1. TNS

OSNOVA ŠKOLENÍ OBSLUH TLAKOVÝCH NÁDOB STABILNÍCH

 

Ing. Jiří Jarošík, Husova 71, Plzeň, j.jarosik@volny.cz, tel605529290

               

Obsluha nádob:

Tlakové nádoby stabilní na něž se vztahují ustanovení ČSN 690012, smí samostatně obsluhovat pouze pracovník, který splňuje tyto požadavky:

 

a) je starší 18 let,

b) je svým duševním a fyzickým stavem způsobilý pro tuto práci,

c) byl s ustanovením předpisů a příslušných pokynů k provozu nádob řádně obeznámen, prakticky zacvičen v obsluze nádob a prokazatelně přezkoušen. O zacvičení a prověření znalostí musí být učiněn zápis.

 

Provozovatel se přesvědčuje o znalostech pracovníků pověřených obsluhou nádob opakovaným přezkušováním, nejméně jedenkrát za tři roky. O výsledku přezkoušení se provede záznam, který musí být uschován do příštího přezkoušení.

 

                Povinnosti obsluhy.

a) znát, ovládat a obsluhovat všechna zařízení na svém pracovišti sloužící k zajištění bezpečného a hospodárného provozu a úspěšně zasáhnout i za mimořádných okolností, aby bezpečnost byla zajištěna,

b) řídit se příkazy nadřízeného pracovníka, pokud nejsou v rozporu s příslušnými předpisy a povinnostmi pracovníka pověřeného obsluhou,

c) hlásit neprodleně každou poruch, závadu nebo neobvyklý jev při provozu nádoby a jejího příslušenství nadřízenému pracovníku, ihned odstavit nádobu z provozu při nebezpečí z prodlení nebo nepodnikne-li nadřízený pracovník opatření k okamžitému odstranění hrozícího nebezpečí,

d) zúčastnit se pokud možno revizí a kontrol nádoby tak, aby sám znal její stav,

e) v předepsaném rozsahu kontrolovat a zkoušet výstroj nádoby a o výsledku kontrol a zkoušet provést záznam,

f) provádět provozní záznamy podle provozních pokynů,

g) dbát o pořádek, čistotu a přístupnost v prostoru umístění nádoby,

h) dbát, aby v pracovním okolí se nezdržovaly osoby nepovolané,

i) při směnném provozu nádob řádně předat podle provozních pokynů po ukončení směny zařízení svému nástupci, popř. nadřízenému pracovníkovi a hlásit mu všechny neobvyklé jevy a mimořádné okolnosti, které se vyskytly během směny u nádob,

j) při nevolnosti nebo jiné překážce ohlásit neschopnost další obsluhy nadřízenému pracovníkovi.

Přítomnost nadřízeného pracovníka na pracovišti obsluhy nádob nezbavuje obsluhu zodpovědnosti za obsluhu nádob.

 

                Provoz a obsluha tlakových nádob stabilních.

 

                1.Tlakové nádoby stabilní (TNS):

TNS smějí být uvedeny do provozu jestliže:

- jejich stav neohrožuje bezpečnost osob a okolí,

- mají předepsanou dokumentaci, zejména pasport a záznamy o revizích a zkouškách,

- jejich výstroj a příslušenství je podle dokumentace a předpisů úplné a funkční,

- jsou u nich provedeny všechny revize a zkoušky ve stanovených lhůtách,

- jejich obsluhou je pověřen odborně a zdravotně způsobilý pracovník podle článku 6 přílohy ČSN 690012.

 

Nádoba nebo její tlaková část po opravě může být uvedena opět do provozu jen po provedené stavební a tlakové zkoušce a výchozí revizi.

 

                2.Bezpečnostní výstroj a provoz nádob:

 

                Zařízení na sledování stavu hladiny:

Hladina vody se musí průběžně sledovat a řídit tak, aby nebyly překročeny přípustné stavy. Stavoznaky nádob musí být udržovány a čištěny, aby byla zaručena viditelnost hladiny vody a správnost funkce. Netěsnost nebo porucha stavoznaku musí být neprodleně odstraněna.

Kontrola zařízení ke sledování stavu hladiny se provádí u přímých stavoznaků, pokud jsou vybaveny příslušnou armaturou, nejméně 1 x za rok profouknutím. O provedené kontrole obsluha provede záznam do provozního deníku.

 

                Tlakoměry:

Údaje na tlakoměrech musí být průběžně sledovány tak, aby mohly být včas provedeny regulační zásahy na zařízení. Údaje na tlakoměrech musí být trvale čitelné, sklo tlakoměru musí být stále čisté.

Kontrola správné činnosti tlakoměrů se provádí kontrolou na nulové hodnoty stupnice nejméně 1 x za 3 měsíce. Provozní tlakoměry se musí kontrolovat porovnáním s údaji kontrolního tlakoměru s přesností 1 % nejméně 1x za 2 roky a kromě toho vždy při zjištění chybné činnosti provozních tlakoměrů.

