páťáky až hloupě jednoduché. Na tom nešlo nic moc ukázat, nic moc objevit. Nebylo to ani ze života. Možná jsem naivní, ale ¼ + ¼ + ¼, vedle toho koláčový graf s vybarvenými třemi čtvrtinami a otázka kolik je to čtvrtin – to by možná s nápovědou spočítal i prvňák.

Paní učitelka komunikovala téměř výhradně s dětmi ve studiu, na diváky se obracela výjimečně. V podstatě si v úvodu výuky sedla na koberec a vstala z něj až na konci. Jak většina učitelů dává návod pro rodiče i pro děti u televizí, jak s tématem pracovat v domácích podmínkách, tak tady to neproběhlo.

Musím říct, že jsem tentokrát byla hodně zklamaná. Jak je většinou pro mě UčiTelka inspirací, tak tentokrát jsem si v tom nic moc nešla. Možná jenom zamyšlení, jak to dělat jinak. Myslím si, že ta pomůcka, kterou ve studiu měli, je krásná a dalo by se s ní hezky objevovat. Ale ty děti by na to musely mít prostor a dostat úlohy, které mají potenciál k objevování, které jsou gradované. Ptát se dětí. Snažit se je navést vhodnými otázkami. Využívat i jiných modelů. Snažit se to převést do reálného života. Samozřejmě se nedá předpokládat, že by se toto všechno stihlo během 20 minut. Ale pokud bych si dala cíl sčítání (případně odčítání) zlomků, tak bych využila ty kostičky se zlomky a soustředila bych se na ten objev sčítání. A rozhodně bych tedy nepočítala s tím, že po těch 20ti minutách budou žáci umět sčítat a odčítat zlomky. Soustředila bych se na jakýsi vhled do tématu a hledání cest.

V odpovědi na Zuzana Jánošková

Re: UčíTelka

autor Michaela Kaslová -

Zdravím,

snažila jste se kritéria použít.

VYbralajste si hodinu, kde bylo opravdu málo co hodnotit kladně, ale cílem analýzy není vybrat si hodiny, která se nepovedla (to abych nevypadala, že chci jen takové hodiny), Jde o to, že pro hodnocení si uděláte strukturovanou sérii otázek, na které se pak snažíte odpovědět a komentovat to, podpořit tvrzení argumenty.

Hodinu jsem viděla. Asi bych v hodnocení více vyzvedla to, že učitelka tvrdila řadu věcí nepodloženě (včetně tvrzení, že teď to již umí, jak jste správně postihla).

Práce s časem byla pro ni velké dilema, méně by bylo v obměnách více, v tom se plně shodneme.  

Jako mé kolegyně, i já zaujímám názor, že nelze přistoupit k reflexi, neumíme-li rozebrat práci někoho jiného (dle mého: lépe osoby, na kterou nejsme citově či společensky vázáni).

Práce je považována za splněnou.

V odpovědi na Veronika Pastýříková

Re: UčíTelka

autor Anna Bičíková -

Jak už bylo výše mnohokrát zmíněno, celý tento projekt České televize je v tuto náročnou situaci jistě přínosným počinem.

Zaujalo mě, že se postupně střídají různí učitelé - toto byl i v rámci Chatu s diváky jeden mnohokrát se opakující dotaz. Jak bylo zdůvodněno v rámci Chatu, ČT se snaží nabídnout rodičům různé přístupy k výuce matematiky. Každý žák/divák tak má možnost se seznámit s různým přístupem ze strany vyučujícího. Měla jsem pocit, že děti jsou spíše zvyklé na situace, kdy má hlavní prostor paní učitelka. Jakmile se setkaly s jiným přístupem a prostor byl dán především jim osobně (otázky, požadování důkazů, ukázek, postupů řešení), byly občas zaražené. Ale velmi rychle se i díky bezpečné, přátelské atmosféře přizpůsobily.

Často bylo zmiňováno i propojení matematických situací s realitou - kde se mohou děti s takovými čísly setkat, kde mohou takové operace v životě potřebovat, používat. Děti potom mají pocit, že matematika není zbytečná a že je opravdu provází na každém kroku.

Více bych zapojilo komunikaci s diváky u televizních obrazovek - mohou s nimi učitelé komunikovat jako se čtvrtým žáčkem třídy.

Celý projekt nabízí i zaměstnání pro nadané děti - mohou se zapojit do výuky určené až pro vyšší ročníky. V některých hodinách dokonce při závěrečném hodnocení společného setkání a společných aktivit byly různé alternativy pro vylepšení, ztížení nabízeny.

Je zde časté propojení s jemnou motorikou - manipulace s kostkami, knoflíky, kartičkami apod. To je určitě zvláště u mladších žáků důležité pro celkový tělesný rozvoj.

V odpovědi na Anna Bičíková

Re: UčíTelka

autor Michaela Kaslová -

KOlegyně Bičíková vystihla dobře přínos z pohledu matematického.

Jak hodnotit televizní výuku?

Není určena pouze dětem, proto by měli být oslovováni i rodiče, nebo by se k nim měli obracet učitelé v závěru odučeného bloku a dát návod, jak pokračovat.

Časově se běžná rodina s průměrným dítětem "nevejde" do daného bloku, což považuji za hrubou chybu.

Krátká činnost a za dva /tři dny nová aktivity je k ničemu, pokud se k ní v mezidobí nějak nevrátíme, i když máme pěkné nápady, vhodné pomůcky.

V odpovědi na Veronika Pastýříková

Re: UčíTelka

autor Jitka Kroutilová -

Velmi se mi líbila matematika toto úterý, 31.3. pro 3. a pro 4.  Bylo tam dost možností k procvičení, názorné pomůcky i komunikace s diváky. Zvlášť se mi líbil úvod k zaokrouhlování s kartičkami, jednoduché a názorné, vhodné i pro práci ve třídě.

 

V odpovědi na Jitka Kroutilová

Re: UčíTelka

autor Michaela Kaslová -

KOlegyně MArešová již v úvodu avizuje, že jde po líbivosti, vybírá si to, co může hodnotit pozitivně; chybí mi zde kritéria pro hodnocení daného vysílání; naopak se domnívám, promiňte neshodu, že program pro Tv se musí od školy lišit, měl by se tomu přizpůsobit, tedy být koncipován tak, aby na něj mohly děti dále navazovat. To se až na několik málo situací neděje.

V odpovědi na Tereza Čtvrtníčková

Re: UčíTelka

autor Zuzana Jánošková -

Když se objevily inzeráty, že hledají učitele do pořadu UčíTelka, tak jak jsem si chvilku pohrávala s myšlenkou, že se tam přihlásím... :-) Pak jsem ji zavrhla, protože jsem si to vůbec neuměla představit, jak by to mohlo fungovat. Musím říct, že mě to mile překvapilo.

Zatím jsem měla možnost vidět 6 částí a musím říct, že je to pro mě velká inspirace a chystám se podívat se na všechny díly. Všechny paní učitelky mě moc zaujaly (měla jsem drobné výhrady pouze k panu učiteli, ale vlastně i to byla pro mě v jistém ohledu inspirace, protože jsem hledala varianty, jak bych to udělala jinak). Myslím si, že to má přínos i pro žáky, přesto, že není možnost se trefit přesně do tématu, které se v danou chvíli na každé škole probírá.

