Osnova sekce

    • Anotace kurzu

      Cílem předmětu je poskytnout studentům orientaci v oblasti neformálního vzdělávání a ilustrovat využití jeho prvků ve sféře formálního vzdělávání. Absolvent předmětu zároveň získá příslušné informace a kompetence k vykonávání role vedoucího programu DofE.

      Předmětem seminářů je seznámit studenty s příkladem dobré praxe neformálního vzdělávání, a to na prestižním vzdělávacím programu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE). Do neformálního vzdělávání spadají organizované výchovně vzdělávací aktivity mimo rámec zavedeného oficiálního školského systému, které zájemcům nabízí rozvoj dovedností a postojů založených na uceleném systému hodnot. Tyto aktivity bývají zpravidla dobrovolné. Podstata neformálního vzdělávání a jeho přínosy ve formálním vzdělávání budou demonstrovány na příkladu globálního komplexně vzdělávacího programu Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu (DofE), který je určen pro studenty ve věku od 14 do 24 let. Program funguje na principu plnění individuálně stanovených cílů účastníka v rámci čtyř provázaných aktivit: sportu, rozvoje talentu, dobrovolnictví a dobrodružné expedice. Program DofE navíc svými hodnotami odráží výstupy rámcových vzdělávacích plánů, a to jak pro základní, tak i pro střední školy. Konkrétně se jedná o vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět a Osobnostní a sociální výchova. Dovednosti, které program rozvíjí, primárně spadají do kompetencí sociálních, personálních a občanských a dále do kompetence k podnikavosti. Do programu DofE je v České republice momentálně zapojeno více než 160 vzdělávacích institucí, zejména základních a středních škol, DDM a SVČ. Místní centrem programu DofE na PedF UK je Studentský spolek Agora na PedF UK.

      Absolventi předmětu zároveň obdrží certifikát za Základní školení DofE pro koordinátory a vedoucí, který je opravňuje k vykonávání funkce vedoucího programu DofE ve vzdělávacích institucích zapojených do programu. Tento certifikát může pedagogy zvýhodnit při hledání zaměstnání. Předmět je tedy alternativou k Základnímu školení programu DofE, které je akreditováno MŠMT v rámci systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků pod č.j.: MSMT-13220/2017-1-744.

    • Sylabus

      1. Organizace studia a úvod do neformálního vzdělávání.

      2. Ilustrace neformálního vzdělávání na programu DofE; představení programu; mezinárodní rozměr programu.

      3. Principy a oblasti programu DofE.

      4. Role koordinátora a vedoucího programu; nastavování cílů v jednotlivých oblastech; koučovací přístup ve vedení účastníků a případové studie.

      5. Oblast expedice; případové studie.

      6. Fungování programu DofE na vzdělávacích institucích v praxi; role Národní kanceláře DofE; Online Record Book.

      7. Specifika fungování programu DofE v různých typech vzdělávacích institucí (základní školy, střední školy, DDM, SVČ, dětské domovy, neziskové organizace); práce se znevýhodněnými účastníky programu.

      8. Konkrétní příklady případových studií.