Diana Kovalová - Rozhovory s C. G. Jungem (McGuire, Hull)
Recenze pro mě byla zajímavá, nevěděla jsem totiž, že tato konkrétní kniha existuje, a nyní díky autorčině hodnocení zvažuji její přečtení. Zdá se, že text v podobě rozhovorů bude čtivější než Jungovy publikace (s jejichž četbou jsem měla v minulosti problémy), takže kniha by mohla být vhodná pro ty, kteří se chtějí blíže seznámit s principy analytické psychologie, ale úplně nezvládají Jungovy texty. Líbí se mi, že autorka v úvodu představuje Junga i původ publikace, a v další části uvádí, jakých témat se rozhovory týkají. Oceňuji také, že je v textu popsáno, jak se autorce kniha četla, a zda by ji doporučila ostatním. Nebála bych se do recenze připojit ještě některé osobnější postřehy (třeba jaké konkrétní Jungovy myšlenky tě zaujaly nebo pro tebe byly nové ). Recenze je za mě moc pěkně zpracovaná, dobře se četla.
Veronika Finkerová – Přednášky k úvodu do psychoanalýzy (Freud)
Recenze je podle mě velmi čtivá a obsahuje všechny náležitosti, které z ní dělají dobrou recenzi – obecné informace o knize, představení základního obsahu, autorčiny dojmy ze čtení, reflexi přínosu četby pro autorku a doporučení publikace dalším studentům. Knihu jsem před pár lety četla a mám z ní podobné dojmy, např. jsem také ocenila, jak je text strukturovaný (kniha se i přes odbornost tématu dobře čte) a souhlasím s tím, že Freudovo vymýšlení otázek (typu „určitě si teď říkáte, jak je možné….“), na které si pak sám odpovídá, je úsměvné (stejně jako některé interpretace). Líbí se mi, jak autorka reflektuje, v čem se po seznámení s publikací změnil její pohled na Freuda (nicméně si říkám jestli nedostatek jeho "dogmatismu" nesouvisí se skutečností, že v době vzniku knihy psychoanalýza ještě nebyla tak svébytná/uznávaná? řekla bych totiž že v pozdějších letech dogmatický byl dost…). Zajímavá recenze, díky za podněty k přemýšlení.