Žáci ve studiu mají možnosti manipulace, prožitku, hledání řešení. Paní učitelky dávají možnosti a nápady, jak s dětmi v tuto nelehkou situaci pracovat doma. Jak využívat věci, které jsou kolem nás.

Rozhodně je to tedy jiné než vyuka ve škole, jak pro žáky, tak pro učitele. V televizi má učitel 3 žáky, kteří jsou v danou chvíli opravdu "in". Ta doba je max. 20 minut (Jak mě to zaujalo, tak jsem měla pocit, že to bylo mnohem kratší a vlastně mě mrzelo, že to skončilo). 

Těžko se mi vybírá konkrétní část, protože všechny byly pro mě velmi přínosné. Možná bych vypíchla dnešní 5. ročník - Veronika Dobrovolná. Téma bylo počítání s časem. Žáci měly možnost opravdu si na vlastní kůži zažít, co to vlastně čas je. Paní učitelka měla připravené krásné gradované úlohy na téma čas. Všechno to byly věci ze života, se kterými se žáci běžně setkávají. Bohužel se většina z toho nestihla, ale to asi ani nebylo cílem. To podstatné tam rozhodně zaznělo. Nebyl to výklad paní učitelky, ale dávala možnost žákům věci objevovat. Já jsem v tom cítila velkou motivaci a být žákem 5. třídy, tak si rozhodně ty úkoly stáhnu a zkusím je spočítat. :-)

V odpovědi na Zuzana Jánošková

Re: UčíTelka

autor Michaela Kaslová -

Kolegyně Jánošková to s učitelkami spoluprožívá, což jí brání v uplatnění kritického myšlení. POkud se nevciťujeme, pak lze registrovat nedostatky (např. v ne zcela přesném zadání), což žáky zpomalilo.

Souhlasím s tím, že zejména u starších žáků mělo jít o bloky půlhodinové.

Navíc se domnívám, že přípravu pomůcek by měla TV avizovat aspoň jeden den předem (aby děti mohly doma pracovat souběžně s televizí).  

 

V odpovědi na Tereza Čtvrtníčková

Re: UčíTelka

autor Lucie Agossa -

Kladně hodnotím přístup ČT, kdy dokázala bleskurychle sestavit tým a oslovit učitele. Je to přínosné pro ty rodiče, kteří si s dětmi moc při učení neví rady nebo na děti nemají tolik času, protože chodí do práce. Negativum spatřuji v krátké časové dotaci, kterou má vyhrazena každá třída - některé věci se tam potom nedají stihnout. A samozřejmě prostředí, které školu opravdu pouze napodobuje. Z mého pohledu ale převažují spíše pozitiva, pro mne je přínosný náhled na pestrost přístupu učitelů (něco jako při hospitaci - hledám inspiraci nebo to, čemu bych se sama chtěla vyhnout - přehnaným gestům, častému používání slov jako SUPER, BEZVA aj.).

V odpovědi na Lucie Agossa

Re: UčíTelka

autor Michaela Kaslová -

KOlegyně Agossa si všímá i jazykového projevu, sem bych přidala ještě učitelské echo, které by ve třídě bylo hrubkou, ale vzhledem k vysílání pro rodiče je to fixace pro laiky.

Ono vykřikování Super a pod. je pochvalou, povzbuzením, jen možná s užší slovní zásobou, na druhé straně divadelníci by řekli, e to dává určitý rytmus a dělí bloky na části ...

Já osotrádám spisovnou češtinu, která se kultivuje v blocích jazyka a matematiky jde proti tomu (chybné vazby, pády, koncovky, časování, ....)!!!

Bohužel i terminologie!

V odpovědi na Tereza Čtvrtníčková

Re: UčíTelka

autor Michaela Kaslová -

Prošla jsem příspěvky, čekala jsem, až zareagují všichni, avšak stále jich 5 chybí; nečekám tedy a  a komentuji jednotlivě:

Souhlasím s kolegyní Čtvrtníčkovou, že nejde o klasické hodiny, nicméně řada prvků je společná.

Mám-li děti, o kterých nic nevím, zejména u práce s možnostmi, musím udělat úvod (dokonce i s ohledem na rodiče); v tomto smyslu učitelka situaci silně podcenila. To, že si neověřila, zda rozumí slovu MOŽNOST., je hrubá chyba.

 

 

V odpovědi na Michaela Kaslová

Re: UčíTelka

autor Michaela Kaslová -

POzor, v diskusi někdy zaměňujete pojem třída a ročník.

Z pedagogiky (bude se hodit i u SZZ, dále v oblasti legislativní přímo ve škole):třída je JEDINEČNÁ KONKRÉTNÍ SKUPINA ŽÁKŮ DANÉHO ROČNÍKU, např. třída 3.B.

Ročníkem označujeme všechny třídy, které mají přiděleno totéž pořadové číslo v procesu vzdělávání: třetí ročník ZŠ je tedy třetí rok studia na základní škole, čemuž odpovídá jistá organizace, míra zvládnutí učiva, rozvoj schopností; míra rozdílů zvládnutíje pak otázkou hodnocení.

 

V odpovědi na Tereza Čtvrtníčková

Re: UčíTelka

autor Hana Belingerová -

Pro analýzu hodiny jsem si vybrala hodinu matematiky pro 4. ročník (téma v programu: Násobíme a dělíme do tisíce, poradíme si se slovní úlohou), paní učitelka Sandra Holáková.

Moderátorka se na začátku hodiny paní učitelky zeptala, co budou děti potřebovat. Což byla informace důležitá především pro rodiče a děti doma u obrazovek, děti ve studiu měly samozřejmě vše potřebné připravené.  V tomto případě to byla jen tužka a papír. Pokud by ale děti potřebovaly něco, co by musely hledat, nějak si připravit apod., byla by informace pozdní. Tuto skutečnost reflektovala televize tím, že materiály začala připravovat pro děti již před vysíláním, aby je mohli rodiče dětem vytisknout a připravit

Ve studiu byly 4 děti – 3 chlapci a 1 dívka. Tři děti seděly po pravé ruce učitelky, jedno dítě vlevo. Ona sama byla natočená k dětem vpravo, verbálně komunikovala také více doprava. Nejvíc aktivní dítě sedělo přímo proti paní učitelce vpravo. Při komunikaci převažovala aktivita paní učitelky.

Děti byly vyzývány, podporovány v komunikaci, paní učitelka nehodnotila odpovědi dětí z hlediska správnosti úvahy, strategie řešení ani výsledku. Vyzývala děti, aby se k dříve jmenovanému vyjadřovaly ony samy. V jednom případě došlo k rozporování výsledku jednoho dítěte druhým dítětem. Paní učitelka tento stav okomentovala slovy – dobře, tak kde je tedy pravda?  - Čímž znovu vyjádřila svůj nehodnotící postoj a nechala aktivitu dětem. Zároveň děti vyzývala k hledání pravdy.

