Ahoj, máme tady víkend s trochou volného času, takže se přidávám k diskutujícím:
V rámci družiny lektoruji hodiny klavíru - 10 dětí od 1. do 5. třídy. V úvodních hodinách mě překvapilo tykání ze strany žáků. Nenapadlo mě zamyslet se, že by mohla nastat situace při druhém setkání, kdy dítě přijde s pozdravem "Ahoj!". V tomto ohledu jsem trošičku stará škola - byť chápu, že tykání vytváří vřelejší atmosféru, stále jsem v pozici pedagoga, který by si měl uchovat určitý odstup.
O to více jsem byla šokována při náslechu v hodinách na 1. stupni, kdy žáci oslovovali svou třídní paní učitelku slovy: "Gábi, pojď sem!". Jak byste se situací naložili vy? Potýkali jste se s něčím podobným? Co si myslíte o vykání/tykání při kroužcích, ve vyučování...?
Jak jsem svůj "problém" vyřešila já? Začala jsem děti při vyzvedávání z družiny zdravit "Dobrý den, Amálko!" a loučit se slovy "Na shledanou, Vítku!". Většina žáků mi poté začala samovolně vykat, pouze prvňáčci (zvyklí na tykání paní učitelce třídní) zůstali u tykání.