Osnova sekce

  • Anotace:

    Předmět seznamuje studující s problematikou srovnávacího studia různých kulturních systémů, a to pomocí teoretického a etnografického materiálu, který nabízí lingvistická antropologie. Ta je chápána jako studium různých aspektů vztahu mezi komunikací a kulturou, respektive socialitou. Začneme výkladem sémiotického pojetí jazyka a poté si názorně, na konkrétních příkladech vyložíme relevantní teoretické pasáže synchronní lingvistiky nezbytné pro další analytickou práci s jazykem, abychom se mohli věnovat tématům, která jsou předmětem zájmu komparativního studia jazyka, kultury a společnosti: vztah jazyka, etnicity a kultury; jazykové chování a míra jeho vědomé reflexe; vazby mezi systémem, územ a jazykovou ideologií; komunikační kompetence a její vztah k interetnickým postojům; jazyk a gender; souvislost mezi komunikací přímou a mediovanou; vztah jazyka, myšlení a obrazu světa; jazyk, sociální identita a stratifikace

    Atestace: zápočet

    Podmínky atestace:

    1. Pravidelná docházka - max. 2 absence.
    2. Znalostní test vycházející z látky probírané v hodinách.
    3. Aktualita na téma jazyk/komunikace a společnost/kultura

    Povinná literatura:

    Auer, P. 2014. Jazyková interakce. Praha: Nakladatelství Lidové noviny.

    Salzamann, Z. 1997: Jazyk, kultura a společnost. Úvod do lingvistické antropologie. Praha: Ústav pro etnografii a folkloristiku Akademie věd České republiky.

    Samek, T. 2015. Tahle země je naše: Český a německý veřejný prostor v deiktické perspektivě. Pardubice: Univerzita Pardubice.

    Doporučená literatura:

    Briggs, C. - Bauman, R. 1992. "Genre, Intertextuality, and Social Power." Journal of Linguistic Anthropology, vol. 2, no. 2, December 1992.

    Duranti, A. 1997. Linguistic Anthropology. Cambridge: Cambridge University Press.

    Foley, W. A. 1997. Anthropological linguistics: an introduction. Oxford: Blackwell.

    Gellner, E. 2005. Jazyk a samota: Wittgenstein, Malinowski a habsburské dilema. Brno: CDK.

    Hagege, C. 1998. Člověk a řeč: lingvistický příspěvek k humanitním vědám. Praha: Karolinum.

    Hymes, D. H. 1962. "The Ethnography of Speaking." In T. Gladwin and W. Sturtevant (eds.): Anthropology and Human Behavior, pp. 13-53. Published by the Anthropological Society of Washington.

    Ochs, E. - Schieffelin, B. B. 1990:  The give and take of everyday life: language socialization of Kaluli children. Cambridge: Cambridge University Press.

    Pokorný, J. 2010. Lingvistická antropologie: jazyk, mysl a kultura. Praha: Grada.

    Saussure, F. de. 1996. Kurs obecné lingvistiky. Praha: Academia.