Děti měly prostor pro formulaci otázek – tohoto bylo využito spíše při doptávání se k zadání úlohy, než v průběhu diskuse. Umím si ale představit, že v běžné hodině by tato diskuze vypadal moc dobře, děti by skutečně hledaly (nikoliv v tomto zrychleném tempu) pravdu, mohly by se v problému „vrtat“, bádat, navzájem si své strategie ukazovat, vyhodnocovat je z hlediska efektivity, argumentovat. Určitě paní učitelka ukázala, že by to bylo z její strany možné, děti by prostor určitě měly.

Bohužel formát tohoto pořadu neumožňuje delší diskusi – na oko (diváka) by se toho vlastně moc nedělo, diváci dychtící po výsledku by si museli počkat (nakonec i moderátorka se v závěru dožadovala správného výsledku). Přitom by se vlastně odehrávalo něco mnohem důležitějšího – myšlení se rozvíjí v diskusi - děti by se učily argumentovat, porovnávat své řešitelské strategie a efektivitu těchto strategií.

Ohledně komunikace na mě působilo rušivě, že paní učitelka vždy několikrát opakovala část zadání, část nebo celou otázku apod. Tímto by určitě mohla vstupovat do myšlenkového procesu dětí, které se už „zabraly“ a přemýšlejí. Pak jsem se náhodou dozvěděla, že ve studiu nesmí být ticho. Že pokud se chvíli nemluví, už všechno svítí, bliká apod., Zkrátka je vyžadována stálá aktivita a komunikace. Tato skutečnost bohužel také nejde ruku v ruce s učením. Navzdory těmto skutečnostem paní učitelka působila klidně, i když tlak na rychlost se projevil právě v absenci větší diskuse, případně v přerušované diskusi a v „přeskakování“ od dítěte k dítěti. Několikrát se doptávala méně aktivních dětí, když následně odpověď přišla od dítěte aktivnějšího, šla paní učitelka dál, nezjistila, co první dítě vlastně chtělo říct.  Nejméně aktivní dívka byla jednou přímo vyzvána paní učitelkou, začala mluvit, ale paní učitelka ji přerušila se slovy, ptám se teď kluci vás…

Hodina měla v podstatě 3 části – přivítání s dětmi a motivační příběh. Úlohy, které paní učitelka nazval rozehřívací a slovní úlohy, které byly náročnější jak na zpracování vstupních informací, tak na řešení a počítání.

Na začátku hodiny seděly děti ve studiu u stolků. Paní učitelka je vyzvala, aby šly za ní na koberec. Začala příběhem.

U.: Představte si, včera jsem šla nakoupit a v obchodě prodávají balení po 10 kusech vajíček za 41,-, 6 vajíček v balení za 25,- a vajíčka v balení po 4 mají za 17,- Kč. (tato informace byla k dispozici na slidu, děti u obrazovek ji nemusely podržet v paměti, byla dostupná na obrazovce).

Paní učitelka měla pro děti připravené modely – skutečné obaly od vajíček po 10, 6 a 4 kusech. Některé děti jich v průběhu řešení slovních úloh využily pro vizualizaci zadání úlohy.

Slovní úlohy byly zadány slovně (děti je neměly u sebe napsané, byly však vidět na slidech ve studiu), muselo dojít k transformaci verbální informace, kterou děti přijímali jen auditivně, nikoliv vizuálně. Myslím si, že některým dětem ve studiu by přítomnost napsané slovní úlohy na papíru mohla usnadnit proces zpracování vstupních informací. Nemyslím si, že by bylo cílem paní učitelky i transformace z jednoho komunikačního kanálu do druhého při zadání. Za sebe si myslím, že mohly být slovní úlohy napsány, kdo by potřeboval, mohl si zadání vzít, kdo by chtěl větší výzvu, zadání by si nebral. Tím by se dosáhlo i určité gradace.

Děti i paní učitelka několikrát pracovaly s modely. Paní učitelka – když se doptávala na to, jak  děti přišly na řešení, co si představily, co jim šlo hlavou – modelovala situaci, aby se dětem situace více ozřejmila/ „zhmotnila“.

Cíl nebyl na začátku hodiny zřejmý, k verbalizaci cíle došlo až v úplném závěru hodiny, kdy se na něj zeptala moderátorka. Hodina byla nazvána, násobíme a dělíme do tisíce, poradíme si se slovní úlohou. Jednoznačně šlo právě o slovní úlohy, kde důležité je hlavně porozumění slovní úloze, zorientování se v tom, o co jde. Následné kroky v podobě počítání jsou už závislé od této skutečnosti.

Paní učitelka v závěru hodiny řekla, že úkolem bylo, jak uchopit slovní úlohu. U slovní úlohy je zásadní porozumění slovní úloze, umět si úlohu přeformulovat tak, aby mi to v porozumění pomohlo a najít strategii, jak úlohu budu řešit. Zmínila další dovednost – vysvětlit svou úspěšnou strategii ostatním. O toto se pokusil v závěru Martin, který byl, dle mého mínění, jediným úspěšným řešitel všech úloh. Pokud u někoho došlo k naplnění cíle, byl to on. U ostatních dětí si nejsem jistá. Možná ještě Vincent, který v počátku hodiny dobře vysvětlil svou strategii. U Amálky, která se téměř nedostala ke slovu (ona sama se o slovo ani nijak nehlásila) nebylo vidět na tabulku, abych viděla, co a jak počítá (dost i mazala – smazat po sobě stopy, když si myslím, že nevím, nebo to mám špatně?) nemohu soudit, do jaké míry došlo u ní k porozumění. Nechtěla bych používat domněnky, ale chvílemi jsem měla z jejího výrazu pocit, že vůbec netuší, o čem je řeč, že je ztracená. Stejně tak Ondra (po levě ruce paní učitelky) vlastně většinu času jen přitakával Martinovi, případně jej pozoroval, jak počítá. Otázkou však je, zda věděl, co a proč Martin dělá.

Děti si mohly vybrat, zda budou pracovat samostatně nebo ve dvojicích. Paní učitelka opakovaně nabízela práci ve dvojici i Amálce a Vincentovi, kteří pracovali samostatně. Nijak je však nenutila.

S diváky – dětmi u obrazovek - vedla paní učitelka komunikaci jen 2x. Úplně na začátku nepřímo, kdy vyzvala děti ve studiu, aby chvíli počkaly a psaly výsledky na tabulky, aby daly prostor i dětem u obrazovek. A potom v 17. minutě, kdy navrhla dětem doma, že mohou použít kalkulačky k ověření výsledku.

V závěru hodiny paní učitelka „ochránila“ Amálku před tlakem moderátorky na správný výsledek. Současně se paní učitelka snažila moderátorce vysvětlit, proč není správný výsledek tím nejdůležitějším, o co při slovních úlohách jde. S tímto určitě souhlasím, současně jsem si ale vědoma toho, že mnoho rodičů bude mít stejný pohled na věc jako moderátorka. Na "lepší" objasnění by ale paní učitelce museli nechat ve studiu čas, což není vzhledem k formátu pořadu asi možné. Škoda.

