změny v požadavcích na magisterském programu věnovaném vzdělávání neslyšících v Bostonu

změny v požadavcích na magisterském programu věnovaném vzdělávání neslyšících v Bostonu

autor Dominika Zoufalá -
Počet odpovědí: 0

Bostonská Univerzita, na které je možné studovat magisterský program Vzdělávání neslyšících (Education of the Deaf) v rámci Pedagogické fakulty, přidala do požadavků k jeho možnému absolvování od září 2017 také zisk pokročilých znalostí v ASL.

Tento program je zaměřen na bilingvální a bikulturní přístup ke vzdělávání (ASL a angličtina) neslyšících a nedoslýchavých. Na svých stránkách inzeruje nutnost vystavit ve výuce svých absolventů neslyšící děti znakovému jazyku jako přirozenému prvnímu jazyku a následně požadovat naučení angličtiny jako druhého jazyka ve formě čtení a psaní, které je vyučováno s pomocí vizuálních pomůcek.

„Naším cílem je ukázat angličtinu i americký znakový jazyk jako potřebné a důležité prostředky ve vzdělávání neslyšících. Proto je od našich studentů i od nás vyžadována znalost ASL, a to na pokročilé úrovni, která je podporována povinnou praxí a ověřena testem před úspěšným absolvováním programu.“

Nejdůležitější předměty, mezi něž patří i historie a kultura neslyšících, jsou vyučovány neslyšícími, slyšícími a CODA zaměstnanci, výuka probíhá v ASL. V pokročilých ročnících již i bez tlumočení. A jelikož je Bostonská Univerzita součástí dohody s ostatními americkými státy, mohou její absolventi vyučovat ve všech školách na území Spojených států a rozšiřovat tak povědomí o možné výuce ve ZJ.

Více informací na: http://www.bu.edu/sed/academics/graduate/edm/master-education-education-deaf/ a http://www.bu.edu/academics/addendum/sed/edm-in-deaf-education/