2. Systém a služby knihoven na UK a FF UK

2.1. Knihovna FF UK

Knihovna Filozofické fakulty je systémem 26 dílčích knihoven a centrálního Střediska vědeckých informací.  

Celkově knihovna FF UK schraňuje na 1,1 milionu dokumentů, ve fondu naleznete kromě knih také časopisy, kvalifikační práce a e-knihy. Knihovna má na 12 tisíc čtenářů a ročně provede celkem kolem 100 tisíc výpůjček. 

Registrace do knihovny je pro studenty a zaměstnance univerzity samozřejmě zdarma. Jediné, co k ní potřebujete, je vyplněný registrační formulář a univerzitní identifikační karta (ISIC), která Vám následně slouží i jako průkazka čtenáře. S jedinou registrací v jakékoliv dílčí knihovně na FF UK se pak automaticky stáváte registrovaným čtenářem ve vše fakultních knihovnách. 

Pro užívání knihoven na jiných fakultách se však budete muset zaregistrovat také tam. S průkazem studenta UK je registrace zdarma také tam. 

Knihovna Jana Palacha

Knihovna FF UK je často zaměňována s Knihovnou Jana Palacha. Nicméně Knihovna Jana Palacha (KJP) je pouze jednou z dílčích knihoven Knihovny FF UK. 

Vznikla jako víceúčelová knihvona v roce 2010 a dnes slouží jako centrální knihovna základní studijní literatury pro studenty bakalářských studijních programů na FF UK. Zároveň pak funguje jako oborová knihovna pro několik fakultních ústavů a kateder.

KJP je rozdělena do 3 barevne odlišených podlaží.

  • První podlaží je označeno červenou barvou, najdete zde samoobslužnou šatnu, recepci, výpůjční pult, studovnu, červený (filologie) a oranžový (beletrie) volný výběr, týmovou studovnu a počítačovou studovnu se samoobslužným tiskem;
  • Druhé podlaží je označené modrou barvou. Najdete zde volný výběr časopisů, modrý (filozofie, umění, sociální vědy) volný výběr, studovnu a galerii s dalšími studijními místy;
  • Třetí podlaží je označeno zelenou barvou a nachází se zde zelený (historie, politologie, ekonomie, právo) volný výběr, studovna a odpočinková zóna.

Týmová studovna je místnost se 16 studijními místy a audiovizuální technikou. Rezervovat si ji může každý čtenář pro skupinu 2 a více osob. Využívá se pro konání různých akcí nekomerčního charakteru, např. pořádání seminářů, promítání filmů či jiných nárazových akcí. Není však k dispozici pro běžnou výuku na fakultě. Její rezervaci je možné provést na recepci KJP nebo na e-mailu kjp@ff.cuni.cz.

V KJP se nachází celkem 35 počítačů, většina z nich je pak v počítačové studovně. Přihlášení do těchto počítačů, stejně jako do všech počítačů v síti UK, je možné s přihlašovacími údaji uživatele, které se shodují s uživatelskými údaji do SIS. V rámci počítačové studovny je možné využít tiskové služby. Nachází se zde samoobslužné multifunkční tiskárny. Tiskové služby je možné využívat výhradně s univerzitní čipovou kartou (ISIC), která je nabitá odpovídající částkou. V počítačové studovně se nachází taktéž dobíjecí automat pro tiskové služby.