V odpovědi na Tereza Čtvrtníčková

Re: UčíTelka

autor Jitka Kroutilová -

Matematika pro 4. ročník, pátek 22.5. 2020, učitelka: Lenka Ficová

Vybrala jsem si pro analýzu hodinu, která běžela jako poslední. Vzhledem k tomu, že budu mít 4. ročník, volila jsem právě tento. Moc kladného jsem na této hodině nenalezla.   

Deklarované téma hodiny bylo procvičování převodů jednotek. Cíl hodiny se podle mého názoru od deklarovaného tématu hodiny lišil. Cílem paní učitelky bylo naučit děti používat při převádění jednotek převodníkovou tabulku. Nejednalo se tedy o pochopení převodů jednotek, ale o mechanické dovednosti v používání pomůcky.

Podle mého názoru je už samotný cíl paní učitelky dosti problematický a domnívám se, že tímto postupem při převodech jednotek nedojde k skutečnému pochopení převádění jednotek.

Kladu si otázku, zda je potřeba ztrácet čas u učení mechanické dovednosti bez pochopení jejího smyslu. Tato pomůcka by se hodila dětem, které potřebují vizualizaci a více názorných pomůcek. Tyto tabulky jsem ještě neviděla a myslím, že by pro slabší žáky byly vhodnou pomůckou. Pro žáky průměrně a nadané je to blokátor hlubšího pochopení probírané látky.

Všechny děti měly připravené převodníkové tabulky, tyto tabulky byly také na interaktivní tabuli a byly k dispozici i pro děti u obrazovek.

Podmínky pro pochopení látky už tak příznivé nebyly. Paní učitelka se nevěnovala příliš vysvětlení způsobu, jak s tabulkou pracovat. Ukazovala konkrétní převody, ale nevysvětlila, proč čísla zapisovala tak, jak zapisovala, proč někam dopsala nuly, ani proč čísla zapsala do konkrétního okénka. Působila ve svém jednání zmateně a nepřesně. V celém pořadu také nezaznělo, proč tabulka vypadá právě takto. Například tabulka na převádění jednotek délky měla metr rozdělený do tří okének, ale děti se nedověděly, že je to proto, že předpona kilo znamená tisíc základních jednotek.

Děti ve studiu zřejmě práci s tabulkou pochopily, dokázaly převést konkrétní příklady, ale to nic nevypovídá o skutečném pochopení systému jednotek. Paní učitelka čísla do tabulky sama vpisovala a pak z toho vyvodila, že látce děti rozumí. Přitom správně číslo do tabulky napsat je klíčová dovednost.

Děti ve studiu dokázaly správně převést jednotky a také slovně potvrzovaly paní učitelce, že to pochopily a že je to pro ně jednoduché.

Klíčová slova tohoto tématu v tomto díle vysvětlena nebyla. Děti viděly, co jsou převodníkové tabulky, pozornost vysvětlení názvu jednotek v tomto díle věnována nebyla. V tabulce pro převod hmotnosti byly použity i jednotky, které děti neznají a nebyly vůbec přečteny ani jejich názvy. Chybělo mi tam jakékoli vysvětlení předpon u jednotlivých jednotek. Domnívám se, že jednotky zůstaly pro děti prázdnými pojmy.

Důsledná nebyla paní učitelka ani v úvodní tabulce, kde představovala jednotky. Děti je spojovaly s veličinou, která je danou jednotkou měřena. Tři jednotky byly základní – litr, kilogram a metr, ale u času je základní jednotkou sekunda.

V úvodu paní učitelka propojila slova – názvy jednotek s reálným světem tím, že děti spojovaly obrázky, které patří k dané jednotce. Vše doprovázela slovy. Propojování s reálným světem probíhalo skrze grafický kód – používala zjednodušený nákres reálné situace.

V situaci, kdy žák propojil problematiku s reálným světem, přešla jej mlčením a dala prostor druhému, který použil správný pojem, který chtěla slyšet.

Používání tabulek k převodu je grafický komunikační kód, který ale nebyl podle mého adekvátně podpořen jinými komunikačními kódy. Její komunikační kód, který převládal, byla mluva, ta ale většinou nevedla k podpoření pochopení grafické podoby tabulky, byla spíše nepřesná a chaotická.

Systém vyplnění tabulky zde nebyl podle mého dostatečně vysvětlen. Myslím, že spousta dětí by vůbec netušila, proč 50 cm zapíše jako 0 do cm a 5 do dm...

Na mluvě paní učitelky mi velmi vadilo, jak zdůrazňovala jednoduchost celé práce a tím blokovala tvoření otázek. Přeci, když je to tak jednoduché, proč se na to ptát?

Naopak se mi líbilo, že se snažila oslovovat i diváky a udržovala s nimi pěkný oční kontakt.

Domnívám se, že se paní učitelka v komunikačních kódech míjela. Například při prvním seznámením s tabulkou mluvila paní učitelka o násobení a dělení, ale když převáděli 12 m na centimetry, nemluvila už o násobení, ale jen o tom, že zapíšeme do tabulky, doplníme nuly a máme výsledek. Ale proč to tak je? Nevěnovala čas vysvětlení toho, co se děje v grafické podobě v tabulce.

Cíleně s touto problematikou nepracovala, spíše se snažila ukázat na to, jak jednoduché je používat tuto tabulku. Stejným způsobem ale můžeme děti naučit používat kalkulačku a nemusíme je vést k pochopení násobilky. Je to opravdu to, co chci, aby si děti odnesly o převodech jednotek?

Děti používaly k řešení příkladů pouhé dosazení čísel do tabulky a její přečtení, napodobovaly tím způsob řešení paní učitelky. Jedná se o mechanický způsob řešení úlohy.

Paní učitelka zvolila poměrně klasickou frontální výuku, děti nejprve po jednom převáděly příklad u tabule a poté v lavici. V rámci motivace paní učitelka zvolila formu kvízu, kdy si děti vybíraly políčka, za kterými byly schované příklady. Ve skutečnosti se opět jednalo o stejnou formu práce.

Co se týče časového rozvrhu hodiny, rozdělila bych ji na tři části. V první části proběhlo spojení probírané látky s reálným světem.

Ve druhé části děti pracovaly u tabule a doplňovaly s dopomocí paní učitelky čísla do tabulky, kterou pak četly.

Ve třetí části dělaly to samé, v lavici pod záminkou hry. Tato část už zůstala nedokončena.

Dětem nebyl dán prostor pro dotazy, ani jim nebyly kladeny dotazy, které by zjišťovaly, zda pochopily látku. Pokud se paní učitelka na něco ptala, byly to otázky na znalosti. Žáci zde neměli prostor tvořit, bádat, přemýšlet.

Hodina nebyla zakončena zhodnocením práce, dosažení cíle ani sebehodnocením dětí.

Pokus o gradování úloh byl patrný ve třetí části, kde byl kvíz, ve kterém si žáci volili lehčí nebo těžší příklady.

Celá vyučovací jednotka působila nevýrazně. Nejvíce tam zaznívalo to, že převody jednotek jsou s převodovou tabulkou jednoduché a nemusí se nad tím přemýšlet.

