Volby zápisu

Kurz je součástí projektu „Zvýšení kvality vzdělávání a začleňování žáků s OMJ spojené s jeho radikální inovací“ (Praha – pól růstu ČR).

Prudce rostoucí počet žáků s odlišným mateřským jazykem, tedy žáků-cizinců, vyvolává problémy s jejich začleňováním a integrací. Na druhé straně přibývá i zátěž pro vyučující těchto žáků. Využívání didaktických nástrojů, a to například individuální asistence nebo kroužků, by přispělo k řešení těchto problémů spolu s nově vznikající metodikou práce s žáky s OMJ a akvizičními korpusy. Kurz je věnován jak teoretické, tak praktické přípravě asistentů a vyučujících kroužků při práci ve třídě s žáky s OMJ i při mimovýukových činnostech.

V rámci kurzu budou studentům představeny obecné metodické zásady, postupy a specifika výuky žáků-cizinců, rozdíly ve vyučování na všech stupních škol (MŠ, ZŠ, SŠ), asistenční práce, příprava kroužků a jejich náplň (hry, aktivity apod.), dostupné učebnice a materiály pro žáky s OMJ, dále bude studentům představena práce s korpusy, sběry dat a jejich zpracování. Mimo jiné jim budou přednášet vyučující z praxe s různým odborným zaměřením. Seminář má studenty připravit na vykonávání praxe v následujících semestrech, a to buď jako lektorů kroužků nebo asistentů.

Přednášející kurzu jsou lektoři češtiny pro cizince, zkušení učitelé z praxe, pedagogové zabývající se problematikou asistencí ve třídě a volnočasovými kroužky češtiny pro cizince. 

Přístup pro hosty
Přístup pro hosty
Zápis sebe sama do kurzu (Student)
Zápis sebe sama do kurzu (Student)
Zápis sebe sama do kurzu (Student)
Zápis sebe sama do kurzu (Student)