Osnova sekce

  • ZÁKLADNÍ MATERIÁLY:

    Těžiště tématu je představení mayské kultury v jejím historickém a geografickém kontextu. Budeme se postupně propracovávat od přírodních a klimatických podmínek mayské oblasti přes její dílčí zeměpisné části až k životnímu stylu a subsistenci nativních obyvatel. Druhá polovina tématu bude věnována vsazení Mayů do obecného kontextu dějin předkolumbovské Mezoameriky a popisu základních historických mezníků a dějů. Každé téma je pojato jako samostatná přednáška.

    DOPLŇKOVÉ MATERIÁLY:

    V kontextu dějin předkolumbovských Mayů je zcela zásadní pojednat tzv. "kolaps", respektive dva kolapsy, které nastaly v přeryvech mezi předklasickým/klasickým a klasickým/poklasickým obdobím. Přednášky i kniha toto téma pojednávají poměrně stručně, zájemci o hlubší kontext mohou shlédnout přednášku, kterou jsem připravila pro Západočeskou univerzitu v Plzni v r. 2015.

    Zájemci o širší kontext předkolumbovských dějin Latinské Ameriky doporučuji přednášku prof. Markéty Křížové "Velké předkolumbovské civilizace: Otázky, záhady, objevy" (2016). Dále lze shlédnout mou videopřednášku "Náboženství nativních kultur Ameriky" (2020) natočenou pro úvodní kurz dějin náboženství Filosofické fakulty Univerzity Pardubice: v první části přednáška vykládá základní periodizaci dějin a nejvýznamnější oblasti nativních kultur Latinské Ameriky, v druhé části velmi obecně a úvodně charakterizuje náboženství Mezoameriky.

    Této hodině odpovídá v knize Náboženství Mayů první kapitola (s. 19-58).