Žáci působili znuděně, hodina byla bez napětí, nebyla tam žádná komunikace mezi nimi navzájem. 

 

V odpovědi na Tereza Čtvrtníčková

Re: UčíTelka

autor Monika Šípová -

Matematika pro 4.ročník. Zábavná matematika, logické úlohy, rébusy. Vyučující - Helena Korfová. 19.5.2020

Tuto hodinu jsem si vybrala pro inspiraci do svých hodin matematiky.

Ve studiu seděli tři žáci, Anička, Ondra a Vincent. Jako pomůcky si měly děti připravit papír, tužku a sirky.

Cílem této hodiny byla zábavná matematika, hned na začátku moderátorka dětem řekla, že dnes si budou "hrát". Hned v úvodu si měli děti stoupnout před paní učitelku a zkoušeli "rytmickou ozvěnu" na čtyřčtvrteční takt. Myslím si, že tato činnost zabrala dost času, který, jak se později ukázalo, chyběl na konci. Paní učitelka tímto asi chtěla oživit hodinu a naladit je na matematiku.

 

V další části si mají děti u obrazovek vzít čistý papír, chlapci ve studiu jsou na zemi a Anička u interaktivní tabule. Paní učitelka vysvětluje, jak si mají děti připravit mřížku na hru bingo, Anička už má mřížku na interaktivní tabuli připravenou. Pro tuto úlohu je daných devět čísel, která si mají libovolně rozmístit do políček mřížky. Trochu nešťastné je, že Anička stojí u interaktivní tabule, a tím pádem kluci špatně vidí na čísla na tabuli. Paní učitelka na to později reaguje a prosí Aničku, aby poodstoupila. Celou dobu učitelka komunikuje i s dětmi u obrazovek. Děti dostávají různé příklady a výsledkem je vždy číslo v tabulce. Už u druhého příkladu se ukazuje, že jeden chlapec má problém s lichými čísly. Učitelka nejprve oslovuje Aničku, aby poradila, ale když odpovídá špatně, dovede chlapce ke správné odpovědi sama. První, kdo má "Bingo" je Vincent, tato aktivita byla nakonec díky vítězství Vincenta rychlá. Otázkou je, zda by hru vzhledem k časovému presu dohrávali, kdyby trvala déle.

 

Další úkol byl manipulativní. Zadání bylo: dokážeš z číslice 5, které bylo sestaveno ze sirek, vytvořit číslo 16?  Ve studiu bylo toto číslo sestaveno pouze jedno, což neumožňovalo, aby každý pracoval sám. Děti ani nenapadlo, že by pracovaly dohromady, jen tak seděly a koukaly. Pro děti u obrazovek nebyl dán téměř žádný čas k tomu, aby si toto číslo ze sirek sestavily. První, kdo se pokouší číslo 16 nějak sestavit je Ondra, překládá sirky tak, aby to vypadalo jako číslo 16, nikoho jiného nic nenapadá. Protože čas běží, učitelka radí, aby se děti zaměřili na římské číslice, potom už úlohu dokáží vyřešit. Učitelka si ještě u Aničky, která trochu váhá ověřuje, zda už zná římské číslice.

 

Ve čtvrté části je dětem představena šifrovací tabulka. Děti znají tabulku z tábora, proto není potřeba práci s tabulkou nijak složitě vysvětlovat. Tady paní učitelka hezky pracuje i s dětmi u televizních obrazovek. Děti poprvé mohou ke stolečkům a jejich úkolem je spočítat hodnotu svého jména v základním tvaru. Děti používají mazací tabulky, jako první je hotová Anička - má nejkratší jméno. Při společné kontrole měl Ondra ve svém součtu chybu. Učitelka nejprve chce, aby si chybu Ondra opravil sám, ale nenechá ho a počítá sama za něj.

 

V poslední části je dětem představena slovní úloha, na kterou už bohužel děti nemají dostatek času a ještě jim do úlohy zasahuje moderátorka, která děti "rozhodí" větou, že to nejde a začne si úlohu řešit sama. Učitelka nakonec děti navede na správnou odpověď, kterou moderátorka komentuje "jako, že to je chyták".

Myslím si, že cíl hodiny byl z části splněn, bohužel z časových důvodů se děti nemohly pořádně zamyslet nad poslední úlohou, jeden z chlapců by k řešení možná došel. Paní učitelka celou dobu mluvila hezky spisovně a nezapomínala komunikovat i s dětmi u televizních obrazovek. Děti ve studiu nezapomínala povzbudit slovem "výborně". Nejvíce na prvním místě oslovovala Aničku a potom kluky, což by jim mohlo přijít líto. Děti si z této hodiny odnesly poznání hry Bingo i řešení úlohy se sirkami. Příště by bylo jistě lepší, kdyby pomůcky, jako byly sirky, měly k dispozici všechny děti, a aby i u hry bingo seděli všichni u stolečků a navzájem si nepřekážely.

 Hodina se mi jinak celkově líbila, ale určitě by si toto téma zasloužilo více času. Náměty byly vhodné pro zpestření hodin matematiky, kdy dětem nepřijde, že se učí a přitom se tak děje zábavnou formou.

V odpovědi na Tereza Čtvrtníčková

Analýza hodiny matematiky UčíTelka Hana Hedlová

autor Hana Hedlová -

Pro analýzu hodiny jsem si vybrala hodinu matematiky pro čtvrtý ročník 15. 5. 2020. Téma: Seznámíme se s pojmem úhel, vyučující Veronika Dobrovolná. 

Pomůcky: Tužka, papír, pastelky, mohly být i špejle

Děti ve studiu měly dále k dispozici papírový model analogových hodin s posuvnými ručičkami, které děti u obrazovek neměly. 

Ve studiu byly s paní učitelkou tři děti - dvě dívky a jeden chlapec. Paní učitelka komunikovala jak s dětmi ve studiu, tak se celou učební jednotku obracela i na děti u televizních obrazovek. Hlavní komunikační aktivita vycházela od paní učitelky. Se spisovnou češtinou si hlavu příliš nelámala, zazněl i pozdrav "čau". Při sledování tohoto pořadu jsem si uvědomila, jak je důležité používat ve výuce spisovnou češtinu a soustavně kultivovat mluvený projev dětí. Pozdravy "čau" a podobné se do školního prostředí nehodí. Také jistota v matematické terminologii je na místě.

Cíl vyučovací jednotky byl jasně daný, seznámit děti s pojmem úhel. Cíle hodiny bylo dle mého názoru dosaženo pouze částečně, protože paní učitelka nestihla prakticky ověřit, zda děti pojmu úhel dostatečně rozumí. Položila zjišťovací otázku a za souhlasného kývání děvčat si na ni sama odpověděla. V důsledku časové tísně nedošlo na závěrečnou a zajímavou aktivitu. 