Je-li úchylka mezi údaji provozního a kontrolního tlakoměru v rozmezí mezi nejvyšším a nejnižším používaným přetlakem větší než 5 % nejvyššího přetlaku uvedeného na stupnici, musí být provozní tlakoměr nahrazen jiným správným tlakoměrem. Není-li možno vyměnit tlakoměr okamžitě, musí být na ponechaném tlakoměru vyznačena korekce v rozmezí nejvyššího a nejnižšího používaného přetlaku. Tlakoměr musí být vyměněn do 3 měsíců.

Kontrolní tlakoměr musí být přezkoušen nejméně 1 x za 2 roky. Záznam o výsledku přezkoušení musí být uložen u provozovatele.

Činnost manostatů na tlakové expanzní nádobě se musí kontrolovat porovnáním s tlakoměrem na nádobě ve lhůtách 1 x za měsíc.

O provedené kontrole obsluha provede záznam do provozního deníku.

 

                Teploměry:

Teplota pracov. tekutiny se musí řídit tak, aby nebyly překračovány ani nejvyšší ani nejnižší dovolené teploty.

Údaje provozních teploměrů se musí přezkoušet porovnáním s kontrolním teploměrem nejméně 1x za dva roky nebo při každém důvodném podezření nesprávné činnosti provozního teploměru. Nesmí být překročeny povolené odchylky teploměrů (do 5 %).

Kontrolní teploměr musí být přezkoušen nejméně 1 x za 2 roky. Záznam o výsledku přezkoušení musí být uložen u provozovatele.

Jsou-li zabudovány signalizační teploměry, musí být kontrolovány nejméně 1x za měsíc.

Činnost dálkových teploměrů se musí kontrolovat porovnáním s teploměrem na nádobě nejméně 1x za měsíc.

O provedené kontrole obsluha provede záznam do provozního deníku.

 

                Pojistné zařízení:

Průchodnost pojistných ventilů se u tlakových nádob:

- s pracovním přetlakem do 4 MPa nebo s teplotou pracovní tekutiny do 300oC zkouší za provozu nadlehčením kuželky ve lhůtách nejméně 1 x za měsíc.

- které obsahují jedovaté, žíravé nebo jinak nebezpečné látky a s pracovním přetlakem nad  10 MPa ve lhůtách nejméně 1 x za rok, pojistný ventil se pro účely přezkoušení demontuje a vyzkouší na tlakové stolici (zajišťuje údržba).

- ostatních zkouší 1x za 4 měsíce.

Přetěžování pojistných ventilů je zakázáno! Odpouští-li pojistný ventil při nižším přetlaku, je třeba nejprve údaje provozních tlakoměrů přezkoušet. Po kontrole tlakoměru, se při zjištění nesprávné činnosti pojistného ventilu, provede nové seřízení a nastavení pojistného ventilu, jeho přezkoušení a zajištění za přítomnosti revizního technika nádob.

O provedené kontrole obsluha provede záznam do provozního deníku.

 

                Uzávěry, odkalování:

Uzávěry na tlakovém celku nádoby se musí otevírat a zavírat pozvolna. Odkalování se provádí při pracovním přetlaku. Protáčení armatůr a uzávěrů souvisejících s nádobou provádět 1x za 3 měsíce.

 

                Pořádek v okolí nádob:

V okolí nádoby (cca 1 m) a na tělěse nádoby nesmí být žádné předměty, které nesouvisí s provozem nádob. Bezpečnostní výstroj a povrch nádob je nutné udržovat v čistotě.

 

                3.Čištění a údržba nádob:

Způsob a postup čištění nádoby musí být takový, aby při něm nedošlo k poškození stěn nádoby nebo k ohrožení bezpečnosti pracovníků. Stěny nádoby je možno čistit mechanicky tak, aby nemohlo dojít k vytvoření záseků nebo vrubů. Při mechanickém čištění lze použít odrezovací pistole, drátěné kartáče, škrabky a pod. Čištění nádob smí provádět jen poučení a zapracovaní pracovníci.

Údržbářské práce jako čištění nádob, zabrušování uzavíracích armatur, výměna těsnění, výměna tlakoměrů, stavoznaků, šroubů a podobně spadají do běžné údržby a tyto práce smějí provádět odborně kvalifikovaní pracovníci při dodržování předpisů a materiálů pro tlakové nádoby.

Údržbářské práce musí být prováděny se souhlasem pracovníka odpovědného za provoz TNS.

O provedené údržbě obsluha provede záznam do provozního deníku.

 

4. Postup před uvedením nádob do provozu

- dříve než se nádoba uzavře, je nutno se přesvědčit, zda v ní nezůstaly předměty a látky, které do nádoby nepatří.

- veškeré armatury musí být přezkoušeny a nastaveny do správné polohy a chráněny před nepříznivými vlivy.

- musí se zkontrolovat, zda veškerá víka otvorů nádoby a přírubové spoje mají úplný počet šroubů, správné usazení šroubů, průměry a délky šroubů a dotažení.

- šrouby se musí dotahovat tak, aby nedošlo k nerovnoměrnému stlačení těsnění, křížení nebo deformaci spojovacích částí a přetěžování šroubů.

