2. Systém a služby knihoven na UK a FF UK

2.3. MVS a EIZ

Meziknihovní výpůjční služba a Mezinárodní meziknihovní výpůjční služba

Nenašli jste Vámi hledaný dokument v univerzitním katalogu? V tom případě můžete využít další ze služeb, které uživatelům Knihovna FF UK nabízí. Tzv. Meziknihovní výpůjční služba (MVS) Vám umožní získat dokument, který se nachází v jiné knihovně na území České republiky. Pro prohledání katalogů českých knihoven můžete využít Souborný katalog spravovaný Národní knihovnou. Najdete v něm informaci, zda, případně kde se Vámi požadovaný dokument v ČR nachází. 
Pokud však dokument není v ČR k dostání, je možné využít také Mezinárodní meziknihovní výpůjční službu (MMVS), díky které se dostanete i k dokumentům ze zahraničí. MMVS je však na rozdíl od MVS zpoplatněna, a to podle ceníku Národní knihovny. 
Dokumenty půjčené skrze službu MVS a MMVS jsou určeny pouze k prezenčnímu studiu ve studovnách Knihovny Jana Palacha. 

Pokud však máte pocit, že dokument, který jste v katalogu nenašli, by ve fondu Knihovny FF UK chybět neměl, neváhejte se obrátit na své knihovníky nebo využijte kontaktní formulář Tipy na nákup 

Elektronické informační zdroje

Knihovna FF UK svým uživatelům nabízí také přístup k elektronickým zdrojům (EIZ), tedy elektronickým knihám, elektronickým časopisům či plnotextovým databázím. 

Přehled předplacených specializovaných databází, které si můžete roztřídit abecedně nebo podle oborů či fakult pak naleznete na Portálu elektronických zdrojů (PEZ). Jednotlivé zdroje jsou zde rozlišeny na ty, které umožňují volný přístup (označené zeleným kolečkem), a na licencované (předplácené, označené žlutě), do nichž se dostanete buď přímým přístupem z počítačů v síti UK, nebo přístupem vzdáleným,  k němuž budete potřebovat své univerzitní přihlašovací údaje. 

UKAŽ

UKAŽ (Univerzita Karlova od A do Ž) je celouniverzitním vyhledávačem  informačních zdrojů. Prohledává téměř všechny tištěné a elektronické zdroje dostupné na UK, ale vyhledává také ve volně dostupných webových zdrojích. Po přihlášení univerzitními údaji zároveň umožňuje přístup k plným textům dokumentů. 

K přístupu k plnému textu dokumentů se můžete dostat i skrze samotný centrální katalog, v němž najdete i záznamy předplacených e-knih a e-časopisů. Přístup k nim je možný přímo ze záznamu jednotky kliknutím na Plný text. 

Na UK funguje také služba SFX, která zprostředkuje přístup k plným textům elektronických zdrojů nebo elektronickým verzím papírových dokumentů, pokud takové na UK jsou. Tato služba Vás přímo přesměruje ke zdroji a využijete ji kliknutím na ikonku SFX Služba SFX je integrovaná do většiny zmíněných nástrojů. 

Dostali jste se k plnému textu, ale neradi čtete na monitorech svých počítačů? V tom případě můžete využít možnosti zapůjčení čtečky e-knih nebo tabletu. Jednotlivé čtečky a tablety najdete v Centrálním katalogu vyhledáním termínu čtečkyZe seznamu výsledků vyberte řádek Čtečky elektronických knih FF“ a ve sloupci Exempláře zjistíte, které čtečky jsou aktuálně k dispozici, případně do kdy jsou vypůjčené. 

Elektronická zařízení Knihovna FF UK půjčuje na lhůtu 14 dní, v případě pozdního vrácení činí pokuta 100 Kč/den.