Při úvodním brainstormingu měly nabízet nápady, co jim říká slovo úhel. Děvčata nevěděla, chlapec se snažil nabídnout vysvětlení. Jeho nápad se dvěma rovinami byl velmi blízko, paní učitelka ho sice ocenila slovem "dobrý", ale již ho více nepovzbudila a žádnými dalšími otázkami nepodpořila, aby na pojem úhel přišel sám. Hlavní úlohu se slovy "že je to těžké" převzala paní učitelka. V příštích deseti minutách nepadlo slovo rovina, což mě překvapilo, protože je to důležitý termín, který s pojmem úhel úzce souvisí. Následovalo zajímavé mezipředmětové propojení s českým jazykem, kdy děti hledaly rozdíly mezi významy slov úhel a uhel. Hledání příbuzných slov nepodpořila paní učitelka vizuálně rovinnými útvary, mnoha dětem to pomáhá, pokud nemají rozvinutou představivost. Tuto aktivitu bych zařadila na úplný úvod hodiny. 

Vzhledem k podmínkám paní učitelka využila interaktivní tabuli a nalepené pásky na zemi ve studiu. Byl to výborný nápad. Děti ale při úkolech nespolupracovaly, celou dobu plnily úkoly pouze samostatně. Zřejmě i kvůli lichému počtu nemohly pracovat alespoň ve dvojicích, což je škoda. Úkol na interaktivní tabuli zněl: Zkusíme popsat úhel a vytvořit definici. Úhel popsala a ukázala paní učitelka, děti podle pokynu vyznačily úhly na zemi. Společnou definici se jim nepodařilo vytvořit. Neměly k tomu dost podnětů. Pomohla jim paní učitelka, která definici promítla na interaktivní tabuli. Teprve v této chvíli zazněl termín rovina bez jakéhokoli vysvětlení pojmu. Občas mi vadila terminologie , např. "dělat přímku". Klíčové slovo úhel bylo vysvětleno, ale chybělo vysvětlení pojmu rovina, ramena úhlu a polopřímka. Nebyla jsem si jistá, že v tom mají děti jasno.

Paní učitelka kombinovala vysvětlení u interaktivní tabule s metodou rozhovoru na základě otázek a odpovědí se zadáváním praktických úkolů, které žáci plnili samostatně. Při řešení úkolu nespolupracovaly. Paní učitelka používala slovní instruktáž. 

Učební jednotka umožnila propojení aktivit dětí ve studiu i doma se znalostí měření času na analogových hodinách. 

Vzhledem k nedostatku času neměly děti prostor dokázat, zda novému pojmu úhel porozuměly. Delší aktivita v úvodu hodiny měla za následek nedostatek času v závěru hodiny, kdy nedošlo na zajímavou aktivitu úhlotělocvik. 

Učební jednotka byla rozdělena na tři části. V úvodní části šlo o vymezení pojmu úhel. Ve druhé části žáci hledali a vysvětlovali definici úhlu spojenou s praktickým úkolem. Ve třetí části žáci hledali druhy úhlů pomocí manipulace s modelem hodin.

Vymezení pojmu úhel nenavazovalo na problematiku rozdílu mezi slovy úhel a uhel. Šlo o izolované úkoly. Paní učitelka chtěla učební jednotku oživit. 

Největší důraz byl kladen na metodu rozhovoru na základě otázek a odpovědí. Nevedla se žádná diskuze, pouze v úvodu hodiny. Důraz byl kladen na samostatnou práci dětí ve studiu podle pokynů učitele. Děti trochu motivovaly úkoly zadávané s časovým limitem. Paní učitelka cíleně vedla děti učební jednotkou, aby kromě pochopení pojmu úhel získaly co nejvíce informací. 

Děti neměly příliš prostoru pro dotazy, ale ani nepůsobily dojmem, že by se na něco chtěly ptát. S paní učitelkou spolupracovaly, ale bez velkého nadšení. Nebyl čas na zjišťovací otázky, zda děti téma pochopily. Děti měly přemýšlet nad obrázkem, kde řešení bylo tučně vytištěné nad obrázkem na tabuli. Nebylo nad čím přemýšlet. Stačilo si řešení přečíst. V této učební jednotce nebyl prostor pro tvořivost žáka. Paní učitelka se nevyjadřovala vždy jednoznačně, občas tápala v terminologii. 

Paní učitelka děti chválila pouze minimálně, správné odpovědi přijímala jako samozřejmost. Každé dítě potřebuje přiměřeně pochválit za svůj výkon.

Nemohu říct, že by tato učební jednotka nesplnila svůj cíl, nebyla statická, děti získaly řadu informací. Ale chyběla mi dynamika hodiny, gradace, větší nadšení dětí, radost z objevu, spolupráce mezi dětmi, lepší časové rozvržení a motivace dětí pochvalou. 

V odpovědi na Hana Hedlová

Re: Analýza hodiny matematiky UčíTelka Hana Hedlová

autor Michaela Klímová -

Michaela Klímová - Reflexe Učí telka ze dne 15. 5., hodina matematiky

Vyučující: Veronika Dobrovolná

Téma: Seznámení se s pojmem úhel

 

Ve studiu byly tři děti: Tim, Mia a Evelína. Podle mého názoru je paní učitelka neznala. Děti byly pasivnější, zpočátku na otázky paní učitelky reagoval Tim, na konci byla naopak aktivnější Evelína, která byla schopná odpovídat na otázky týkající se pojmenování různých druhů úhlů. Mia se téměř nezapojovala. 

 

Tématem vysílání bylo seznámení dětí s pojmem úhel. Přestože to z počátku vypadalo, že děti s úhlem nemají žádnou zkušenost, postupně se ukázalo, že děti znají některé termíny, ale úvod vysílání byl rozpačitý, děti se příliš nezapojovaly, působily zaraženě, nezaujatě. 

 

Paní učitelka se snažila o neformální vedení “výuky”. Seděla u jedno stolku s dětmi, byla tak říkajíc na jejich úrovni. Používala nespisovný jazyk. Mluvila velmi často. Děti neměly dostatek času na reakci na její otázky.

 

Paní Učitelka se z mého pohledu nevyjadřovala jednoznačně a přesně. Několikrát se stalo, že otázka nebyla dokončená, chybělo sloveso. Hned úvodní otázka byla pro děti zmatečná: “Co nám říká slovo úhel?” Děti na tuto otázku nedokázaly odpovědět. Následovala hned druhá otázka: “Co je to úhel?” Na tuto otázku se již děti snažily reagovat. Dle mého názoru měly zkušenost s úhly, také se to v průběhu pořadu ukázalo, ale nedokázaly říct definici, kterou pravděpodobně paní učitelka očekávala. 

 

Paní učitelka vystupovala neformálně, snažila se děti povzbuzovat. Někdy používala nevhodná slova či spojení (“Pojďme si pomoct, ať to dáme do kupy.”) V okamžiku brainstormingu použila spojení: “Dáme si chvíli časoprostoru.” Paní učitelka někdy nedokončila větu. Děti netušily, co po nich chce.  

 

Celý díl byl rozdělen do čtyř částí: 

1. část Co je to úhel? - zde se paní učitelka snažila společně s dětmi najít definici úhlu, v této části vysílání se to nepodařilo. 

2. část Rozdíl mezi slovy úhel a uhel - tato část byla spíše o vymezení slova uhel, než aby to pomohlo dětem blíže ozřejmit pojem úhel. 

