Osnova sekce

  • Níže najdete souhrnné informace jak počítat všechny výše uvedené statistické výpočty v Excelu. Díky zveřejněným datům máte také možnost si je procvičit.

    V první PDF prezentaci najdete krok za krokem návod k počítání průměrůsměrodatných odchylekt-testu a Pearsonova korelačního koeficientu v Excelu. (Výpočet t-testu v Excelu vychází přímo v hodnotách vyjadřujících dosaženou hladinu významnosti - p, zatímco korelační koeficient vychází v hodnotě "r"). Ve třetím listu v tomto souboru dále najdete předpřipravenou čtyřpolní tabulku pro výpočet Chí kvadrátu.

    Ve druhém PDF souboru najdete zadávací formule těchto výpočtů pro Excel, spolu s orientačními kritickými hodnotami pro korelace v tabulce níže.

    V předposledním Excelovém souboru máte k dispozici neúplný datový soubor jedné z vašich bývalých spolužaček, Mgr. Ludmily Svobodové. Slouží k vašemu procvičení všech statistických výpočtů, jimiž jsme se v tomto předmětu zabývali. Ráda bych jí touto cestou poděkovala za její vstřícnost a ochotu svá výzkumná data sdílet s dalšími studenty.

    Poslední je video, v němž jsou postupně provedeny všechny tyto výše popsané výpočty v Excelu.