1. Systém knihoven v České republice

1.1. Systematizace knihoven podle zákona

Zákon také stanovuje základní systematizaci druhů knihoven v České republice. Podle jejich zřizovatele je možné knihovny v ČR rozdělit do tří skupin. 

Knihovny zřizované Ministerstvem kultury 

  • Národní knihovna – knihovna s univerzálním knihovním fondem, který je doplněn o specializované fondy; 
  • Knihovna a tiskárna pro nevidomé K. E. Macana – knihovna s univerzálním knihovním fondem; 
  • Moravská zemská knihovna v Brně - knihovna s univerzálním fondem, který je případně doplněn o specializované fondy. 

Krajské knihovny zřizované příslušným orgánem kraje 

Krajské knihovny jsou knihovny s univerzálním knihovním fondem případně doplněným o specializované fondy. Krajskými knihovnami se staly mj. bývalé státní vědecké knihovny. 

Tyto knihovny zajišťují tzv. regionální služby pro základní knihovny v příslušném kraji, kromě koordinace a kooperace knihoven se jedná např. o vzdělávání knihovníků i veřejnosti. Ve svém sídelním městě zároveň mohou vykonávat funkce příslušné základní knihovně 

Mezi krajské knihovny dnes řadíme 13 knihoven: 

Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích,
Moravská zemská knihovna v Brně,
Krajská knihovna Karlovy Vary,
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové,
Krajská vědecká knihovna v Liberci,
Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě,
Vědecká knihovna v Olomouci,
Krajská knihovna v Pardubicích,
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje,
Středočeská vědecká knihovna v Kladně,
Severočeská vědecká knihovna Ústí nad Labem,
Krajská knihovna Vysočiny Havlíčkův Brod,
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně.

Základní knihovny zřizované příslušným orgánem obce 

Zpravidla se jedná o knihovny obecní a městské s univerzálním nebo specializovaným knihovním fondem (mnohdy souvisejícím s daným regionem či místem), které vykonávají informační, vzdělávací a kulturní činnosti. 

Mimo tyto tři typy zákon určuje také tzv. specializované knihovny.

Jedná se o knihovny zaměřené na konkrétní obory, tedy např. knihovny technické, lékařské, zemědělské, právnické atd. Zaměření fondu specializovaných knihoven závisí na oboru, jemuž se věnuje instituce, která takovou knihovnu zřizuje. Společně se základními knihovnami se specializovaným fondem pak vytváří síť knihoven, které zajišťují specializované informační potřeby. Služby specializovaných knihoven jsou určeny pro užší čtenářskou obec. 

Mezi specializované knihovny řadíme především ústřední a odborné knihovny (velké specializované knihovny), mezi něž patří např. Národní technická knihovnaNárodní pedagogická knihovna J. A. Komenského v PrazeZemědělská a potravinářská knihovna v Praze nebo Knihovna Akademie věd ČR. Patří sem však také knihovny univerzitní, které svým specializovaným fondem zabezpečují výuku oborů na dané instituci, a další specializované knihovny, mezi které můžeme zařadit knihovny jednotlivých pracovišť Akademie věd ČR, knihovny galerijní (Knihovna Národní galerie v Praze), archivní (Knihovna Národního archivu), klášterní (Strahovská knihovna), zámecké (Kroměřížská arcibiskupská zámecká knihovna) a další.