3. část Práce ve studiu s úhly nalepenými malířskou páskou

4. část Základní pojmy - definice úhlu, druhy úhlů a práce s papírovými hodinami

 

Na konci proběhlo i velmi rychlé zrekapitulování průběhu vysílání, které bylo spíše určené moderátorce a dospělým u obrazovek. Děti v celém vysílání měly velmi pasivní roli. Nebyl zde prostor pro jejich samostatné otázky nebo reakce, natož pro jejich samostatné objevování.

 

Na začátku vysílání nebyl stanoven jasný cíl. Jak budu měřit seznámení? Podle čeho poznám, že děti cíle dosáhly? Děti ve studiu, ani děti u obrazovek neměly informaci, co se bude během setkání dít. Paní učitelka měla představu, co s dětmi bude během vysílání dělat, ale neproběhla zde žádná badatelská výuka, děti neměly možnost učinit samostatný objev, ani klást otázky. Pouze “vykonávaly” pokyny paní učitelky. Pokud již něco samostatně udělaly, nedostaly žádnou zpětnou vazbu - paní učitelka jim například nedala zpětnou vazbu k činnosti, kterou dělaly ve studiu, kdy vyznačovaly počátek úhlu a polopřímky, či když pracovaly s papírovými hodinami. 

 

Přestože má celý díl rozsahem cca 25 minut, musím napsat, že se děti několikrát během pořadu nudily. Domnívám se, že to bylo částečně nejasností pokynů, kdy paní učitelka nebyla pro děti dostatečně pochopitelná a srozumitelná - nevyjasněné termíny, nedokončování vět, slova, kterým děti nerozuměly (synonyma, antonyma, kořen, přímky, polopřímky, de facto, výseč…) a také tím, že časový úsek byl pro tolik činností příliš krátký a paní učitelku tlačil čas.

 

Paní učitelka se snažila zapojovat i diváky u televizních obrazovek. Oslovovala děti doma a snažila se jim dávat instrukce, jak mají postupovat samostatně. Nicméně i zde byly pokyny občas nejasné.

 

Paní učitelka měla naplánované jednotlivé činnosti, nicméně byla viditelně tlačena časem, nestačila všechny činnosti, které měla připravené. Několikrát i děti “popoháněla”, či ukončila nějakou činnost, protože neměla čas.

 

Během vysílání používala paní učitelka klíčová slova. Nicméně se domnívám, že některá klíčová slova nebyla dostatečně vysvětlena. Hned na úvod (když paní učitelka vyjmenovávala pomůcky, které děti potřebují) zmínila, že mají špejle nebo pastelky pro modelování (termín byl určený pro děti, které pracovaly u televizních obrazovek). Tento termín použila několikrát. Myslím, že pro děti, ale i pro další diváky u televizních obrazovek, bylo nutné tento termín vysvětlit, nejlépe tím, že učitelka sama bude modelovat, co má na mysli.

 

V další části pořadu paní učitelka řešila s dětmi, jaký je rozdíl mezi slovy úhel a uhel. Snažila se je tím dovést k tomu, co je to úhel. Zde využila interaktivní tabuli, kde měla obě slova napsaná. Děti přichází s názorem, že se liší čárkou nad u. Chlapec Tim se snaží ostatním vysvětlit, že je mezi nimi významový rozdíl, ale nedokáže říct jaký. V této fázi vysílání se paní učitelka snažila propojit učivo českého jazyka a matematiky. Děti měly napsat slova, kde je kořen slova úhel. Opět se domnívám, že i tento termín měla vysvětlit. Děti zpočátku nereagovaly na zadání, proto paní učitelka začala opisovat, co vlastní po dětech chce. Paní učitelka stále hovořila. Pro ú používala termín dlouhé čárkované u. Zadání u brainstormingu znělo: “Zkuste vymyslet, jestli znáte nějaké slovo, kde je kořen slova úhel.” Když děti stále nereagovaly, paní učitelka je velmi názorně verbálně navedla na geometrické názvy. Myslím, že zde by bylo vhodné mít obrázky geometrických tvarů. Většina pokynů byla zadávána ústně, někde byla využita i interaktivní tabule. Teprve teď se děti začaly zapojovat. Ale paní učitelka nenechala děti v klidu pracovat, neustále mluvila. Odkazovala na jiné díly vysílání, které již proběhly - na téma rovinných obrazců, které měly šest stran nebo osm stran. Děti začaly vyjmenovávat: trojúhelník, pětiúhelník… Paní učitelka zapisovala na tabuli. 

 

V tuto chvíli se paní učitelka zmínila o zařízení zvaném úhloměr, které ale děti budou používat až na II. stupni základní školy, až budou měřit úhly. Děti se v této fázi vysílání nudí. Paní učitelka mluvila o něčem, co možná ještě neviděly, nedokázaly si pod pojmem úhloměr něco představit. Paní učitelka neměla samotný úhloměr k dispozici ve studiu.

 

Následně paní učitelka chtěla po dětech, aby vymyslely větu, kde použijí slovo uhel. 

Jedno z dětí se snaží opět vysvětlit rozdíl mezi slovy úhel a uhel: “Úhel je to, co neumím vysvětlit a uhel je to, čím se topí.” Paní učitelka pokračovala vysvětlováním termínu uhel za použití příkladu z výtvarné výchovy. Děti ve studiu neměly s kreslícím uhlem žádnou osobní zkušenost. Opět stačilo mít ve studiu připravený uhel a dětem ukázat, propojit verbální sdělení s konkrétní předmětem.  

 

Paní učitelka se vrací ke slovu úhel - “s dlouhým čárkovaným u”. Konstatovala, že je to to, co děti neumí vysvětlit, protože je to hodně těžké. Proč je zde takovéto konstatování? Predikuje, že to pro děti bude těžké. Pro všechny? Děti se tohoto tématu mohou začít obávat, vždyť paní učitelka říkala, že je to těžké.

 

V tuto chvíli se paní učitelka s dětmi začala věnovat polopřímkám, které byly nalepené různě po studiu malířskou páskou. Zadání znělo: “Zkuste najít přímky nebo polopřímky, které jsou vytvořené z malířské pásky, na nich udělat výchozí bod a vyznačte dvě polopřímky, které od bodu vedou.” Domnívám se, že se zde nevhodně používá termín přímka. 

 

Paní učitelka předpokládala, že děti rozumí pojmům přímka a polopřímka, nicméně se domnívám, že by bylo vhodné to připomenout, případně vysvětlit. Děti ve studiu pracují, vyznačují počátek - bod - buď vyznačují křížkem nebo kruhem, děti u televizních obrazovek mají pracovat se špejlemi nebo pastelkami. Mají vymodelovat nebo nějakým způsobem rozložit tužky tak, aby si i ony vymodelovaly něco z toho, co vidí ve studiu. Pokud děti u obrazovek nemají špejle ani pastelky, mohou si to nakreslit na papír, mají si vyznačit začátek - společný bod, mají si zkusit udělat dvě polopřímky.

