Krejčová: Analýza metodologických postupů publikovaných prací v oblasti zážitkové pedagogiky

Krejčová: Analýza metodologických postupů publikovaných prací v oblasti zážitkové pedagogiky

autor Lenka Krejčová -
Počet odpovědí: 3

Toto téma jsem si vybrala, protože mě téma zážitkové pedagogiky zajímá. Bohužel jsem však nenarazila na novější článek. To potvrzuje fakt zmiňovaný v článku, že studie odhalila výrazný rozpor mezi rostoucím zájmem studentů o zážitkovou pedagogiku (projevujících se v kvalifikačních pracích) a nedostatečnou reflexí tohoto tématu v odborných pedagogických časopisech.

V odpovědi na Lenka Krejčová

Re: Krejčová: Analýza metodologických postupů publikovaných prací v oblasti zážitkové pedagogiky

autor Monika Bernard -
Milá Leni,
zážitková pedagogika mě také zajímá, protože je to způsob učení, který dává smysl – místo pasivního přijímání informací staví na vlastním prožitku, aktivitě a osobní angažovanosti žáků. Ať už jde o dramatickou výchovu, projektové dny nebo pobyty v přírodě, všude se potvrzuje, že děti si z takových situací odnášejí nejen víc vědomostí, ale hlavně dovednosti, postoje a zážitky, které mají skutečný dopad na jejich rozvoj. V praxi přitom vidíme, že právě tahle forma výuky má často největší dopad na žáky, kteří v běžné školní výuce tolik „nezáří“.
Článek, který jsi zpracovala, podle mě ukazuje jeden důležitý paradox: zatímco mezi studenty pedagogiky roste zájem o zážitkovou pedagogiku (dokládá to velké množství diplomových a dalších kvalifikačních prací), v odborných časopisech tomu tak zdaleka není. To mi přijde trochu škoda, protože právě kvalitní odborná reflexe a sdílení výzkumů by mohly pomoct, aby se tento přístup stal silnější a více podložený i v akademickém prostředí. Téma mé DP souvisí se zážitkovou pedagogikou a vím už teď, že kvalitní odborné literatury zabývající se tímto tématem mnoho není (a přitom je to tak zajímavé téma ...)

Re: Krejčová: Analýza metodologických postupů publikovaných prací v oblasti zážitkové pedagogiky

autor Eva Matějková -
Milá Leni,
tvá rešerše splňuje většinu požadovaných kritérií – text je odborný, srozumitelný, odpovídá na zadané otázky a pohybuje se v požadovaném rozsahu. Přehledně popisuje výzkumný cíl, metodologii i hlavní nálezy studie. Nesplňuje však podmínku aktuálnosti, ale tuto volbu dobře zdůvodňuješ svým záměrem psát DP na dané téma. Rovněž by bylo vhodné přesněji uvést bibliografickou citaci podle citační normy APA 7.

autor Jana Stará -
Nedodržena citační norma (větší nedostatky) a aktuálnost článku. 3 body.