2. Systém a služby knihoven na UK a FF UK

2.2. Vyhledání, vypůjčení a vrácení dokumentu

K vyhledání dokumentu v knihovně využívejte Centrální katalog, který je společný pro celou UK. Vyhledávání v něm si můžete uzpůsobit podle svých požadavků  vyhledávat můžete samozřejmě podle jména autora či názvu díla, můžete však také zvolit vyhledávání dokumentů pouze ve Vámi vybraných knihovnách (políčko Umístění), pouze vybrané dokumenty (knihy, kvalifikační práce; políčko Druh dokumentu, nebo dokumenty pouze ve Vámi zvoleném jazyce (políčko Jazyk). 

Ve výsledcích vyhledávání se nachází několik užitečných možností.

Pokud se jedná o knihu, jejíž obsah byl knihovnou naskenován, najdete v posledním sloupci Ext. Vazba možnost 01 – Obsah. Tento obsah si pak můžete prohlédnout a sami se rozhodnout, zda se vám dokument hodí nebo ne. V případě kvalifikační práce pak v tomto sloupci najdete přímý odkaz do Repozitáře závěrečných prací, kde si můžete plný text dané kvalifikační práce zobrazit. 
Ve sloupci Exempláře si můžete zvolit Vámi preferovanou dílčí knihovnu a katalog Vám nabídne seznám jednotek, které má daná knihovna k dispozici. Zde také naleznete všechny informace, které k finálnímu získání dokumentu potřebujete: 

  • Status jednotky – zde naleznete informaci o tom, jaká výpůjčka dokumentu je možná (běžná, prezenční, atd.); pokud zde vidíte informaci, že se jednotka nachází ve skladu, můžete využít tlačítko Požadavek na začátku řádku, díky kterému máte možnost si daný dokument ze skladu objednat;
  • Vypůjčeno do – zde naleznete informaci o tom, zda, případně do jakého data je daná jednotka vypůjčená. Pokud dokument vypůjčen není, najdete zde informaci Na místě; 
  • Dílčí knihovna a Sbírka – zde se nachází informace o tom, ve které dílčí fakultní knihovně dokument najdete, případně v jaké části dané knihovny hledat; 
  • Signatura – zde najdete označení dokumentu, které určuje umístění dokumentu a vám tak ulehčí jeho hledání. U některých dokumentů můžete vidět i vyplněnou informaci Signatura-2, tu však pro své hledání nevyužívejte.

Knihovna FF UK nabízí několik druhů výpůjček dokumentů.

Běžná výpůjčka je standardní absenční vypůjčení dokumentu s výpůjční lhůtou 30 dní. Jako registrovaný čtenář si můžete výpůjčku následně prodloužit až na 3 měsíce, a to buď sami online, skrze přihlášení do čtenářského konta, nebo můžete využít Vaše knihovníky přímo v knihovně.  Vybrané dokumenty si můžete také vypůjčit na delší dobu, například jako semestrální výpůjčku.

Knihovna také nabízí výpůjčky prezenční výpůjčky, které si jako registrovaný čtenář můžete vypůjčit na stanovenou dobu, v případě Knihovny FF UK do následujícího pracovního dne. Dokument je však nutné vrátit do přesné určeného času. 

Knihovna Jana Palacha má ve svém volném výběru specifické značení různých možností výpůjček. Dokumenty určené jako prezenční výpůjčky jsou označeny růžovým samolepícím puntíkem, výpůjčky, které si můžete půjčit na celý semestr jsou pak označeny zeleným puntíkem.

Za pozdní vrácení knihy se čtenáři načítá pokuta. U běžných absenčních výpůjček jsou to 3 Kč/den, u zmíněných prezenčních výpůjček však pokuta činí 50 Kč/den. 

Samotné vypůjčení či vrácení dokumentu je možné přímo na výpůjčních pultech knihoven. K samoobslužnému vracení dokumentů však můžete využít i speciální biblioboxy. Ty naleznete na třech místech:

  • v suterénu hlavní budovy FF UK na náměstí Jana Palacha;
  • ve 3. patře fakultní budovy v Celetné 20;
  • v přízemí budovy Šporkova paláce v Hybernské 3.

Do jednotlivých bibliboxů však vhazujte pouze dokumenty, které jsou vypůjčené z knihovny v dané budově. Zároveň biblioboxy využívejte pouze v případech, kdy má dílčí knihovna, z níž máte dokument vypůjčený, zavřeno.