- před vpuštěním pracovní látky musí být nádoba propláchnuta dusíkem nebo jiným inertním plynem se zajištěním bezpečnosti pracovníků při použití nedýchatelných inertních plynů.

 

5. Postup při uvádění nádob do provozu

- ovládací armatury se musí otevírat pozvolna tak, aby přetlak nestoupal rychleji než 0,5 MPa za minutu a teplota nepřekročila hodnotu stanovenou pro najíždění nádoby do provozu, přičemž musí být zabráněno náhlým změnám teplot a tlaku, které by mohly způsobit škodlivé pnutí.

- nádoba včetně výstroje se musí sledovat po celou dobu uvádění do provozu. Po tuto dobu se nesmí na ní projevit závady (např. netěsnosti nebo trhliny), jinak musí být okamžitě odstavena z provozu.

- bezpečnostní výstroj se musí přezkoušet, uplynula-li od posledního přezkoušení doba delší než stanovuje norma. Vždy se musí provést porovnání údajů místních a dálkových měřících přístrojů pokud jsou tyto součástí výstroje nádoby.

- nádoba se musí odvzdušnit otevřením odvzdušňovacího uzávěru, jestliže to vyžadují podmínky provozu.

- přírubové spoje a uzávěry se nesmí dotahovat za pracovního přetlaku. Přírubové spoje a uzávěry se smí dotahovat za provozu po snížení pracovního přetlaku na hodnotu 0,5 MPa. Hrozí-li při pracích na nádobě nebezpečí výbuchu nebo požáru, musí se použít postupu nebo nářadí, u kterého je vyloučeno jiskření.

- při dosažení pracovního přetlaku je nutno prověřit těsnost nádoby včetně výstroje.

- u teplosměnných aparátů má být naplněn nejprve pracovní prostor s chladnější tekutinou. Teprve po zaplnění tohoto prostoru se plní prostor s teplejší pracovní tekutinou, pokud místní provozní pokyny nestanoví jinak.

 

6. Odstavení nádob z provozu

Při odstavení nádoby záleží na tom, zda nádoba má být odstavena na kratší dobu do šedesáti dnů, nebo zda má být odstavena na delší dobu.

Při odstavení nádoby na kratší dobu (do šedesáti dnů) musí být nádoba odkalena nebo odvodněna a podle potřeby odpojena od zdroje tlaku a tlak snižován pozvolna na atmosférický.

O snížení tlaku na atmosférický tlak je nutno se přesvědčit pozvolným otevřením odvzdušňovacího zařízení a ne pouze sledováním tlakoměru. Způsob otevírání odvzdušňovacího zařízení musí být stanoven v provozních pokynech, a to tak, aby při otevírání odvzdušňovacího zařízení nemohlo dojít k ohrožení osob nebo majetku.

Tam, kde je nebezpečí zamrznutí pracovní tekutiny, musí se pracovní tekutina před odstavením nádoby vypustit.

Při odstavení nádoby na delší dobu (nad šedesát dnů), s výjimkou ohříváků pro ústřední vytápění a ohřívání užitkové vody, se musí postupovat jako při odstavení na kratší dobu a navíc musí být provedena ochrana proti korozi (např. otevření, vyvětrání, vyčištění, vysušení nádoby apod.)

U nádob provozovaných s tekutinami nebezpečnými výbuchem, jedovatými nebo jinak nebezpečnými, musí být navíc proveden odběr vzorku na rozbor ovzduší uvnitř nádoby a bezpečně zjištěno, že nádoba je řádně vyvětrána.

U výstroje, která by mohla být v době odstavení snadno poškozena, musí být učiněna opatření proti jejímu poškození.

 

7. Provoz nádob za mimořádných podmínek

Při dosažení nejvyššího pracovního přetlaku a otevření pojistného ventilu se musí omezit přívod prac. tekutiny do nádoby. O překročení nejvyššího pracovního přetlaku musí být proveden záznam.

Při dosažení nejvyšší pracovní teplota pracovní tekutiny se musí provést opatření pro zamezení dalšího nárůstu teploty prac. tekutiny. O překročení nejvyšší pracovní teploty musí být proveden záznam.

Nádoba musí být ihned odstavena z provozu:

                - vznikne-li v ní trhlina

                - stane-li se netěsnou v rozebíratelných spojích

                - dojde-li k selhání bezpečnostní výstroje (např. zalepení pojistného ventilu, zařízení

                  ke sledování stavu hladiny,..)

                - hrozí-li přímé nebezpečí úrazu osob, popřípadě vzniku poruch při dalším provozu

                  nádoby

                - vyskytnou-li se za provozu jiné neobvyklé jevy, jejichž příčiny nelze při provozu

                  nádoby vyšetřit, popřípadě odstranit

                - při vzniku deformací na stěnách tlakového celku

                - při překročení maximální pracovní teploty, při které by mohla být narušena pevnost

                  materiálu.

                - ve všech případech stanovených místními provozními pokyny.

O odstavení nádoby z výše uvedených příčin musí být proveden záznam.