Osnova témat

  • Úvod

    Předmět je rozdělen do tří tematických bloků; rozvíjí schopnost studentů využívat efektivně specializované i obecné softwarové nástroje pro získávání, zpracování a publikování dat. Zaměřuje se na oblasti, které jsou důležité v biologickém výzkumu, ale třetí blok ukazuje i úspěšné formy popularizace vědeckých výzkumů a jejich výsledků.

    Zde v Moodlu naleznete průběžně aktualizované návody na dílčí aktivity.

  • Závěrečná práce

    Podmínkou splnění předmětu je studentský projekt:

    mapový set vybrané lokality s různými WMS zdroji vybavené legendou, měřítkem; doplněno grafy a popisnými statistickými informacemi reálných dat nejbližší meteorologické stanice - bude upřesněno po dokončení bloku GIS.

    QGIS: http://www.qgis.org/en/site/forusers/download.html

    WMS zdroje: http://www.gepro.cz/support/wms-sluzby-v-cr-2016/

    Meteo stanice: http://www.in-pocasi.cz/meteostanice/

  • Blok #1 - Data

    První blok je věnován zpracování, základní analýze a prezentaci biologických dat (datové typy, vzorkování, popisná statistika, test normality, klouzavý průměr, typy a tvorba grafů Excel + R). Cílem tohoto bloku je poskytnout obecný informační základ k problematice a praktickou dovednost při prezentaci dat.

  • Blok #2 - GIS

    Druhý tematický blok představuje problematiku geografických informačních systémů. Ukazuje možnosti on-line mapových aplikací, následně přechází na příkladu QGIS k využívání WMS a WFS služeb, tvorbě vlastních vektorových vrstev vrcholící publikací autorské mapy vybrané lokality.

  • Blok #3 - Výzkum a popularizace

    Poslední blok zahrnuje moderní instrumenty, zejména terénní biologie (GPS tracker, fotopasti, IP kamery, CCD snímače k optickým přístrojům, digitální mikroskopy s měřicím a analytickým SW, auto- a semiautonomické systémy sběru dat) a ukazuje jejich užití ve výzkumu a popularizaci biologie na příkladech úspěšných projektů ČT, ČRo a dalších.