 

Děti ve studiu pracovaly na přípravených úhlech. Pak následovala opět otázka: “Co je to úhel?” Paní učitelka konstatovala, že děti vyznačily přímky a polopřímky, které spolu svírají nějaký úhel. Nakonec paní učitelka sama řekla definici: úhel je část roviny omezená dvěma polopřímkami se společným počátkem. Paní učitelka zdůrazňovala, že se jedná o celou plochu, kterou ramena svírají. Na interaktivní tabuli použila obrázek, který ale nebyl úplný. Chyběla tam část roviny. Obrázek byl oříznutý. Paní učitelka nijak nekomentovala, co děti udělaly na připravených úhlech (byly tam úhly ostré, tupé, přímý úhel, úhly, které vzniknou průnikem různoběžek, pravý úhel).

 

Následně paní učitelka vyzvala děti, aby vyznačovaly oblouček na nalepených úhlech ve studiu. Obloučkem vyznačily úhel. Paní učitelka se k jejich činnosti již nevrátila. Děti si opět sedly do lavic, aby se za dvě minuty opět zvedly a šly pokračovat na zem.

 

Paní učitelka se ptala dětí, co je tím společným počátkem polopřímek, domnívám se, že dětem velmi znesnadňovalo situaci to, že na podlaze bylo několik různých vyznačených úhlů, ale žádný z nich nebyl pojmenovaný (polopřímky, body). Na obrázku, který paní učitelka používala jsou označené body, polopřímky i samotný úhel alfa. K tomuto označení se paní učitelka nevrátila, ani nevysvětlila, co to je.

 

V další části vysílání se děti opět zvedly ze svých míst a šly vyznačit rovinu ohraničenou polopřímkami. Paní učitelka vysvětlovala dětem, že úhel je celá rovina a kreslila to na příkladu pravého úhlu. Vyznačila celou plochu úhlu, upozorňovala děti, že mají vyznačit i tu část, která je vymezená obloučkem. Při práci na interaktivní tabuli ona sama na obrázku vyznačuje plochu úhlu jen od vyznačeného obloučku dál. 

 

Poté, co děti vyznačily celou plochu úhlu, se k jejich práci paní učitelka nevrátila, nekomentovala, a ani děti se ke své činnosti nemohly vyjádřit.

 

Při dalším vysvětlování paní učitelka předpokládala, že teď již děti rozumí pojmu úhel. Nicméně si to nijak neověřila.

 

Na tabuli byl další obrázek, kde byl obloučkem vyznačen úhel, který je tupý, v druhé části roviny. Tento obrázek paní učitelka uvedla slovy: “Toto je jiný úhel pohledu na stejný úhel”. Myslím si, že děti této větě vůbec neporozuměly. 

 

Paní učitelka vysvětlovala dětem, že je důležité si uvědomit, kam oblouček vyznačíme, neboť tato značka nám označuje rovinu, ve které leží úhel.

 

V následující aktivitě děti používaly papírové hodiny, na kterých vyznačovaly zadané časové údaje. Paní učitelka zadání promítala na interaktivní tabuli. Děti u televizních obrazovek měly časové údaje kreslit na papír. Na vytvoření nebo zakreslení časového údaje dostaly děti patnácti vteřinový interval. Děti začínaly časovými údaji 9 a 15 hodin. Rovnou tvořily na papírových hodinách. Paní učitelka s nimi nemodelovala, neměla ani model papírových hodin nebo ciferník na interaktivní tabuli. Děti měly na hodinách vyznačit dva údaje, ale nedostaly informaci, zda si mají vybrat a udělat jeden a ukázat paní učitelce nebo jak mají pracovat. Paní učitelka jejich práci nekontrolovala, nedala jim zpětnou vazbu. 

 

Zpočátku děti neupozornila na způsob značení patnácti hodin. Domnívám se, že pro některé děti by to bylo dobré připomenout. Po uplynutí časového intervalu paní učitelka nakreslila na tabuli časový údaj (bez ciferníku). Myslím, že by zde bylo užitečné ukázat dětem tento úhel na hodinách - propojení zrakového vjemu s tím, co děti samotné vytvořily. Zároveň by to byla i kontrola, zda postupují správně. Od tohoto okamžiku paní učitelka začala aktivitu urychlovat (“Jestli nemáte, nevadí.”) Do nakreslených časových údajů na interaktivní tabuli dokreslovala paní učitelka oblouček pro vyznačení úhlu. Děti, které byly ve studiu, si měly úhel nakreslit na tabulku a vyznačit úhel, ale nedělaly to. Vše bylo velmi rychlé. Paní učitelka úplně nebrala v úvahu pracovní tempo dětí. 

 

Časový údaj (9:00 a 15:00) odpovídal velikosti pravého úhlu. Paní učitelka připomínala dětem, že se o tomto úhlu již bavily, když pracovaly s rovinnými obrazci. Přidala do obloučku tečku. Děti znaly tento pojem - pravý úhel.

 

Následovaly další časové údaje 8:50 a 19:30. Paní učitelka řešila jiné dovednosti, než úhly. Děti neměly dostatek času na zakreslení. Považuji tyto časy za obtížné si představit bez samotného ciferníku. Paní učitelka si vzala k dispozici poznámky, aby ona sama zakreslila správné postavení ručiček.

 

Na tabuli kreslila “ručičky” a na nich vyznačila obloučkem úhel. Tentokrát byl úhel menší než pravý. Ptala se dětí, zda někdo z nich ví, jak se tento úhel jmenuje. Děti pojmenovaly úhel jako ostrý.

 

Paní učitelka pokračovala dalšími časy. Tentokrát děti řešily tupý úhel, např. na času 15:55. Děti pracují na destičkách, nikdo je ale neopraví nebo nedá jim zpětnou vazbu.

 

Další hodinové ručičky určovaly čas 18:00. Děti se snažily přijít na jméno tohoto úhlu - padal návrh, že je to úhel rovný - paní učitelka po dětech chce synonymum k rovný. Někdo z dětí řekne křivý, paní učitelka vysvětluje, že je to antonymum. Paní učitelka tento úhel popíše jako: “Víceméně to může vypadat jako jedna přímka, když si nevyznačíte začátek.”  Domnívám se, že z matematického hlediska toto není správné pojmenování. Jedná se o opačně orientované polopřímky se stejným počátkem.

  

Poslední úhel byl časový údaj 12:00. Paní učitelka tento příklad popisovala, jako dvě přímky, které leží na sobě. Vysvětlovala, že tento úhel má dvě podoby - pokud nic nevyznačíme, je v bodě nula - tedy nulový úhel. V případě, když “ručička” oběhne celý ciferník, a je tak vyznačený i oblouček, se tento úhel označuje jinak. Děti opět hledají návrh pro tento úhel. Navrhují název úplný. Paní učitelka chce opět synonymum - plný.

 

Po této aktivitě měl následoval ještě úhlotělocvik, ale z časových důvodů se k tomu paní učitelka s dětmi nedostala. 

 

Na konci proběhlo velmi stručné shrnutí a konstatování, že se děti naučily nové pojmy. Paní učitelka vysvětlovala moderátorce, že je důležité si představit celou rovinu a úhel jako její výseč - další pojem, který nebyl vysvětlený.