Osnova sekce

  • Jakoukoli informaci (výzkumný poznatek, myšlenku či teorii), kterou jsme do naší závěrečné práce převzali z nějakého informačního zdroje, musíme odkázat bibliografickým odkazem na původní zdroj. Tento zdroj bude uvedený i v seznamu literatury naší práce. Může se jednat o odborné knihy, výzkumné a přehledové články, zákony, směrnice, webovky, cizí blogy, diplomky a bakalářky, odborné ústní konzultace apod., ale i naše vlastní práce, např. seminárky.

    Při odkazování v textu práce i v seznamu literatury se řídíme závaznou citační normou ISO 690 z roku 2011/2022 (https://www.iso690.zcu.cz/zmeny2022.html). V normě najdeme všechny konkrétní případy citování i netypických odkazovaných zdrojů (např. mapy, rozhlasové relace, Youtube videa aj.).

    Volíme vždy jen jeden ze způsobů odkazování a citování, které tato norma uvádí. Zvolený způsob citování a odkazování používáme v celém svém textu (nikdy je nekombinujeme). Dáváme pozor na správné dodržování pořadí citačních prvků i požadovaných typografických odlišení (velká písmena, kurzíva, křestní jména či jejich iniciály apod.). 

    V PDF níže najdete základní informace a požadavky na odkazování, vyplývající z této normy. Dále zde jsou uvedeny příklady citování nejobvyklejších zdrojů, včetně elektronických. Najdete zde i odpovědi na některé Vaše dotazy, např. v případě citování více zdrojů téhož autora v témže roce, nebo odkazy bibliografických zdrojů s větším počtem autorů.